Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gazele se scumpesc din nou 17/12/2008



Toti distribuitorii de gaze naturale au majorat preturile de doua ori anul acesta deoarece spuneau ca preturile gazelor din import au crescut in acelasi timp cu pretul petrolului. Cu toate ca au reactionat extrem de rapid cand a venit vorba de scumpirea petrolului, distribuitorii nu vor sa ieftineasca acum gazul, cu toate ca barilul de petrol a scazut de la 147 pana la 48 dolari. Ba dimpotriva, acestia se pregatesc din nou sa ceara Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energie (ANRE) majorarea pretului gazelor livrate populatiei, de la inceputul lunii ianuarie 2009.

"Explicatia economica a majorarii gazelor a fost legatura care exista intre cotatiile petrolului si preturile gazului natural, care urmaresc aceeasi traiectorie. Distribuitorii au reactionat rapid la scumpirea petrolului, insa acum sustin ca influenta ieftinirii lui se va simti peste noua luni", spune Cristian Parvan, secretar general al AOAR.

In ciuda presiunilor distribuitorilor de gaze, ANRE nu a luat inca nici o decizie de majorare a tarifelor pentru populatie, ne-a declarat Gabriel Sarbu, seful Directiei de preturi si tarife.

"Nu am luat o decizie finala, suntem inca in faza de analiza foarte atenta a documentatiei", a spus Sarbu. Desi a refuzat sa se pronunte in chestiunea majorarii tarifelor la gazele naturale, el a lasat sa se inteleaga ca autoritatea va lua in considerare argumentele distribuitorilor, care au platit, in medie, 540-550 dolari pe mia de metri cubi pentru gazele din import in trimestrul al patrulea al anului 2008. Sarbu a explicat cresterea pretului la gazele naturale, de la 475-480 dolari/mia de metri cubi, cat era in trimestrul al doilea, pana la nivelurile actuale, prin faptul ca evolutia preturilor din import tine cont de contractele de cumparare si se aliniaza cu o intarziere de sase-noua luni la evolutia cotatiilor petrolului.

Intrebat de "Romania libera" de ce se scumpeste gazul din import, in timp ce cotatiile din pietele internationale ale gazului natural scad, Sarbu a explicat ca nu sunt urmarite in contractele de import preturile spot, "la zi". "Contractele de import sunt facute pe termen mediu si lung si nu tin cont de cotatiile spot. Urmaresc cotatiile din piata mediteraneana", a declarat Sarbu.
Parvan reproseaza si autoritatii ca face calculele pentru stabilirea tarifului de gaze dupa un mecanism greoi si netransparent.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Cotatia spot a gazului este de 199,72 dolari

Bursa americana Nymex afiseaza o cotatie spot a gazului natural de 5,645 dolari pe milionul de unitati de gaz termal britanic (MMBtu), pret echivalent cu 199,72 dolari pe mia de metri cubi.
Sarbu a spus ca ieftinirea petrolului va influenta si preturile gazului natural, dar ca aceasta in fluenta se va resimti concret in a doua jumatate a anului viitor.
In Romania aproximativ 35% din consum se asigura din importuri si restul de 65% din extractia interna. Romgaz furnizeaza pietei cam 53% din gazul intern, in vreme de Petrom acopera restul de 47% din productia interna, ne-a declarat Francisc Toth, directorul Romgaz. Mai mult, producatorii interni Petrom si Romgaz au fost lamuriti de autoritati si au inghetat preturile de livrare in ianuarie 2008. "Noi furnizam gazele naturale la un pret echivalent cu 160 dolari pe mia de metri cubi, in scadere din cauza devalorizarii leului", ne-a declarat Dan Pazara, oficial al Petrom.

E.ON Gaz Romania a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului final al gazelor naturale justificand ca la ultima ajustare, din luna iulie a acestui an, cresterea cu 11,6% nu a fost suficienta pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale. "Estimam ca pierderile suportate de catre E.ON Gaz Romania, numai din neacoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale, vor ajunge la peste 80 milioane lei pana la finele acestui an. In aceste conditii, compania noastra este nevoita sa apeleze la linii de credit pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale din import in scopul asigurarii cantitatilor de gaze naturale necesare pentru iarna", a declarat Franciska Zsigmond, de la Departamentul de Comunicare.

Reprezentantii oamenilor de afaceri au cerut autoritatilor anularea privatizarii Distrigaz Nord, pe motiv ca grupul german E.ON, care a preluat compania in 2004, nu a respectat obligatiile asumate, considerand totodata nejustificate solicitarile distribuitorului de gaze privind cresterea preturilor.
"Solicitam autoritatilor romane sa constate starea de faliment a companiei, in cazul in care aceasta este reala, si sa anuleze contractul de privatizare a acestei companii, ca urmare a nerespectarii obligatiilor asumate. Nu este admisibil ca sursa de profit a unei companii care detine pozitie de monopol sa fie generata doar de cresterea continua, fara justificare economica, a pretului gazelor naturale", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.


Tags: gaze naturalemajoraripreturi


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Gazele se scumpesc din nou 17/12/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."