Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Folosirea copiilor pentru munci periculoase – reglementata printr-o Hotarare de Guvern



Folosirea copiilor pentru prestarea muncilor periculoase va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.500 de lei, iar parintii sau reprezentantii legali ai acestor copii trebuie sa urmeze programe de educatie parentala sau de consiliere, a decis Guvernul.

Potrivit unei Hotarari de Guvern publicate vineri in Monitorul Oficial, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor care presteaza munci periculoase risca amenzi cu valori cuprinse intre 100 si 1.000 de lei daca refuza sa urmeze programele de educatie parentala sau de consiliere. Aceeasi amenda se aplica daca, dupa urmarea acestor programe, parintele sau reprezentantul legal continua sa foloseasa sau permite copilului sa presteze munci periculoase.

Munca periculoasa este definita ca orice activitate desfasurata fie in baza unui contract legal, fie in gospodarii, agricultura sau pe strada care, prin natura ei sau prin conditiile in care se desfasoara, dauneaza sanatatii, securitatii, dezvoltarii sau moralitatii copilului. in actul normativ se mentioneaza ca activitati stradale spalatul geamurilor in intersectii, inchirierea locurilor de parcare, distribuirea de pliante sau publicatii ori activitati traditionale precum fabricarea caramizilor sau topirea materialelor neferoase.

Criteriile care definesc munca periculoasa sunt expunerea la riscuri fizice, psihice sau sexuale, prestarea de activitati sub pamant, apa, la inaltimi periculoase sau in spatii restranse, manipularea sau transportul unor greutati, activitati unde copiii sunt expusi la actiunea unor substante periculoase sau la temperatura, umiditate, zgomot care le-ar prejudicia sanatatea. in aceeasi categorie intra efectuarea unor activitati extrem de dificile timp de mai multe ore sau in timpul noptii, expunerea la riscul accidentarii sau o durata mare a activitatii, care impiedica frecventarea invatamantului obligatoriu.

" Patronul si Juristul in Romania Europeana" este singura lucrare care te invata cum sa ai afaceri sigure, 100% legale si de lunga durata! Click aici!

Munca intolerabila este definita in actul normativ ca fiind sclavia sau practicile similare acesteia - vanzarea copiilor, servitutea pentru datorii sau prestarea muncii de servitor, recrutarea copiilor in vederea utilizarii lor in conflicte armate, recrutarea sau oferirea unui copil in vederea practicarii prostitutiei sau productiei de material pornografic sau pentru productia si traficul de stupefiante.

Prevederile Hotararii sunt aplicabile tuturor categoriilor de angajatori - organizatii neguvernamentale, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, persoane fizice.

Metodologia de interventie si de monitorizare a cazurilor copiilor care presteaza munci periculoase, la nivelul judetelor si sectoarelor Capitalei, se aproba prin HG in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari.



Tags: copiimunci periculoasefolosirea copiiloramenda


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Folosirea copiilor pentru munci periculoase – reglementata printr-o Hotarare de Guvern
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Uzucapiune. Calitate procesuala pasiva

Jurisprudenta neunitara     Este cunoscut faptul ca inainte de anul 1990 instrainarea imobilelor se facea indeobste prin incheierea...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Model actiune privind nulitatea certificatului de mostenitor

DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnata .................., cu domiciliul ales in ........., str. ..... nr. ...,  et. ...., ap. ...., sector...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Obligativitatea confidentialitatii (video)

de Www.consiliertv.ro
Buna credinta se prezuma, reaua credinta se dovedeste Cum se dovedeste buna credinta? Este necesara consemnarea informatiilor furnizate in cadrul...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Inscrierile in Cartea funciara conform Noului Cod Cvil (video)

de Www.consiliertv.ro
O dispozitie tranzitorie foarte importanta este inscrisa in art. 56 din Legea nr. 71/2011, din care rezulta ca prevederile din noua reglementare ...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"