Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masurile anticriza luate de Guvern naucesc patronatele 11/02/2009



Guvernul cere firmelor sufocate de datorii sa plateasca contributii majorate pentru asigurarile sociale. Este insa foarte intelegator cu datoriile istorice ale companiilor statului.

Guvernul a anuntat prima masura anticriza: se mareste cota de contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat. Aiuritor mesaj, in contextul in care reducerea fiscalitatii a fost un atu puternic in campania electorala, iar Comisia Europeana tocmai a recomandat Romaniei sa-si consolideze politica fiscala.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) refuza sa faca orice fel de comentarii. In locul raspunsurilor, am primit extrase din Codul de procedura fiscala.

Desigur ca presedintelui ANAF ii este greu sa accepte un interviu pe tema masurilor pe care trebuie sa le ia in cazul marilor companii restante la plata contributiilor fata de buget.

Companiile statului au datorii istorice. Directorul general Viorel Scurtu de la Compania Nationala de Cai Ferate CFR, care datora la sfarsitul lui 2008 la bugetul asigurarilor sociale de stat 73 milioane de lei, la asigurarile de sanatate, 27 milioane si la fondul de somaj peste patru milioane, ne raspunde laconic:

„Societatea a acumulat datorii din cauza lipsei de lichiditati, dar si pentru ca nu a incasat la termen taxa de utilizare a infrastructurii de la SNTFC, CFR Calatori SA.“ ANAF anunta ca impotriva companiei a inceput procedura executarii silite. In ce anume consta aceasta masura extrema? Ne lamureste Viorel Scurtu: „Pentru neachitarea in termen a obligatiilor catre ANAF au fost emise si transmise titluri executorii si somatii.“


ANAF ia banii cu binisorul

De fapt, este un fel de boala care se lungeste pâna când Guvernul ia decizia sa prescrie datoriile. Unul dintre fostii presedinti ai Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, Mihai Şeitan, ne lamureste: „Niciodata nu s-au putut bloca conturile unor astfel de companii. Ies sindicalistii in strada. Incetarea activitatii ar avea grave efecte asupra economiei.“

In acest moment, datoriile companiilor la cele trei bugete sociale depasesc sapte miliarde de lei. Grav afectat este bugetul in care se varsa CAS, pentru ca din el se alimenteaza pensiile. Fiindca bugetul de pensii are un deficit de 725,8 milioane de lei, guvernantii trebuie musai sa faca rost de bani.

Numai ca firmele nu mai suporta o povara, suplimentara in conditiile in care afacerile merg tot mai prost.„O sa vedeti din ce in ce mai multe firme pe lista restantierilor la ANAF, ne asigura deputatul Gheorghe Antochi. Sper sa facem ceva in noul mandat, pentru ca toata lumea vorbeste despre cum sa impartim banii, nu cum sa-i facem.“

Deocamdata, Antochi, cel mai bogat deputat de Bacau, are, de pe vremea când era presedinte la Agricola International, datorii la bugetele sociale de peste 2,15 milioane lei. Asupra companiei s-a initiat procedura de executare silita. Actualul presedinte de la Agricola, Grigore Horoi, ne linisteste. „Cei de la Fisc sunt mult mai prietenosi acum. Vor sa ne ajute sa ne recuperam datoriile de la debitori.“

Pe lista ANAF a datornicilor sunt 229 de companii mari (cu cifre de afaceri peste 70 milioane de lei), din care 220 au restante la bugetul asigurarilor sociale de stat in valoare de 2,99 miliarde de lei. Firma miliardarului Ioan Neculaie, Prescon SA, datoreaza 1,4 milioane de lei. La telefon, a negat datoria, foarte plastic: „Dai dracului. Sunt idioti aia de la ANAF!“.

De-abia dupa ce a vorbit la contabilitate, a aflat de „mica scapare“ si a revenit telefonic, dar cu un alt ton: „O sa-i iau la intrebari pe ai mei, ne-a asigurat el. Datoria s-a adunat de câteva luni, pentru ca avem sume mult mai mari de bani pe care nu le putem incasa, la rândul nostru.“

Acelasi argument l-au adus toti interlocutorii nostri, de la Pan Group, Blue Air, Bog Art, Timken etc. Ei spun ca nici nu ar trebui trecuti ca restantieri, pentru ca au cereri de compensare pentru TVA pe care statul trebuie s-o ramburseze sau

Sursa www.capital.ro  11/02/2009


Tags: tvamasuri anticriza


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Masurile anticriza luate de Guvern naucesc patronatele 11/02/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
FILIP AURELIAN C-TIN 17-Dec-2009
Este legal ca ANAF sa ia banii de la o societate cu datori la buget, asfel lasand salariatii fara a-si primi salariile timp de mai multe luni?
Multumesc
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."