Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea economica va suferi o puternica incetinire in 2009 24/11/2008



Conform celor mai recente prognoze furnizate de analistii economici, cresterea economica va incetini destul de mult in 2009, la un nivel de sub 4%, nivel care se afla la mai putin de jumatate fata de ritmul de 8% estimat in 2008, iar primele semne vor aparea inca din prima parte a anului, cand avansul PIB va cobora spre 6%. Media estimarilor oferita de analisti indica spre o crestere economica in 2009 de 3,4%, in conditiile in care PIB va urca cu 8,2% in acest an, aceasta evolutie fiind calculata tot ca medie a prognozelor. Totodata, analistii spera ca datele celui de-al treilea trimestru din acest an sa indice o crestere economica de 8,7%, iar pentru ultimele 3 luni PIB sa-si tempereze dinamica la o cota de 6,3%. In ceea ce priveste opiniile analistilor pentru primul trimestru din 2009, acestea sunt impartite, fiind invocate prea multe incertitudini, iar media se plaseaza in jurul cotei de 3,36%.

Anticipatiile pentru cresterea PIB de anul viitor se concentreaza in intervalul 3 - 4%, iar ca extrema este de remarcat opinia analistului Moody's, Kenneth Orchard, care se asteapta chiar la recesiune, respectiv o scadere a economiei cu 0,3%.

"Deoarece climatul s-a schimbat in rau, economia va trebui sa sufere o ajustare dificila care ar putea dura 1-2 ani. Cresterea exporturilor va incetini, din cauza declinului din restul tarilor UE, iar criza globala de lichiditate va restrictiona fluxurile de capital spre Romania, afectand consumul si investitiile interne. In prezent, ne asteptam pentru 2009 la o recesiune a economiei in Romania", a spus Orchard.

Analistului Moody's se asteapta la o recesiune in Romania in ciuda faptului ca anticipeaza cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB si o crestere a datoriei publice la 16,2% din PIB.

Recesiunea va aduce, in opinia lui Orchard, o corectie mult mai abrubta a deficitului de cont curent, cu un nivel de 8,2% din PIB la finele lui 2009, si reasezarea inflatiei in intervalul tintit de Banca Nationala, respectiv o rata de 4,5%.

Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings, nu exclude posibilitatea unei contractii a PIB in primul trimestru al anului viitor, insa crede ca acest scenariu este putin probabil, avand in vedere situatia consumului din Romania.

El anticipeaza o crestere economica de 8% in acest an, care va incetini la doar 3% la sfarsitul lui 2009.

"Exista riscuri semnificative in sensul scaderii acestor prognoze, ca urmare a vulnerabilitatilor externe de finantare a Romaniei. O depreciere brusca a leului ar putea afecta economia reala si sistemul bancar, pe fondul majorarii ponderii detinute de euro in sectorul financiar", a explicat directorul Fitch.

Analistii straini sunt mai pesimisti decat cei romani atat in ceea ce priveste evolutia economiei in anul viitor, cat si pe termen scurt.

"Consider ca rata de crestere a PIB se va reduce la circa 5-6% in trimestrul al patrulea, depinzand de gradul de disponibilitate a creditelor, care nu a fost pana in prezent ridicat. Cea mai mare parte a avansului economic se va datora inertiei consumului", a afirmat Bartosz Pawłowski, analist pentru piete emergente la TD Securities din Londra.

El previzioneaza o incetinire brusca a majorarii PIB, de la 8% in 2008 la doar 3% anul viitor, si prognozeaza un avans economic cuprins intre 1 si 2% pentru primul trimestru al anului viitor, mentionand ca "Guvernul ar putea impulsiona in mod artificial consumul, chiar riscand stabilitatea pe termen lung".

La randul sau, Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland, a observat ca majoritatea statelor din regiune sunt optimiste in ceea ce priveste perspectiva exporturilor si a investitiilor straine directe. El a vizat recent mai multe tari din Europa Centrala si de Est.

