Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bancherii fac presiuni asupra BNR pentru relaxarea creditarii 12/12/2008



Bancherii se duc saptamana viitoare, spasiti, la BNR, plini de speranta ca vor obtine o relaxare a creditarii, in noile conditii ale crizei financiare, dar analistii economici sunt de parere ca imprumuturile vor ramane la fel de scumpe si in continuare.

Ca o replica la aceasta masura, analsitul economic Eugen Radulescu, fost presedinte al CEC, este de parere ca nu normele BNR reprezinta problema, ci lipsa de lichiditati a bancilor. “Deocamdata, nu putem vorbi la modul concret, pentru ca bancile nu au finalizat inca un punct de vedere comun. Presupunand ca am discuta despre modificarea normelor, dupa ce abia au intrat in vigoare, s-ar induce o impresie de neseriozitate”, a declarat Radulescu.

“Costul creditarii va ramane in continuare ridicat, chiar si dupa modificarea normelor pentru persoanele fizice”, a declarat Aurelian Dochia, managing partner al firmei de consultanta Concept. Nici nu va putea fi altfel, avand in vedere ca asa se intampla peste tot in lume, iar majoritatea bancilor din Romania sunt sucursale ale unor banci straine.

Unii analisti intrevad totusi solutii. “Banca Nationala ar putea cobori nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale. Nu este normal ca 40% din resursele in valuta ale unei banci sa stea blocate la banca centrala, cu o dobanda de 1%”, a precizat consultantul financiar Bogdan Baltazar. Deocamdata, institutiile bancare pregatesc propunerile privind normele de creditare.

Acestea vor fi centralizate de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), care le va prezenta bancii centrale. “O chestiune sigura este ca vom solicita separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a creditelor cu garantie de cele negarantate”, a precizat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, citat de Mediafax.

Din aceasta negociere, cu siguranta va iesi o solutie de compromis, crede Dochia. „Bancile vor sa aiba libertatea de a determina singure gradul de indatorare in cazul creditarii persoanelor fizice”, adauga acesta. In momentul de fata, putini clienti sunt eligibili dupa normele impuse de BNR, situatie care a dus la incetinirea creditarii. “Bancile ar putea sa solicite cresterea ponderii ratelor in venituri, care acum este de 30%”, este de parere Baltazar.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 



Tags: crediteimprumuturicriza financiara


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Bancherii fac presiuni asupra BNR pentru relaxarea creditarii 12/12/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."