Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CSM vrea sa modifice Codul de procedura Civila



Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca se impune reglementarea unui nou caz de revizuire in Codul de Procedura Civila, similar aceluia din procedura penala (art. 394 lit. e) Cod procedura penala): „cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti irevocabile nu se pot concilia”.

Se impune completarea textului (art. 24 Cod procedura civila) in sensul prevederii starii de incompatibilitate a judecatorilor pentru situatiile de identitate de chestiune litigioasa, chiar daca formal sau aparent nu ar exista identitate de parti.

Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie a invederat Consiliului Superior al Magistraturii ca se impune perfectionarea cadrului procesual civil, prin completarea, de lege ferenda, cazurilor de incompatibilitate si de revizuire.

In sprijinul propunerii, s-a prezentat o speta aflata pe rolul instantelor de pe raza Curtii de Apel Targu Mures, cand in aceeasi cauza au fost date solutii diferite, prin hotarari ramase irevocabile. In speta s-a constat ca ambele cereri au fost judecate de acelasi complet, desi chestiunea litigioasa era aceeasi, ceea ce denota imprecizie in reglementarea cazurilor de incompatibilitate in Codul de procedura civila.

Avand in vedere ca in prezent proiectul noului Cod de Procedura Civila se afla in procedura parlamentara, consiliul va transmite cele doua propuneri legislative pentru a fi avute in vedere la dezbaterea proiectului.

Sursa: E-juridic.ro


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

CSM vrea sa modifice Codul de procedura Civila
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Uzucapiune. Calitate procesuala pasiva

Jurisprudenta neunitara     Este cunoscut faptul ca inainte de anul 1990 instrainarea imobilelor se facea indeobste prin incheierea...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Model actiune privind nulitatea certificatului de mostenitor

DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnata .................., cu domiciliul ales in ........., str. ..... nr. ...,  et. ...., ap. ...., sector...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Obligativitatea confidentialitatii (video)

de Www.consiliertv.ro
Buna credinta se prezuma, reaua credinta se dovedeste Cum se dovedeste buna credinta? Este necesara consemnarea informatiilor furnizate in cadrul...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Inscrierile in Cartea funciara conform Noului Cod Cvil (video)

de Www.consiliertv.ro
O dispozitie tranzitorie foarte importanta este inscrisa in art. 56 din Legea nr. 71/2011, din care rezulta ca prevederile din noua reglementare ...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."