"Problema este ca toate statele din regiune se vor bate pentru o prajitura mult mai mica, pe fondul scaderii comertului si contractarii economiei", a spus Ash.

In ciuda unui optimism aparent, toti analistii romani si-au modificat perspectivele privind evolutia economiei in ultimele trei luni ale anului, iar unii dintre ei se plaseaza cu estimarile sub cei straini.

"Este posibil ca trimestrul al treilea sa fie foarte bun, dupa care ultimul trimestru va fi mai slab decat ne-am obisnuit anul acesta. (…) Chiar si asa, trimestrul al patrulea va fi fabulos de mare in comparatie cu regiunea", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Cristian Dinescu, directorul directiei Trezorerie din cadrul Romexterra, este cel mai optimist analist intervievat in ceea ce priveste perspectivele. El considera ca avansul economic din trimestrul al treilea, estimat la 8,4%, a fost sustinut de agricultura, servicii si constructii.

"Principalii factori care au alimentat cresterea economica in trimestrul al treilea, anticipata la 9%, ar trebui sa fie agricultura, constructiile si serviciile. Industria a decelerat destul de mult, astfel ca probabil contributia acestui sector va fi in scadere in perioada iulie-septembrie 2008", a completat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Dinescu anticipeaza o incetinire a ritmului de crestere a activitatii economice in trimestrul al patrulea, la 7,9%, sectorul serviciilor urmand sa fie puternic afectat, mai ales pe partea de intermediere financiara, dar si constructiile, si industria. Consumul va sustine avansul economic, fiind "pur si simplu o chestie de inertie".

Dumitru se asteapta ca in trimestrul al patrulea sa aiba loc in primul rand o incetinire a industriei si constructiilor, in timp ce agricultura ar putea avea o pondere importanta la cresterea economica.

"Este inevitabil ca reducerea cererii externe pe fondul recesiunii din zona euro sa influenteze in mod negativ atat exporturile, cat si productia industriala din Romania", a continuat economistul-sef al Raiffeisen Romania. El estimeaza un avans al PIB de 7,5% in trimestrul al patrulea si de 8,5% pentru intregul an 2008.

De asemenea, Laurian Lungu, profesor asociat la Cardiff Business School si director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA), considera ca toate sectoarele vor merge in continuare in trimestrul al patrulea, "in virtutea inertiei".

"Nu vad o incetinire pe componente, ci una globala", a spus Lungu.

Economistul anticipeaza ritmuri de crestere economica de 8,5% pentru trimestrul trei si 6,5% pentru ultimele trei luni ale anului acesta. Pentru tot anul 2008, Lungu previzioneaza un avans al PIB de 7,8%.

Florin Libocor, analist la BRD, a revizuit usor in scadere estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2008, de la 8,9% la 8,7%.

Dinescu previzioneaza pentru acest an un ritm de crestere economica situat in jurul a 8,2%, care va incetini in 2009 la 5,5%, cea mai mare cifra avansata de analisti.

Pentru primul trimestru al anului viitor, reprezentantul Romexterra estimeaza un avans al PIB de 6 - 6,2%, in contextul in care activitatea economica "va incetini foarte mult pe absolut toate ramurile".

Dinescu apreciaza ca primul trimestru al anului viitor va fi caracterizat de incertitudine, partea extractiva va inregistra o evolutie nefavorabila, iar constructiile vor "incetini dramatic, fiind foarte probabil sa existe o cadere destul de zdravana a preturilor".

"Intr-un scenariu neutru spre optimist, temperarea cresterii economice s-ar face catre intervalul 4-4,5% in 2009, in conditiile diminuarii ordonate a creditarii, in special pe componenta de valuta, ceea ce ar putea conduce chiar la efecte pozitive de reducere a consumului si a presiunilor pe contul curent si pe inflatie", considera Dumitru.

