Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anul 2009 va sta sub semnul falimentelor 15/12/2008



Pentru anul 2009 se anunta un numar de cel putin 28.000 de falimente, numar aproape dublu fata de anul 2008. Falimentele vor aparea atat pe fondul crizei economice internationale cat si pe cel al problemelor de finantare a activitatii, avertizeaza Coface Romania.

"Pentru 2009 ne asteptam la un numar al falimentelor cel putin dublu fata de media ultimilor ani, de aproximativ 14.000", declara Andreea Crainic, cea care conduce departamentul de evaluare a riscurilor din cadrul Coface Romania. "O cauza va fi problema legata de finantarea din ce in ce mai problematica. Totusi, poate nu cresterea falimentelor este importanta, ci faptul ca o sa cada nume mari", a declarat Crainic.

Perceptia Coface nu este impartasita si de catre comunitatea oamenilor de afaceri, care vad mai mult o instabilitate a firmelor mici si mijlocii, decat o prabusire a celor mari.

Florin Pogonaru, Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), este de parere ca este un moment dificil de a face aprecieri asupra acestui subiect, totusi este de parere ca este mult mai posibil sa dea faliment firmele de marime medie. "Intr-o economie mica precum Romania, este greu ca firmele mari sa cada. Eu nu vad atat falimente la firme mari, cat poate pe la firmele de marime medie", a spus Pogonaru. In plus, spune el, chiar daca ar intra o firma in insolvabilitate, nu se poate traduce neaparat in faliment. "Anul viitor o sa vedem preluari, fuziuni. Acum cine are bani, poate sa cumpere afaceri bune, cunoscute in piata, cu baza de clienti, la un pret de 25% din cat ar fi platit inainte", este de parere reprezentantul Coface. Ea a mai spus ca ar fi unica solutie, deoarece firmele acestea ar da faliment altfel. In cel de-al treilea trimestru tendinta din piata fuziunilor si achizitiilor (M&A) din Romania a fost de scadere. Valoarea preluarilor a coborat la 1,22 miliarde de dolari, in scadere cu 66,5% fata de nivelul de 3,65 miliarde de dolari, inregistrat in intervalul corespunzator al anului trecut, potrivit unui studiu al companiei ISI DealWatch. In intervalul iulie-septembrie au fost incheiate pe piata romaneasca doar 67 de tranzactii, mai putine fata de 2007, cele mai multe in sectorul imobiliar – 22 si productie – 13.

Cheia – deblocarea creditarii

Blocajul creditarii este cel care va declansa un val de falimente. "Depinde de politica bancilor si de cea a bancii centrale. Foarte multe vor intra in faliment din cauza lipsei de lichiditati. Nu mai au cum sa se salveze, in acest caz. Daca bancile tin creditarea inchisa, vom vedea mai multe falimente", a adaugat ea. La baza problemei, reprezentantul Coface a identificat "prudenta foarte mare a bancilor, poate exagerata", dar si faptul ca bancile locale nu erau pregatite si "actioneaza la panica". "In primul rand, e nevoie acum de o stimulare din partea BNR pentru a deschide creditarea. Din partea bancilor, nu vedem un asemenea semnal", a declarat Crainic. "Eu cred ca nici o banca nu are curajul sa taie aripile unei firme mari. Cand se clatina banca, se clatina si clientul", spune presedintele AOAR. In plus, toate firmele sunt clientii bancilor.

» Val de falimente in octombrie

Conform Coface, in primul semestru al acestui an au fost circa 7.400 de falimente. Numarul acestora a urcat pana la 12.300 la finalul lunii noiembrie, a declarat reprezentantul Coface. "In aceste patru luni, de la finalul primului semestru pana la sfarsitul lunii noiembrie, numarul falimentelor a crescut cu aproape 5.000. In august au fost putine, fiind si luni de vara si vacante. Falimente au inceput din septembrie, iar cel mai mare val a fost in octombrie", a mai spus Crainic. Anul trecut, 14.104 firme romanesti au dat faliment. "Insolventele din acest an nu sunt corelate la criza. Efectele crizei o sa se vada din 2009", este de parere analistul Coface.



Tags: criza economicafalimentefaliment2009


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Anul 2009 va sta sub semnul falimentelor 15/12/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."