Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordarea “greoaie” a creditelor va duce la o crestere a ratei de falimentare 11/12/2008



Un numar mare de firme sunt in pericol sa-si inchida portile in 2009 din cauza situatiei dramatice de pe piata de capital si din cauza accesului tot mai dificil la credite.

Numarul de falimente va creste destul de mult anul viitor, in conditiile in care sursele de finantare ale companiilor sunt din ce in ce mai greu de gasit . Pentru anul 2008, an in care efectele crizei s-au facut simtite numai spre final, numarul falimentelor este estimat la 14.000. In 2009, un an marcat puternic de criza financiara, falimentele ar putea atinge cote ingrijoratoare.

Sursele principale de la care companiile fac rost de bani atunci cand au nevoie sunt piata de capital, fondurile de investitii si creditele bancare. In situatia de acum, piata creditelor este aproape inaccesibila, iar celelalte mecanisme de finantare sunt si ele destul de imprevizibile. Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a recunoscut ca pe piata de actiuni „situatia este dramatica“.


Cu toate acestea, el a tinut sa precizeze ca Bursa nu consta numai in tranzactii cu actiuni. „Companiile au in acest moment o nevoie acuta de finantare. Piata de capital ofera in continuare aceasta posibilitate, mai ales prin instrumentele cu venit fix, respectiv obligatiuni corporative, care sunt sigure si ofera randamente ridicate“, a declarat Farmache.

Fondurile de investitii, o alternativa

Desi industria a fost serios afectata de criza, fondurile de investitii reprezinta principala sursa de finantare in absenta creditelor bancare si in conditiile in care se desfasoara tot mai putine oferte publice initiale in vederea listarii companiilor, crede Cristian Nacu, partener la compania de administrare de fonduri inchise Enterprise Investors.

Insa fondurile de investitii nu imprumuta bani, ci achizitioneaza pachete de actiuni la companii, ceea ce inseamna ca acestea primesc bani dar cedeaza in schimb o parte din afacere. „Antreprenorii vand greu o parte din compania pe care au fondat-o, chiar daca au nevoie de bani, deoarece aceasta este ca si copilul lor“, a spus Nacu.

DEZECHILIBRE

Statul, si el in criza de bani

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 6,3% din produsul intern brut, daca tinem cont de felul in care este structurat in prezent bugetul pentru anul 2009, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Lucian Croitoru. „Dupa adoptarea planului fiscal pe anul viitor, au fost deja planificate masuri fiscale care vor produce un deficit bugetar de 6,3% din PIB, in conditiile in care cresterea economica pe 2009 luata in calcul de guvern este de 6%“, a spus reprezentantul BNR. Potrivit acestuia, este nevoie, printre altele, si de o reprioritizare a cheltuielilor bugetare prin cresterea cheltuielilor de capital, dar si de anumite masuri care sa alimenteze veniturile statului. Totodata, Nicolae Danila, vicepresedintele Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), crede ca tara noastra trebuie sa se concentreze pe resurse financiare interne. „In viitorul apropiat trebuie sa ne concentram atentia pe resursele financiare interne, avand in vedere ca resursele externe nu vor mai ajunge la nivelul anterior. Aceste resurse interne sunt limitate, dar sunt tari care au garantat in totalitate depozitele. Resursele din state limitrofe s-au orientat catre aceste zone, de aceea trebuie sa luam masuri ca banii din Romania sa nu zboare“, a spus oficialul AOSR.



Tags: criza economicafalimentecredite


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Acordarea “greoaie” a creditelor va duce la o crestere a ratei de falimentare 11/12/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."