Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bucurestenii se pricep de minune sa cumpere case pe datorie 03/11/2008



Locuitorii capitalei ocupa locul fruntas atunci cand vine vorba de achizitionarea unei case sau a unui teren pe datorie. Din totalul de 25.800 de tranzactii incheiate in primele noua luni ale acestui an, 88% (aproape 22.800) s-au efectuat prin punerea unei ipoteci pe un bun imobiliar, conform datelor communicate de Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Cu toate ca se afla la distanta mare de capitala, si in judetele Iasi si Cluj se obisnuieste intr-o masura destul de mare finantarea achizitiilor imobiliare din credite ipotecare.

In Timis si in Constanta treburile stau cu totul altfel. Cu toate ca cele doua judete s-au remarcat printr-un numar record de tranzactii in intervalul ianuarie-septembrie 2008 (32.500, respectiv 26.000 de tranzactii), nu acelasi lucru se poate spune in privinta ipotecilor. Din contra, mai putin de o treime (29%) dintre cumparatorii de case si terenuri din Timis au pus gaj pe bunurile lor imobiliare pentru a obtine banii necesari. La fel si in Constanta, unde doar 31% dintre tranzactiile parafate s-au facut prin ipotecarea unui apartament sau a unei suprafete de pamant.

Casele la malul marii se cumpara cu banii jos

Ce se intampla de fapt in restul tarii? Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), are mai multe explicatii pentru obiceiurile de cumparare ale constantenilor. “Principalii cumparatori de case si terenuri din judet isi finanteaza achizitiile din alte afaceri profitabile”, ne-a declarat Ududec. Mai exista si o alta categorie de cumparatori, care se autofinanteaza. Este cazul persoanelor varstnice, care nu mai sunt in stare sa achite intretinerea locuintei si sunt nevoite sa schimbe apartamentul pentru unul mai mic. Reprezentantul agentiilor imobiliare din Constanta remarca si o a treia situatie. „Nunta este intotdeauna o sursa de finantare bine-venita pentru o tanara familie, in vederea unei achizitii imobiliare. Si reusesc sa-si ia o casa fara sa faca vreun credit ipotecar”, explica el. Salvarea vine intotdeauna din partea familiei, care mai completeaza suma necesara cu cate un credit de consum. Desigur, asemenea solutii se intalnesc si in alte localitati din tara.

„Stranierii“ din Iasi investesc sume mici

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

La Iasi, peste jumatate dintre cumparatori au apelat la credite ipotecare. „Sunt cei care fac credite ca sa-si cumpere un teren. Dupa aceea mai iau inca un credit de consum, isi vand apartamentul si isi construiesc o casa pe pamant”, ne-a declarat Ioan Zapodeanu, care face afaceri imobiliare profitabile in Iasi, dar si in Bucuresti, Cluj, Slatina.

Mai raman 46%, care au avut alte resurse financiare. Spre deosebire de Constanta, insa, banii mai provin si dintr-o alta sursa. „Multi au plecat la munca in strainatate si s-au intors cu bani. Investesc sume mici, intre 1.000 si 5.000 de euro, dupa care revand si ies in castig”, explica Zapodeanu. El nu este strain nici de situatia din Timis, unde mai bine de doua treimi dintre tranzactii s-au facut din alte surse de finantare, in afara creditelor ipotecare. „Italienii, asociati cu parteneri romani, continua sa tina piata fierbinte in Banat. De obicei, ei nu fac credite in Romania, ci vin cu bani de acasa”, adauga omul de afaceri.


Tags: creditecredite ipotecarecredite imobiliareANCPI


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Bucurestenii se pricep de minune sa cumpere case pe datorie 03/11/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."