Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxa auto a fost majorata de trei ori 05/12/2008



Ieri, Guvernul a marit de trei ori taxa de poluare pentru masinile rulate. Ideea a fost a premierului Calin Popescu Tariceanu, decizia fiind luata la patru zile dupa alegeri, dupa ce acesta a anuntat in urma cu doua zile, in cadrul unei vizite facute la centrul Renault de la Titu, ca executivul ar putea lua in discutie majorarea taxei. Surse din cadrul unor institutii au declarat ca anuntul pe care prim-ministrul l-a facut i-a luat prin surprindere, din cauza faptului ca nu le ramanea decat o singura zi la dispozitie sa pregateasca o noua baza de calcul.

Cu aceasta decizie, autoritatile romane vor sa stopeze importul de masini second-hand si sa determine populatia sa achizitioneze masini noi. „S-a decis majorarea de trei ori a cuantumului taxei de poluare pentru toate autovehiculele inmatriculate pentru prima oara in Romania. Ordonanta reia, totodata, masura adoptata de guvern pentru masinile Euro 4, respectiv scutirea de la plata pentru toate autovehiculele noi inmatriculate atat in Romania, cat si in celelalte state UE, dupa 15 decembrie“, a declarat Camelia Spataru, purtator de cuvant al guvernului.


UE ne tine inca in asteptare

Guvernul nu a primit inca un raspuns de la Comisia Europeana privind masura adoptata in urma cu doua saptamani de scutire de la plata taxei de poluare a masinilor Euro 4 cu o capacitate cilindrica mai mica de 2.000 de cmc.

In ceea ce priveste masinile rulate, decizia guvernului face ca la unele masini rulate taxa de poluare sa depaseasca chiar si pretul de achizitie al acestora. Spre exemplu, pentru un Volkswagen Golf, cu motor de 1.600 cmc, categoria Euro 2, si o vechime de 9-10 ani, taxa de poluare auto era de 1.400 de euro. Triplata, aceasta ajunge la 4.200 de euro, adica mai mult decat ar costa masina. Un Golf din 1997 costa 3.000-3.500 de euro. Masinile cu o varsta mai mica de sapte ani raman inca acceptabile.

Spre exemplu, taxa pentru un autoturism Opel Vectra, cu vechime de 6-7 ani, motor de 1.600 cmc, categoria Euro 3, dupa standardele de emisii europene va ajunge la 1.800 de euro, o suma mai mare si decat taxa de prima inmatriculare (inlocuita la 1 iulie 2008), care era de 1.100 de euro. Un astfel de automobil poate fi achizitionat cu 5.000-6.000 de euro din targurile auto.

Anuntul premierului in urma cu doua zile i-a pus pe multi romani pe drumuri. Unii care sperau ca noul guvern va renunta la taxa auto au dat iama la Registrul Auto Roman pentru inmatriculari. Numai in judetul Prahova s-au prezentat, ieri, peste 200 de persoane, majoritatea la volanul unor masini Euro 2 si 3 aduse din strainatate. (A contribuit Marius Nica)

MAJORARE

Prima de casare ajunge la 3.800 de lei

Guvernul a aprobat ieri si majorarea primei de casare pentru masinile mai vechi de 12 ani, cu 800 de lei. Astfel, cei care renunta la vechea masina pentru una noua primesc 3.800 de lei, echivalentul a circa 1.000 de euro, ajungand astfel la „pragul psihologic“ trambitat la Titu de seful guvernului. Premierul Tariceanu a anuntat aceasta masura inca de miercuri in urma vizitei de la centrul Renault de la Titu. „Acum, prima de casare e 800 de euro, daca se va ajunge la 1.000 de euro ar fi un prag psihologic care ar stimula mai mult cumparatorii“, a precizat premierul Tariceanu. Guvernul considera ca o astfel de masura va duce la o mai rapida reinnoire a parcului auto. Anul viitor, prin programul „Rabla“, vor fi casate circa 60.000 de masini vechi, cu 50% mai mult fata de numarul aprobat pentru acest an. Suma totala alocata pentru finantarea programului in 2009 creste astfel la 228 de milioane de lei, cea alocata initial fiind de 180 de milioane de lei. In acest an, executivul a finantat casarea a 40.000 de autovehicule, dupa ce, anul trecut, numarul aprobat a fost de circa 16.500 de masini. Ordonanta aprobata ieri de executiv va intra in vigoare din momentul publicarii in Monitorul Oficial.


Tags: taxa automajorareguvernCalin Popescu Tariceanuprima de casare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Taxa auto a fost majorata de trei ori 05/12/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."