Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Liber la panouri solare pentru 16.000 de romani



Incepand cu data de 5 ianuarie 2009, cei care doresc sa aiba in dotarea locuintelor sisteme energetice ecologice (panouri fotovoltaice, pompe geotermale, centrale eoliene etc.) pot incepe demersurile pentru obtinerea de subventii de la stat in vederea achizitionarii unor astfel de instalatii.

Aceasta subventie va fin in proportie de 90%, dar cu conditia sa nu depaseasca mai mult de 25.000 de lei (in jur de 7000 de euro) pentru asociatii de proprietari, organizatii neguvenamentale si persoane fizice.

Cu ajutorul acestui program, numit “Casa Verde”, vor putea obtine subventii, in anumite limite, si firmele private, dar si universitatile si unitatile scolare.

Costurile acestui program care incurajeaza montarea de astfel de sisteme energetice ecologice vor fi suportate de Administratia Fondului pentru Mediu. Programul este construit pe un sistem ce seamana bine cu programul “Rabla”. "Programul este gandit sa fie unul multianual. Pentru anul 2009 estimam ca vor fi 12.000-16.000 de beneficiari. Pana la inceputul lunii decembrie, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va elabora un ghid al solicitantului, de unde cei care doresc sa intre in program vor afla exact actele necesare, dar si o lista cu firmele autorizate de AFM sa participe la program", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.

Solicitarile se fac la firme autorizate

Lista cu firmele autorizate sa vanda si sa monteze instalatiile energetice ecologice urmeaza sa fie publicata pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu si in presa. Cei interesati sa-si achizitioneze si instaleze panouri solare, pompe geotermale, mori de vant sau sisteme hibride trebuie sa se adreseze firmelor agreate de AFM incepand cu data de 5 ianuarie 2009. Solicitantii, impreuna cu reprezentantii firmelor pot stabili care sistem este potrivit pentru locuinta pe care doresc sa o doteze cu o astfel de instalatie, dupa care companie emite o nota de acceptare pe baza careia AFM va acorda subventia.

Urmatorul pas este virarea banilor, care nu vor intra in posesia cetateanului ci vor fi varsati direct din conturile AFM in cele ale firmei. "Programul se adreseaza atat celor care vor sa inlocuiasca instalatiile vechi de incalzire ale casei (centrale termice, boilere etc.), dar si celor care vor sa doteze suplimentar locuinta cu astfel de sisteme energetice ecologice", a precizat Korodi.
Pentru 2009, AFM are la dispozitie pentru acest proiect suma de 520 milioane lei (144 milioane euro), din care 400 milioane (circa 110 milioane euro) sunt destinati finantarii proiectelor depuse de persoane fizice si asociatii de proprietari. "AFM finanteaza 90% din costuri, dar nu mai mult de 25.000 lei pentru persoanele fizice, si 50% din costuri, dar nu mai mult de 250.000 lei pentru o firma", a declarat presedintele AFM, Mihai Toti.

Universitatile si scolile pot lua parte la acest program urmand sa primeasca o finantare de 60% din proiect, dar nu mai mult de 300.000 lei. Pentru aceste categorii de solicitanti, cererile se depun la AFM, unde se va organiza un concurs de proiecte pentru desemnarea beneficiarilor.

Cuvinte cheie: pensie, salariu, cumulul pensiei cu salariu

Potrivit art. 56 din Codul muncii, contractul individual de munca înceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de vârsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii.

Drept urmare, in asemenea situatii angajatorul nu face decat sa constate incetarea de drept a contractului individual de munca al salariatului in cauza.

Sunt nenumarate cazurile in care pensionarii hotarasc reincadrarea in munca, caci motivatiile de ordin financiar si o anumita marginalizare sociala sunt suficiente pentru a determina pensionarul sa isi reia activitatea profesionala.

In privinta beneficiarilor pensiei de urmas, pensionarilor pentru limita de varsta si a pensionarilor de invaliditate de gradul III, legea permite cumulul pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, in temeiul art. 94 alin. (1) lit. a), c) si d) si 54 lit. c) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Ca urmare a continuarii unei activitati profesionale, beneficiarii pensiei pentru limita de vârsta pot solicita recalcularea pensiei dupa realizarea fiecarui stagiu de cotizare de minimum 12 luni.

In privinta pensionarilor pentru invaliditate de gradul I si II, acestia nu pot cumula pensia cu salariul, caci una dintre caracteristicile incadrarii intr-un astfel de grad de invalidate este pierderea totala a capacitatii de munca.

Se pune intrebarea fireasca daca beneficiarii pensionarii anticipate si anticipate partiale pot fi cumularzi.

Raspunsul este ca aceste categorii de pensioanari nu pot fi cumularzi, pentru aceste persoane existand posibilitatea continuarii activitatii profesionale cu suspendarea drepturilor de pensie pana la implinirea varstei standard de pensionare, situatie in care pensia anticipata si pensia anticipata partiala devin pensie pentru limita de varsta.


Tags: panouri solaresubventii panouri solaresubventii pentru panouri solaresubventii pentru energie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Liber la panouri solare pentru 16.000 de romani
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

6ComentariiAdauga comentariul tau

1
FILIP ALEXANDRU 06-Nov-2016
MENTIONEZ CA AM O CASA LANGA MANGALIA SI DORESC FOARTE MULT SAMI POT MONTA PANOURI SOLARE. MENTIONEZ CA AM 500 MP .0757544721
2
regus bogdan 08-Sep-2010
va rog sa-mi spuneti daca stiti ce acta trebuie pentru o firma sa poata monta panouri solare si pentru a fi agreata de AFM iscir,anrm etc,va multumesc.
3
Ion CHIOSILA 22-Iun-2010
Locuiesc in BUFTEA si sunt interesat in montarea a 1-2 panouri solare.
Doresc sa aflu mai multe detalii, eventual firmele autorizate care pot monta aceste panouri cu subventie de la stat.
Cu multumiri,
IC
4
Sirbulescu 31-Mai-2010
Rog contact. Sunt interesat
5
constantin marius 02-Ian-2010
sa traiti-as dori sa stiu daca mai este valabil ajutorul pentru panouri solare pe anul 2010 pentru o casa particulara in constructie si in ce conditii-va multumesc anticipat
6
Victorita 08-Dec-2008
buna ziua,ma numesc burzo victorita si as dori sa vorbesc cu dumneavostra in legatura cu aceste panouri solare,va rog sa ma contactati
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."