Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariile romanilor ar putea creste cu pana la 12 procente 20/02/2009



Au inceput sa vina vestile bune despre salariile romanilor, salarii, care conform comunicatelor venite de la germanii de la firma de recrutare Kienbaum ar putea urca anul acesta cu 12 – 13%, un ritm mai mult decat dublu fata de estimarea facuta de Comisia Nationala de Prognoza, de 5,8%. “Mai ales specialistii, precum si personalul de conducere se pot astepta in continuare la cresteri salariale mari”, a declarat ieri Maria Smid, coordonatoarea unui studiu despre salarizarea din Romania in perioada 2008-2009. In felul acesta, romanii vor avea parte de cele mai mari cresteri salarialie din Uniunea Europeana, la un nivel estimat al inflatiei de 5,5%. In comparatie cu noi, salariile cehilor vor creste cu 8,5%, ale ungurilor cu 6,5%, in timp ce germanii vor avea parte de mariri salariale de patru ori mai mici decat romanii (3,3%).

Desi angajatii locali sunt in topul prognozelor de crestere, veniturile lor sunt in continuare mici comparativ cu celelalte state europene, pentru aceeasi pozitie. In Romania, un director general trebuie sa se multumeasca in medie cu un venit anual brut de aproximativ 50.000 de euro, fata de omologul polonez, care castiga de trei ori mai mult. Mai mult primeste un director general si in Croatia, dar si in Cehia, dublu fata de Romania. Diferentele sunt mai mari in cazul salariilor personalului de conducere. Un director de rangul doi primeste astfel in jur de 19.400 de euro/an la noi, fata de 45.200, in Croatia si 49.200 in Cehia. O situatie asemanatoare este si in cazul specialistilor. Un angajat roman bine instruit castiga in medie 8.926 euro pe an, in Slovacia 15.500 euro, iar in Ungaria 19.600 euro.

Ai carte, ai parte

Cat despre perspectivele pe care le au romanii de a-si gasi un serviciu mai bun in 2009, singurii norocosi vor fi cei bine pregatiti, cunoscatori de limbi straine, cu experienta internationala, alaturi de angajatii din pozitii de top.

„Acest lucru nu se va schimba pe timp de criza”, a explicat Maria Smid. In schimb, situatia muncitorilor care si-au pierdut deja locurile de munca nu se va schimba in bine. Lucrurile s-ar putea modifica insa pe piata fortei de munca pana la sfarsitul acestui an. “Avem semnale ca o serie de companii din Europa de Vest, in special, si-ar putea reloca activitatea in Romania. Printre domeniile vizate se numara metalurgia, industria lemnului, IT, precum si auto si constructii de masini. Ele au intentia sa faca si angajari pe plan local”, a declarat pentru Gandul Paul Milata, directorul pentru Romania si Bulgaria al companiei Kienbaum.

Aceste informatii nu sunt insa confirmate de niciuna dintre autoritati. Se cunoaste doar ca in prima luna si jumatate a anului, suma intentiilor de investitii straine contabilizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine s-a ridicat la 400-500 milioane de euro.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 



Tags: mariri salarialeeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Salariile romanilor ar putea creste cu pana la 12 procente 20/02/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."