Economistul a precizat ca riscurile sunt ridicate intrucat o stopare brusca a activitatii de creditare ar putea conduce chiar la un impact mai negativ asupra activitatii economice.

Totusi, Dumitru apreciaza ca recesiunea nu este cel mai probabil scenariu, pe baza informatiilor existente in prezent, chiar daca "tentatia pesimismului este destul de mare".

Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank Romania, previzioneaza o crestere economica de 9% pentru trimestrul al treilea, care se va reduce la jumatate in ultime trei luni ale acestui an, urmand ca in intervalul ianuarie-martie 2009 sa se plaseze la 2%.

Analistul estimeaza un avans al PIB de 7,5% pentru 2008, care se va reduce la 3,5% in 2009.

"Pentru anul viitor, estimam o dinamica pozitiva a produsului intern brut, pe seama unor masuri de stimulare a economiei din partea autoritatilor si relaxarii treptate a politicii monetare, pe masura ce presiunile inflationiste se vor diminua. Ma astept la continuarea cresterii serviciilor, pe seama majorarilor salariale efectuate in 2008, precum si a sectorului agricol, datorita fondurilor europene si celor alocate de autoritati. Cele mai afectate sectoare ale economiei vor fi constructiile si industria", a decarat seful departamentului cercetare si strategie de la Volksbank Romania, Melania Hancila.

Ea a precizat ca estimeaza o majorare PIB de 8,1% in acest an si o crestere economica de 3,5% in 2009. Hancila vede o temperare a cresterii economice la 5,9% in ultimul trimestru a anului si la 2,3% in primele trei luni din 2009.

Radu Craciun, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, anticipeaza un ritm de dezvoltare a economiei cuprins intre 8,5 si 9% in acest an si intre 3 si 4,5% pentru anul viitor.

"In principal va fi vorba despre incetinirea exporturilor, precum si de limitarea consumului si a investitiilor, intrucat finantarile vor fi mai greu de realizat", a precizat Craciun.

Lungu considera ca anul viitor vor incetini constructiile, serviciile si consumul, investitiile in infrastructura fiind cele care vor sustine "cat de cat" avansul economic, estimat la 4%.

"Cel mai probabil, toate sectoarele economice vor intregistra o decelerare in 2009, in special constructiile, industria si agricultura. In privinta agriculturii, riscurile sunt mari si sunt legate de conditile climatice, acest sector avand si un efect de baza nefavorabil", a spus Dumitru.

Economistul anticipeaza o incetinire a cresterii consumului de la 13-14% in prezent la circa 5-6% in 2009, mentionand ca limitarea consumului ar fi posibila in urma "unei schimbari dramatice de comportament".

Anghel a precizat ca primul trimestru, chiar semestru unu al anului viitor, va fi dificil deoarece intervine efectul de baza negativ.

La nivelul intregului an viitor, economistul sef al BCR anticipeaza un avans economic cuprins intre 4 si 5%.

Analistul RBS Tim Ash sustine ca, in contextul actual, este nevoie de un echilibru atat la nivel bugetar, dar si la nivel de finantare externa si curs de schimb.

"Asigura-te ca ai un curs de schimb flexibil, un deficit bugetar pe care poti sa il finantezi, surse ieftine de finantare a ofertei, si nu-ti fie rusine sa ceri sprijinul FMI-ului devreme", a spus Ash.

Ultimele estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza indica pentru acest an o crestere economica de 9,1%, iar pentru 2009 de numai 6%. Prognozele BNR plaseaza avansul PIB a 8-9% in acest an si 4-5% in 2009.

In primele sase luni din 2008, PIB a crescut in termeni reali cu 8,8%, dupa un avans 8,2% in primul trimestru si de 9,3% in trimestrul al doilea.



Tags: crestere economicaPIBscadere


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cresterea economica va suferi o puternica incetinire in 2009 24/11/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."