Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proprietarii de masini noi nu au scapat de majorarea taxei auto. Si aceasta a fost triplata 11/12/2008



O data cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei Guvernului privind modificarea taxei, taxa de poluare pentru autovehicule a fost triplata luni. Toti cei care vor plati taxa incepand de la data de aparitie a ordonantei in Monitorul Oficial vor achita suma dupa noul mod de calcul. In ordonanta de urgenta data de Guvern si aparuta in Monitorul Oficial nu a fost mentionata data de la care taxa va fi triplata, asa ca prevederile actului normativ au intrat in vigoare la momentul publicarii.

Totusi, ordonanta precizeaza ca, incepand cu 15 decembrie 2008, autovehiculele care nu depasesc o capacitate cilindrica de 2.000 de centimetri cubi si care au fost inmatriculate pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale UE sunt scutite de la plata taxei de poluare pana la data de 31 decembrie 2009.

Totodata, incepand cu data de luni, 8 decembrie, sunt scutite de la plata taxei auto toate autovehiculele care sunt in conformitatea normelor Euro 5 si Euro 6, dar si masinile electrice si hibride. "Am aflat de noua ordonanta privind taxa de poluare ca ar fi fost publicata de luni. Astazi (9 decembrie – n.n.), niste clienti de-ai nostri au fost la administratiile financiare din Bucuresti, unde au achitat taxa auto la valorile vechi, nu cea triplata. De exemplu, azi la ora 12.00, la Administratia Financiara a Sectorului 4, taxa auto a fost platita de clientii nostri la valoarea stabilita inaintea aparitiei ordonantei de luni. In acelasi timp, clienti de-ai nostri din Targu Mures, Zalau, dar si din alte localitati, erau revoltati ca li s-a perceput noua taxa auto la o valoare tripla", a declarat Dinu Niculescu, director executiv la Autovit.

Comisia Europeana a atentionat Guvernul ca ordonanta de suspendare a taxei auto contine "o problema tehnica", in sensul ca taxa ar trebui ridicata si pentru vehiculele uzate Euro 4, cu capacitatea sub 2.000 cmc, inregistrate in UE intre 15 decembrie 2008 si 31 decembrie 2009 si aduse in Romania dupa acest interval, potrivit Mediafax.

Masinile uzate inregistrate oriunde in spatiul UE in timpul perioadei stabilite (decembrie 2008-decembrie 2009) si care indeplinesc cele doua criterii ar trebui sa beneficieze de aceeasi scutire cand sunt aduse in Romania dupa expirarea perioadei pentru care a fost acordata scutirea.

» Pentru toti, la fel


Avocatul Gabriel Biris ne-a declarat ca "riscul major al acestei taxe este ca ordonanta sa nu primeasca aviz favorabil de la Uniunea Europeana pentru scutirea in cazurile mentionate si atunci sa fim obligati toti sa platim triplu". UE ar putea considera ca este vorba de discriminare in ridicarea taxelor de poluare pentru anumite masini si atunci sa solicite eliminarea prevederii. Ceea ce inseamna ca Guvernul fie va respecta decizia Comisiei Europene, fie va intra in procedura de infringement si va primi sanctiuni.



Tags: taxa automajorareordonanta


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Proprietarii de masini noi nu au scapat de majorarea taxei auto. Si aceasta a fost triplata 11/12/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"