Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daca suntem optimisti, putem sa credem ca salariile se vor majora cu 10% in 2009 04/12/2008



Anul acesta, Romania s-ar putea sa fie printre campioanele Europei la capitolul crestere economica, cu un indice estimat la 8,5% din PIB de biroul de statistica al UE, Eurostat. Cu toate acestea, insa, anul viitor, tara noastra va intra intr-un con de umbra al crizei economice internationale. Vom avea o rata a somajului mult mai mare, economia va creste cu un ritm mult mai lent, de 3-5%, iar salariile nu se vor mai mari cu 20%, media anulala din ultimii ani. Mai exact, anul viitor cresterea salariilor ar putea fi, in cel mai bun caz, de 9%, adica mai putin de jumatate din cea prognozata pentru anul care sta sa se incheie, dupa spusele presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

Cifra de 9% este prezenta de altfel si in cadrul prognozei pe termen lung, pana in 2020, a CNP. Salarii mai mici inseamna consum mai mic, deci o crestere economica mai lenta. Economia locala a crescut cu 8,9% in trimestrul trei al acestui an, respectiv 9,1% in primele noua luni din 2008, conform Institutului National de Statistica (INS). Pentru anul viitor insa perspectivele sunt sumbre, criza urmand sa isi arate coltii inca din trimestrul patru al acestui an, in 2009 fiind estimata a apreciere de numai 3-5%.


Pentru romani cresterea economica a adus doar salarii mai mari

Ce inseamna pentru romani scaderea ritmului de crestere de la circa 8% la trei sau cinci procente? „Cresterea economica e bazata pe consum. La fel cum s-a intamplat si in alte state acum cativa ani, cum ar fi statele baltice. Faptul ca noi avem o crestere economica mare inseamna in momentul de fata mai degraba ca noi consumam mai mult decat altii. Mai mult decat atat, un deficit comercial mare inseamna ca noi consumam partial pe datorie”, ne-a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Economia Romaniei a crescut, dupa cum spun expertii, pe baza consumului. Adica romanilor le-au crescut salariile si pensiile si au cumparat mai mult. Au luat credite si au cumparat si mai mult. Pentru romani cresterea economica a echivalat cu salarii care cresc repede si cu o rata a somajului mica. Salariile nu vor putea creste cu 20% pe an prea mult timp, iar ratele la banci vor taia din puterea de cumparare a populatiei. La nivel de trai insa cresterea economica record nu a adus romanului de rand aproape nimic. El poate cumpara mai mult insa scumpirile sunt si ele mari, rata inflatiei sta de cateva luni la circa 7%. Drumurile sunt aceleasi, spitalele aceleasi, scolile aceleasi.

Criza ar putea, in mod aproape ironic, sa forteze statul sa porneasca in sfarsit marile proiecte de infrastructura si sa reduca din cheltuielile bugetare care nu au niciun efect concret in dezvoltarea Romaniei. Specialistii atrag insa atentia ca daca va vedea ca nu are suficienti bani la vistierie, statul ar putea apela la o metoda „neortodoxa” pentru a face rost de bani: marirea taxelor si impozitelor. Printre variantele propuse deja de unii politicieni se numara impozitarea proprietatii si cresterea generala a TVA.

Pentru mai multe informatii despre salarizare click aici.



Tags: crestere economicasalariimajorarirata somajuluisalarizare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Daca suntem optimisti, putem sa credem ca salariile se vor majora cu 10% in 2009 04/12/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."