Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR nu ar trebui sa usureze posibilatile de contractare a creditelor 21/11/2008



Analistii economici independenti, care nu lucreaza in cadrul mediului bancar, sunt de parere ca aceasta perioada nu este tocmai potrivita pentru intentiile de relaxare a crediterii pe care le are Banca Nationala a Romaniei, in conditiile in care venitul familial este destul de amenintat de scaderea leului sau de amenintarea somajului. In plus, ei afirma ca normele adoptate de BNR pana acum au contribuit la evitarea unor efecte si mai grave ale crizei internationale asupra tarii noastre.

Calin Popescu Tariceanu, premierul Romaniei, a afirmat ca normele impuse de BNR au avut un caracter mai mult provizoriu si ca banca centrala are posibilitatea sa le revizuiasca.

Inainte de impunerea noilor reguli, BNR a anuntat ca la trei luni dupa implementarea lor este posibila modificarea acestora in functie de efectele asupra creditarii. Asta ar insemna ca o eventuala modificare ar fi posibila abia la inceputul anului viitor, ele intrand in vigoare pe 6 octombrie. “Suntem in vremuri speciale si in vremuri speciale este nevoie de masuri speciale. In functie de felul in care decurg evenimentele, termenul anuntat initial ar putea fi scurtat. Problema reglementarilor tine de Consiliul de Administratie al BNR. Consiliul de Administratie a votat. Numai cine a votat poate sa modifice”, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Bancherii spun ca normele au blocat creditul ipotecar

Bancherii au solicitat BNR sa modifice reglementarile pentru a debloca piata creditelor ipotecare. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a anuntat recent ca bancherii vor solicita BNR modificarea noilor reglementari in special pentru a debloca piata creditelor ipotecare. El a spus ca dupa aplicarea testelor de stres financiar foarte putini clienti se mai pot califica pentru un astfel de imprumut. Aplicarea noilor norme a dus la scaderea drastica a gradului de indatorare, de la circa 40%-70% pana la sub 30% la unele banci, ceea ce a lasat multi doritori fara posibilitatea de a se imprumuta. Injumatatirea gradului de indatorare ar fi presupus cel putin dublarea venitului pentru a putea lua de la banci aceeasi suma de bani care ar fi putut fi luata acum cateva luni. Unii analisti spun insa ca problema nu este neaparat gradul de indatorare.

“Problema este de lichiditate, provocata de lipsa de incredere. Oricat de relaxate ar fi conditiile pentru creditele ipotecare, mai exista o serie intreaga de alti factori. Multi doritori asteapta sa vada daca o sa mai scada preturile. Oricum, nu este momentul sa relaxam conditiile de creditare. Trebuie readusa increderea intre jucatorii din piata bancara. Cand vor avea incredere una in alta se va relua ciclul de creditare, mai intai la populatie, apoi la persoane fizice”, ne-a spus Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari (CFA) Romania.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Tags: norme BNRanalisti economicimediu bancarcredit ipotecarcredite


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

BNR nu ar trebui sa usureze posibilatile de contractare a creditelor 21/11/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
reebok 12-Aug-2009
pai aveau de ales
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."