Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Finantelor vrea sa se imprumute din Romania 03/11/2008



MEF are nevoie de cinci miliarde de lei pentru a finanta deficitul fiscal si, acum ca Standard&Poor’s a coborat ratingul Romaniei, ridicand pretul creditelor externe, ultima optiune este un imprumut din piata externa. "Transmit prietenos bancilor ca MEF nu este dispus sa accepte orice dobanda si ca avem suficiente resurse pentru o politica prudenta. Noi nu am da curs unei cereri care sa creeze presiuni inflationiste", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Finantelor. Mai mult decat atat, dobanda destul de mare a pietei romanesti face cu ochiul plasamentelor unor straini, sustin unii oficilai ai Finantelor.

"Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) are mai multe oferte, printre care lansarea pe piata locala a unei emisiuni de obligatiuni in euro pentru bancile locale, deoarece unii deponenti straini doresc sa isi mute depozitele bancare in institutii financiare romanesti", a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat in MEF. "Aceasta emisiune nu a fost prevazuta initial, a aparut acum. Au cerut niste straini sa transfere bani. Nu va pot spune cate persoane sunt, insa vorbim aici de o valoare a depozitelor de cateva zeci de milioane de euro, undeva pe la 60-70 milioane euro", a spus oficialul Finantelor. Ministerul ar putea lansa aceasta emisiune pentru bancile locale ca acestea sa poata plasa banii strainilor in obligatiunile statului. "Am inteles ca unii deponenti din strainatate, inclusiv din Elvetia, doresc sa isi retraga banii din bancile straine si sa ii plaseze in Romania.

Acest raspuns a aparut ca reactie la nevoia sistemului", a declarat Teodorovici. A doua oferta a Finantelor catre banci este posibilitatea ca Trezoreria sa transfere conturile administratiilor locale in banci comerciale.

Masura ar putea fi aplicata cel mai devreme in primavara anului viitor.
"Poate o sa o introducem treptat, in doua etape. La inceput, sa intre in program doar anumite autoritati care au avut un comportament financiar responsabil si care indeplinesc niste criterii de performanta", a mai spus el.

De asemenea, masurile ar viza si bancile interesate sa gestioneze fondurile autoritatilor prin impunerea unor criterii specifice. Pe de alta parte, secretarul de stat al MEF a mai declarat ca in cel mult doua saptamani va fi lansata licitatia pentru desemnarea bancilor comerciale romanesti care vor administra conturile in valuta ale Trezoreriei, unde cea mai mare parte este reprezentata de intrarile fondurilor UE.

Varujan vrea sa plaseze rezerva obligatorie in titluri de stat
In prezent, statul are o rezerva a bugetului de aproximativ 3 miliarde lei, pe care ar putea sa o foloseasca pentru a acoperi partial cele 5 miliarde lei. "Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in vedere masuri de sporire a lichiditatilor in titluri de stat. Am discutat cu BNR pentru ca o parte din rezervele minime obligatorii ale bancilor sa intre in titluri de stat", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. In plus, a adaugat el, populatia a cumparat un volum semnificativ de titluri de stat. "Recent, populatia a cumparat in doar doua-trei zile cam 120 milioane lei in titluri de stat", a mai spus ministrul Finantelor.

Ulterior, Vosganian a revenit asupra afirmatiilor anterioare, declarand ca se referea la cele aproape doua miliarde lei pe care bancile le-au primit dupa ce banca centrala a micsorat cu 2% plafonul rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in lei. "Recomand bancilor sa foloseasca acele doua miliarde pentru titluri de stat. Bancile vor intelege ca este bine sa aiba titluri de stat", a spus Vosganian.


Tags: ministerul economiei si finantelormefBNRVarujan Vosganian


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ministerul Finantelor vrea sa se imprumute din Romania 03/11/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."