Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprinderile isi cauta alternative fiscale de supravietuire 30/10/2008



Existenta microintreprinderilor cu impozit preferential pe venit de o singura cifra mai este asigurata doar in 2009. Micii intreprinzatori trebuie sa se gandeasca deja la alternative daca vor sa mai scape de povara fiscala.

Folosita ca metoda pentru a evita impozitul pe profit de 16% sau contributiile sociale, microintreprinderile sunt pe cale de disparitie ca regim fiscal preferential. O arata atat Codul fiscal, care prevede existenta acestei forme de impunere doar pana in 2009, inclusiv, cat si reprezentantii Comisiei Europene care avertizeaza ca acest regim ar trebui sa fie examinat sub aspectul unui ajutor de stat pentru ca ofera avantaje unei categorii de companii.

Microintreprinderile ar putea totusi supravietui daca guvernul viitor va decide sa isi asume o eventuala disputa cu forul executiv european. In aceste conditii incerte, cei care au optat pentru microintreprinderi trebuie sa-si reevalueze costurile si sa se orienteze spre alte forme, mai avantajoase.

Infiintat in urma cu sapte ani, regimul pentru micile afaceri a mai fost pus in pericol in 2006, inainte de aderarea la UE. Atunci, Ministerul de Finante a vrut sa elimine impozitul pe venit de 3% si sa treaca microintreprinderile in categoria platitorilor de impozit pe profit de 16%. Motivul invocat a fost tocmai obligatia guvernului de a desfiinta regimul preferential de impozitare inainte de data aderarii. Pana in prezent, Comisia Europeana nu a transmis oficial vreo sesizare guvernului pe aceasta tema, intelegerea fiind ca microintreprinderile sa aiba o perioada de tranzitie pana in 2009.

Avantajele microintreprinderii

In prezent, sunt inregistrate ca microintreprinderi platitoare de impozit pe venit de 2,5% in jur de 125 de mii de firme. Multe dintre ele nu sunt cu adevarat mici afaceri, ci forme de ocolire a unor taxe si, in special, a contributiilor de asigurari sociale.

Salariile mari sunt mascate de angajatori prin incheierea unor contracte de prestari servicii cu propriii angajati. In acest mod, patronii sunt dispusi sa plateasca salarii mai mari pentru ca scapa de contributiile sociale, care inseamna cumulat circa 40%.

Odata cu patronul poate beneficia si angajatul care, daca opteaza sa se inregistreze ca platitor de TVA, isi poate compensa taxa incasata de la angajator pentru prestarile de servicii - 19% din suma - cu cea achitata pentru achizitia de bunuri sau servicii necesare activitatii.

Tocmai din cauza faptului ca microintreprinderile s-au dovedit in timp un bun mijloc de plata a salariilor mari

Sursa: capital.ro 29/10/2008


Tags: microintreprinderiimpozit pe profitcodul fiscalafaceriimpozitul pe venit


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Microintreprinderile isi cauta alternative fiscale de supravietuire 30/10/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."