Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se anunta vesti bune pentru cei care vor o casa: apartamentele vechi se pot ieftini cu pana la 30% 18/02/2009



Dupa ce timp de mai multi ani preturile locuintelor au crescut simtitor, iata ca se vede si luminita de la capatul tunelului. Vestile bune incep sa se arate pentru cei care doresc sa achizitioneze un apartament. Se pare ca pana la finele acestui an locuintele vechi se vor ieftini din nou. Sau cel putin asa spun specialistii in imobiliare. „Raportat la decembrie 2008, preturile de pe segmentul rezidential au scazut cu 15% la apartamentele vechi si cu 5-10% la apartametele noi. Deci in total, vorbim de o scadere a preturilor cu pana la 35% pe piata rezidentiala. In aceasta conjunctura, pretul de piata pe apartamente nu se mai poate forma astfel incat exista posibilitatea ca acestea sa scada cu inca 30% de-a lungul acestui an. Astfel, se poate ajunge la o scadere de 65% la finalul anului 2009”, a declarat, directorul departamentului de evaluare din cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield, Dan Ionascu.

Cel mai recent indice realizat de Colliers International Romania arata ca cel mai „afectat” sector al Capitalei in ceea ce priveste descresterea preturilor este sectorul 6, unde pe parcursul anului 2008, scaderea inregistrata a fost de 32%, ajungand la un nivel mediu in decembrie de 1.135 de euro pe metru patrat. Daca preturile vor continua sa scada, inseamna ca la sfarsitul acestui an un metru patrat intr-un apartament vechi va fi in jur de 800 de euro. In prezent, pentru un apartament vechi cu doua camere semidecomandat, cu o suprafata de 54 de metri patrati din zona Militari, proprietarul cere 55.000 de euro, adica putin peste 1.000 de euro pe metru patrat. Daca previziunile analistilor imobiliari se vor adeveri, pretul unei astfel de locuinte va ajunge la sfarsitul acestui an la 43.200 de euro.

Dezvoltatorii presati vand chiar si in pierdere locuintele noi

O explicatie pentru scaderea preturilor locuintelor noi este data si de desfasurarea targurilor imobiliare incheiate recent in Capitala, la care dezvoltatorii au venit cu reduceri de pana la 30% in unele cazuri, iar in altele cu o flexibilitate mare cand a venit vorba de negocieri.

„Exista o scadere prin faptul ca acum se poate obtine locul de parcare gratuit sau dezvoltatorul permite o reesalonare a platilor. In fiecare zi un dezvoltator presat de rambursarea banilor vinde apartamentele fie cu un profit mic, fie chiar in pierdere. Evolutia preturilor depinde foarte mult si de revenirea puterii de cumparare a oamenilor. Preturile sunt intr-o scadere constanta, dar nu cu mai mult de 5%”, a declarat pentru Gandul Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei Colliers International Romania.

Cristina Gyárfás, analist din cadrul departamentului evaluare si consultanta al CB Richard Ellis Eurisko ne-a declarat ca de la inceputul acestui an, preturile au mai scazut, dar exista si posbilitatea negocierii in cazul cumparatorilor care pot achita integral plata locuintei. Totodata, aceasta mai spune ca preturile finale de vanzare sunt inca foarte ridicate, cu mult peste posibilitatile reale ale potentialilor cumparatori si faptul nu se tine cont de veniturile acestora. „Dezvoltatorii care s-au bazat pe doar pe finantarea bancara si care nu beneficiaza de fonduri proprii se vor afla in imposibilitatea de a finaliza ansamblurile rezidentiale anuntate ori aflate in curs de constructie”, spune Cristina Gyárfás. Numarul potentialilor cumparatori s-a redus si din cauza normelor de creditare impuse de Banca Nationala a Romanie (BNR), tot mai multe contracte si precontracte fiind anulate din cauza ca persoanele respective nu mai erau eligibile.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Conform raportului anual pe 2008 al Societatii Academice Romane, se asteapta ca preturile medii pe piata imobiliara sa scada in medie cu 17%, marjele maxime fiind de 40% si 5% in cazul aprecierilor.



Tags: ieftiniriapartamentecriza economica


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Se anunta vesti bune pentru cei care vor o casa: apartamentele vechi se pot ieftini cu pana la 30% 18/02/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."