Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Finantelor este in criza 03/12/2008



Finantele tarii au intrat intr-o mare criza de bani si de timp, declara analistii. Cu toate ca pentru ultima luna a acestui an Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat ca va imprumuta 3,4 milioane din piata interna, analistii sunt de parere ca MEF ar putea fi nevoit sa atraga din piata bancara o suma mult mai mare, aproape dubla, de 5-6 miliarde lei, plus inca 3-4 miliarde de lei din alte surse, din cauza faptului ca statul are cheltuieli tot mai mari, iar veniturile sale sunt sub asteptari. Conform estimarilor ING, deficitul fiscal ar putea ajunge anul acesta la 17 miliarde de lei, cu aproximativ 5,6 miliarde lei peste tinta fixata.

O depasire a tintei de deficit ar obliga Finantele sa imprumute in ultima luna a anului aproape 9 miliarde de lei, actiune ce poate sa impinga institutia sa plateasca randamente din ce in ce mai mari, peste nivelul dobanzii lombard, de 14,25%, practicata de banca centrala pentru imprumuturi urgente de o zi, pe care MEF a dorit sa nu-l depaseasca pana in prezent. "Cred ca la ultimele licitatii MEF a dat semnalul ca nu va plati peste 14,25%, dar ramane de vazut daca va depasi acest prag, in conditiile in care mai sunt doar patru licitatii pana la finalul anului", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Cum au ajuns Finantele in aceasta situatie? Au incasat mai putin decat si-au propus si au cheltuit mai mult decat aveau programat, in special pe fondul majorarii pensiilor si salariilor. In plus, penalizarea Romaniei de catre agentiile de rating, prin scoaterea din zona sigura pentru investitii, a determinat reducerea fluxurilor de capital din exterior, concomitent cu scumpirea finantarilor externe. Pentru a-si diminua cheltuielile, MEF ar putea recurge la taierea unor investitii.

"Deficitul bugetar va fi de 17 miliarde lei in 2008, conform prognozei noastre. Cred ca in decembrie, MEF va trebui sa atraga de la banci 5-6 miliarde lei si, tinand cont de consistenta sumei si de timpul scurt care a mai ramas, va plati peste nivelul de 14,25%. Ei au anuntat doar 3,4 miliarde lei, dar vor incerca sa atraga mai mult.

Cu siguranta vor apela si la alte aranjamente – credite de la institutii internationale, fonduri din privatizare, rezerve in euro etc. Ma mir cum au rezistat pana in noiembrie", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. La ultimele trei licitatii din acest an, din noiembrie, chiar daca au platit 14,25%, Finantele au atras cu circa un sfert mai putin decat isi propusesera. De asemenea, din cheltuielile de investitii programate pe 2008, de 24,5 miliarde lei, in primele noua luni s-au efectuat investitii de 15 miliarde lei. "Daca vor face toate investitiile programate, deficitul va ajunge la 3,5%.

Daca nu vor avea cum sa-l finanteze din piata, vor amana plata contractelor de investitii, cum deja au aparut unele semnale", a spus analistul ING. Economistul sef al BCR confirma si el ipoteza unui derapaj al deficitului. "Probabil vor taia niste investitii ca sa-si reduca din cheltuieli, dar unele investitii sunt deja in derulare si in aceste momente ar fi cel mai prost semnal ca statul sa nu-si achite obligatiile", a explicat Anghel.



Tags: MEFimprumuturicriza


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ministerul Finantelor este in criza 03/12/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."