Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Capitala nostra se tranforma usor, dar sigur, in “capitala falimentelor” 16/02/2009



Pe parcusrul anului 2009, anul crizei financiare, Registrul Comertului din Romania se va “usura”de multe firme, care vor fi nevoite sa isi opreasca activitatea, dar si de cele care nu mai activeaza de ceva timp, dar care nu au declarat acest lucru pana acum.

Datele oferite de Oficiul National al Registrului Comertului arata ca la nivelul anului trecut, numarul de firme radiate a crescut cu 4,7% in comparatie cu 2007, ajungand pana la 52,699. Din cifra totala, in 2008, aproximativ 9.000 de firme au dat faliment, cu pana la 65.5% mai multe decat in 2007.

„Cresterea din ultima perioada a firmelor falimentare se datoreaza in mod cert crizei. E un semnal de alarma si cred ca in acest ritm vom ajunge in iunie la un procent de crestere de 71%, iar institutiile nu vor face fata cererilor de insolventa”, a declarat Liviu Chiric, director general al Registrului Comertului Bucuresti. In luna ianuarie a acestui an, 1.596 de firme au intrat in insolventa, fata de ianuarie 2008, cand numarul acestora era de 966.

Datele mai arata ca, la nivelul anului 2007, doar o firma a fost radiata avand ca motiv decesul sau vointa persoanei, in timp ce, in 2008, 8.542 de firme au fost radiate pe baza acestui motiv. Un numar de 241 de firme si-au incetat exercitarea activitatii de comert, in crestere cu 95,9% fata de 2007. „Din 170.000 de firme existente in Bucuresti, nu cred ca vor mai ramane 120.000, iar dupa situatia juridica doar 85.000 vor fi active. 80% dintre firme nu declara faptul ca nu mai activeaza”, ne-a mai declarat Chiric. Situatia este atat de grava incat Tribunalul Bucuresti a trebuit sa dubleze de la doua la patru numarul de ghisee la care firmele isi pot depune actele de faliment, dupa cum a declarat recent Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.

Topul firmelor care dau faliment din cauza crizei

Cele mai multe firme radiate anul trecut sunt cele care au avut drept activitate comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, a motocicletelor si a bunurilor personale si de uz casnic, in numar de 22.391. Acestea sunt urmate de firmele ce activau in industria prelucratoare (7.395), de cele care se ocupau cu tranzactii imobiliare (6.242) si de cele care aveau ca sector de activitate constructiile (4.172). Comparativ cu 2007, numarul radierilor din cele doua sectoare de activitate a crescut cu 27,9% in constructii si cu 26,9% in tranzactii imobiliare. In ianuarie au fost radiate 156 de firme din domeniul constructiilor, fata de 93 in ianuarie 2008. „Desi in august 2007 a fost un boom al firmelor de intermediere financiara, ma astept ca anul acesta numarul acestora sa se micsoreze”, spune Chiric. Nici activitatea persoanelor fizice autorizate nu scapa de criza. Pana in aprilie, cele 22.000 de PFA-uri la nivelul Capitalei trebuie sa se prezinte la Registrul Comertului pentru schimbarea certificatelor, dar doar 6.000 s-au prezentat in zece luni.



Tags: falimentcriza economica


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Capitala nostra se tranforma usor, dar sigur, in “capitala falimentelor” 16/02/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"