Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din ce in ce mai multe companii au intrat in incapacitate de plata 15/01/2009



Potrivit statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in 2009, numarul companiilor care au intrat in incapacitate de plata sau in insolventa a crescut pana la 14.483, mai mult cu 74,5% decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand numarul acestora era de 8.297.

"Este inca o dovada a crizei in care am intrat deja si care va deveni si mai grea. Pe de alta parte, este normal: cand ti se taie cererea pentru exporturi, cererea interna se micsoreaza", declara Matei Paun, partenerul BAC Investment. Tendinta de marire a numarului de falimente se va pastra cel putin un an, "daca nu doi", a mai spus Paun. "Cu siguranta ca tendinta va continua, desi exista si posibilitatea ca ea sa se accentueze in aceasta perioada", a mai spus analistul economic.

Directorul general Coface Romania, Cristian Ionescu, este de parere ca anul acesta numarul falimentelor ar putea sa se dubleze. "Cele mai vulnerabile domenii vor fi constructiile, furnizorii auto, siderurgia, toata industria grea, industria auto. Practic, vor fi afectate toate sectoarele care au de-a face cu creditarea bancara, in sensul ca fie se finanteaza de la banci, fie bunurile lor se cumpara cu bani imprumutati", a spus acesta.

Lista domeniilor afectate include si sectoarele IT si publicitate. "Criza economica va spori numarul falimentelor in randul IMM-urilor, iar cele mai afectate sectoare vor fi cele de imobiliare, constructii, distributie, industrie auto, logistica si textile. Valul de falimente din retailul european va lovi in 2009 si tara noastra, intrucat economia romaneasca se bazeaza aproape exclusiv pe consum", a precizat Mihaela Mititelu, presedintele Creditreform, firma specializata in recuperari de creante si evaluarea bonitatii.

Una din zece firme intrata in insolventa (11,9%) provine din Capitala, respectiv 1.721. Locul doi al insolventelor este adjudecat de judetul Timis, cu 983 de firme in insolventa, iar pozitia a treia este detinuta de judetul Vrancea, cu 650. Cele mai afectate domenii de criza economica au fost comertul si repararea autovehiculelor si bunurilor, in conditiile in care numarul insolventelor in aceste domenii a urcat la 6.551 in 2008, de la 4.000 in 2007. De asemenea, in industria prelucratoare, 2.720 de companii au intrat in 2008 in incapacitate de plata, fata de 1.600 in 2007, iar in constructii – 1.404. "Cea mai grava problema care ar putea arunca in faliment multe companii, unele dintre ele chiar de succes, este blocarea creditarii. Criza de lichiditati este confirmata de cresterea masiva a numarului de companii ale caror instrumente de plata sunt refuzate de banci datorita indisponibilului de lichiditati din conturile bancare", a mai spus Mititelu.



Tags: insolventaincapacitate de platacriza economica


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Din ce in ce mai multe companii au intrat in incapacitate de plata 15/01/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."