Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De azi, BNR ar putea fi de acord cu dobanzile mai mici 06/01/2009



Astazi, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei ar putea lua cateva decizii care, in final, sa duca la dobanzi mai mici la creditele in lei, sau care sa impulsioneze bancile in ceea ce priveste reluarea procesului de creditare. Cele doua puncte importante de pe ordinea de zi sunt rezerva minima obligatorie (r.m.o.) la lei, mai exact banii pe care bancile sunt obligate sa ii puna la “pastrare” la BNR in momentul in care iau lei, fie de la alte banci, fie de la populatie, si dobanda de politica monetara, de 10,25% in acest moment, cea care influenteaza si dobanzile la creditele in lei.

Bancherii, care sustin acest lucru inca din toamna, sunt de parere ca pentru a evita o scadere mult prea mare a creditarii in tara noastra, lucru care ar duce la deprecierea consumului si implicit la incetinirea ritmului de crestere economica, este necesar ca BNR sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii la lei, pentru a lasa bancilor mai multi bani la dispozitie, bani pe care acestea sa-i foloseasca la acordarea de credite.


“Cel mai probabil scenariu pentru decizia BNR din data de 6 ianuarie vizeaza mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% si o potentiala noua reducere a r.m.o. cu circa 200 de puncte de baza (de la 18% la 16%)”, ne-a declarat Florian Libocor, economist sef al BRD-GSG.

Ultima reducere a rezervelor a adus bancilor doua miliarde de lei in plus pentru a da credite

In noiembrie, BNR a redus r.m.o. la lei de la 20% la 18%, ceea ce a echivalat cu circa doua miliarde de lei (aproximativ 500 de milioane de euro) in plus pe care bancile i-au avut la dispozitie pentru a da credite. Mai multi lei pe piata inseamna ca dobanzile pe care le percep bancile ar trebui, cel putin teoretic, sa fie mai mici. Un nivel al rezervelor minime obligatorii de 18% la sumele atrase in lei inseamna ca pentru fiecare 100 de lei atrasi de o banca din Romania 20 de lei trebuie depusi la BNR, din suma initiala fiind disponibili numai 80 de lei pentru a-i folosi la creditare, de exemplu. In cazul valutei, r.m.o. a fost mentinuta la 40%.

Pe de alta parte insa, banca centrala trebuie sa fie atenta si la ce fel de semnale trimite investitorilor straini, un semnal prost putand echivala cu deprecierea si mai mare a leului, de exemplu. “Mesajul ce urmeaza a fi transmis va sublinia necesitatea accentuarii prudentei in abordarea schimbarilor din economie, ceea ce ar putea ajuta la diminuarea efectelor negative aferente conjuncturii economice actuale”, este de parere Libocor.

Cei noua membri ai Consiliului de Administratie al BNR, dintre care patru sunt reprezentanti ai bancii, respectiv guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul si cei doi viceguvernatori, va trebui sa tina cont si de nivelul ridicat al inflatiei, de 7,9% la nivelul lunii noiembrie. Deciziile sunt luate prin vot, majoritatea necesara fiind simpla, respectiv cinci voturi pentru sau impotriva. Mentinerea dobanzii de politica monetara la un nivel ridicat, unul dintre cele mai mari din Europa, ar trimite investitorilor semnalul ca BNR tinteste in continuare o inflatie cat mai mica, ceea ce ar mai reduce din neincrederea lor fata de economia locala. Pentru a adera la moneda europeana, Romania ar trebui sa aiba o inflatie in jurul valorii de 3%.



Tags: BNRcreditedobanzidobanda de politica monetara


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

De azi, BNR ar putea fi de acord cu dobanzile mai mici 06/01/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."