Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Premierul Boc le cere bancilor straine sa isi ajute in continuare, cu bani, sucursalele din Romania 19/02/2009



In contextul crizei economice internationale, al dependentei Romaniei de banii strainilor si a lipsei de lichiditati din sistemul bancar mondial, premierul Romaniei, Emil Boc, face o interventie si le cere bancilor straine sa nu isi lase sucursalele din tara noastra fara bani.

El face astfel o completare la discursul tinut luni de presedintele Traian Basescu, care a declarat ca bancile straine cu actionariat majoritar stain sunt obligate sa asigure necesarul de resurse pentru finantarea activitatilor economice de pe piata romaneasca.

De cealalta parte a baricadei, presa austriaca vorbeste despre falimentul Austriei, din cauza cresterii numarului de datornici din statele est-europene. Varianta nationalizarii bancilor, folosita de state ca Marea Britanie si SUA, nu este luata in calcul de Guvernul de la Bucuresti, motivul fiind foarte simplu: nicio banca nu este in pericol din cauza crizei.

“Guvernul nu doreste nationalizarea bancilor, nu aceasta este directia corecta. Guvernul va avea insa o analiza foarte serioasa cu BNR si conducerile bancilor din Romania, ca liniile de finantare angajate sa fie mentinute “, a declarat luni premierul.

Nu Romania e de vina, ci strategiile bancilor

Pe de alta parte, presa austriaca semnaleaza pozitia delicata in care se afla Austria din cauza pierderilor filialelor din regiune, care ar putea impinge tara in faliment. Un articol din publicatia Profil mentioneaza riscurile existente in Romania si Bulgaria, unde in ultimii ani au fost inregistrate deficite de cont curent semnificative, precum si grade ridicate de indatorare a populatiei, mai ales prin credite in euro. Austria este cea mai bine reprezentata tara in sectorul bancar romanesc, prin intermediul BCR, Raiffeisen, Volksbank si Unicredit-Tiriac Bank. Cele patru banci au inregistrat profituri substantiale in anii trecuti. Numai in 2007, castigul lor cumulat s-a cifrat la 480 de milioane de euro, dintr-un total de 760 milioane de euro pe intreg sectorul, iar profitul trebuie legat de propriile strategii.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

“Daca se pune problema falimentarii Austriei, atunci nu Romania o face, ci chiar bancile austriece. A fost o politica deliberata a austriecilor acordata economiilor din regiune, de a da credite in ritmul in care au facut-o. Lor le apartin strategiile, deci ele trebuie sa-si asume responsabilitatea”, a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii.

Solutia la problemele de finantare trebuie cautata atat la banci, cat si la autoritati. “Nu poti sa ceri bancilor sa poarte singure povara finantarilor fara ca tu, BNR, sa nu faci nimic. Intr-un fel, banca centrala trebuie sa-si asume faptul ca avem cel mai mare nivel european al rezervelor minime obligatorii, de 40%”, considera Radu Craciun. In opinia sa, daca acest nivel ar scadea, bancile ar avea la dispozitie un plus de finantare, in conditiile in care costurile la care se asigura resursele necesare sunt ridicate.

Ramane de vazut ce va discuta Guvernul de la Bucuresti cu sefii bancilor straine in perioada urmatoare.


Tags: bancilichiditatieconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Premierul Boc le cere bancilor straine sa isi ajute in continuare, cu bani, sucursalele din Romania 19/02/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."