Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vecinii ajuta moneda nationala sa se mentina 04/11/2008



Dupa ce s-au facut tot mai multe speculatii pe piata interbancara, iata ca nu numai leul romanesc a iesit “sifonat”, ci si zlotul polonez si forintul maghiar. Din acest motiv cele trei state s-au hotarat sa se uneasca si sa incerce sa faca fata loviturilor primite din partea bancilor straine care, dupa ce au fost salvate de la faliment cu ajutorul fondurilor publice, urmaresc sa faca profit in urma unor speculatii impotriva monedelor nationale.

Ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca urmeaza sa se consulte in zilele urmatoare cu prim-ministrul ungar, Ferenc Gyurcsany, si cu premierul polonez, Donald Tusk, pentru a stabili o pozitie comuna pentru a combate astfel de operatii cu caracter speculativ. „Nu mi se pare normal ca, in anumite tari, bancile sa fie salvate cu bani publici si, dupa aia, aceleasi banci sa faca operatiuni speculative cu moneda romaneasca, cu alte cuvinte, sa faca profit pe carca contribuabilului roman“, a afirmat, ieri, Tariceanu.

Speculatia pe leu, imorala

Premierul Tariceanu considera ca astfel de actiuni speculative sunt imorale. „Nu este moral ceea ce se intampla. Capitalismul nu este prin esenta moral, dar aceasta criza care s-a declansat in America a aparut tocmai pentru ca s-au desconsiderat elementele fundamentale ale capitalismului“, a aratat Tariceanu. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras prima atentia in privinta a trei institutii de credit care, alaturi de partenerii straini, au participat la un atac esuat asupra leului.

Consiliul Concurentei (CC) este cel care a aratat primul cu degetul patru mari institutii bancare suspecte ca au incercat sa faca speculatii pe leu: ING, Bancpost, Royal Bank of Scotland (RBS) si UniCredit Tiriac Bank. Gheorghe Oprescu, presedintele CC, anunta la sfarsitul saptamanii trecute inceperea unei investigatii pe piata serviciilor bancare si interbancare, „care are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite comerciale evidentiate in acest sector“. ING este singura care a declarat pana acum ca nu face parte dintr-un cartel bancar menit sa destabilizeze leul.

DEMISIE

Prima victima: trezorierul UniCredit

Directorul general al trezoreriei UniCredit Tiriac Bank, Bogdan Mihoc, una dintre institutiile de credit asupra careia Consiliul Concurentei are suspiciuni referitoare la deprecierea leului, a demisiont ieri. In locul sau a fost numit Dorin Alexandru Badea, fost director adjunct al acestui departament, confom Mediafax. In urma cu doua saptamani, Directia de Supraveghere din cadrul BNR a invitat la discutii conducatorii si directorii de trezorerie din sase banci comerciale, carora li s-au solicitat explicatii legate de operatiunile de pe pietele interbancare, precum si cu privire la cotatiile excesive ale ratelor dobanzilor.



Tags: piata interbancaramoneda nationalaleuldeprecierea leului


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Vecinii ajuta moneda nationala sa se mentina 04/11/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."