Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare



Intrebare:

Merg in deplasare trimisa de societate, factura privind cazarea si biletul de avion sunt pe persoana fizica.
Se pot deconta in contabilitatea ca acestea sa fie recunoscute ca si cheltuieli deductibile si sa se deducaTVA-ul?

Raspuns:

Profitul impozabil este definit potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.

Pornind de la aceasta definitie, formula profitului impozabil este:

Pi a V - C - Vn + Cn - RP - Af - Pf

unde:

Pi - profit impozabil
V - veniturile realizate din orice sursa intr-un an fiscal
C - cheltuielile efectuate in scopul realizarii veniturilor
Vn - veniturile neimpozabile
Cn - cheltuielile nedeductibile
RP - rezerve, provizioane
Af - amortizarea fiscala
Pf - pierderea fiscala

Din formula de calcul al profitului impozabil rezulta ca baza impozabila a impozitului pe profit se determina pornind de la veniturile si cheltuielile inregistrate de persoana juridica in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Inregistrarea operatiunilor se face in registrele de contabilitate, iar pentru verificarea inregistrarii corecte se intocmeste balanta de verificare, cel putin anual, la incheierea exercitiului financiar, sau la termenele de intocmire a situatiilor financiare periodice.

In vederea stabilirii bazei impozabile, Titlul II al Codului fiscal, imparte cheltuielile in trei grupe:

  • deductibile
  • cu deductibilitate limitata
  • nedeductibile

In grupa cheltuielilor deductibile se regasesc cheltuielile de transport si cazare, in tara si strainatate, efectuate pentru salariati si administratori (si pentru alte persoane asimilate acestora), iar in cea cu deductibilitate limitata se incadreaza cheltuielile reprezentand indemnizatia de deplasare (in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice).

Prevederile respective sunt cuprinse la art. 21 alin. (2) lit. e) si la art. 21, alin. (3), lit. b).

Drepturile si obligatiile personalului pe perioada delegarii si detasarii sunt reglementate de Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului

Potrivit dispozitiilor art. 9, salariatul aflat in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.

Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.

La art. 13 sunt tratate cheltuielile de transport dus-intors suportate de societate pentru salariatii propri delegati sau detasati sa indeplineasca anumite sarcini de serviciu in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca.

Decontarea acestor cheltuieli de transport se face in functie de tipul mijlocului de transport, distanta, clasa, asa cum sunt reglementate de legislatia in vigoare.

In categoria cheltuielilor de transport sunt recunoscute si cheltuielile cu costul tichetelor pentru rezervarea locurilor, costul suplimentelor de viteza, comisioanele percepute de agentiile de voiaj, transportul in comun efectuat cu mijloace de transport in comun, taxele de aeroport, gara, autogara, alte taxe privind circulatia pe drumurile publice etc., prevazute de dispozitiile legale in vigoare.

Pentru justificarea necesitatii deplasarii sau delegarii se intocmeste Ordinul de deplasare (delegatie) cod 14-5-4, reglementat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile.

Ordinul de deplasare serveste ca:

- dispozitie catre persoana delegata sa efectueze deplasarea;
- document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate;
- document pentru stabilirea diferentelor de primit sau de restituit de titularul de avans;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.

Se intocmeste intr-un exemplar, pentru fiecare deplasare, de persoana care urmeaza a efectua deplasarea, precum si pentru justificarea avansurilor acordate in vederea procurarii de valori materiale in numerar.

Circula:

  • la persoana imputernicita sa dispuna deplasarea, pentru semnare;
  • la persoana care efectueaza deplasarea;
  • la persoanele autorizate de la unitatea unde s-a efectuat deplasarea sa confirme sosirea si plecarea persoanei delegate;
    la compartimentul financiar-contabil pentru verificarea decontului, pe baza actelor justificative anexate la acesta de catre titular la intoarcerea din deplasare.

In cazul in care la decontarea avansului suma cheltuielilor efectuate este mai mare decat avansul primit, pentru diferenta de restituit de catre titularul de avans se intocmeste Dispozitie de plata catre casierie (cod 14-4-4 sau cod 14-4-4/a, dupa caz).

In cazul in care, la decontare, sumele privind cheltuielile efective sunt mai mici decat avansul primit, diferenta de restituit de catre titularul de avans se depune la casierie pe baza de dispozitie de incasare (cod 14-4-4 sau cod 14-4-4/a, dupa caz).

Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:

  • denumirea unitatii;
  • denumirea si numarul formularului;
  • numele, prenumele si functia persoanei delegate, scopul, destinatia si durata deplasarii, stampila unitatii, semnatura conducatorului unitatii, data;
  • data (ziua, luna, anul, ora) sosirii si plecarii in/din delegatie, stampila unitatii, semnatura conducatorului unitatii;
  • ziua si ora plecarii, ziua si ora sosirii, data depunerii decontului, penalizari calculate, avans spre decontare;
  • cheltuieli efectuate: felul actului si emitentul, numarul si data actului, suma;
  • numarul si data chitantei pentru restituirea diferentei; diferenta de primit/restituit;
  • semnaturi: conducatorul unitatii, controlul financiar preventiv, persoana care verifica decontul, seful de compartiment, titularul de avans.

Avand in vedere faptul ca toate aceste informatii se regasesc in documente care, potrivit reglementarilor contabile, au rol de documente justificative, cheltuielile privind cazarea si transportul sunt recunoscute, chiar daca facturile/chitantele respective sunt facute pe numele salariatului. (Serviciul de consultanta gratuita pentru abonatii lucrarii Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili)

Fii expert in Codul Fiscal!
Consilier " Taxe si Impozite pentru Contabili" te invata cum!
Click aici!


Tags: cheltuieli de deplasareTVAcalcul tvabaza de impozitaretaxare inversapretul tvafacturicodul fiscalcodul fiscal 2008facturi fiscale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Caz practic: Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare
Rating:
Nota: 4.17 din 3 voturi

Articole conexe

Casa de marcat electronica fiscala. Conditii care obliga la emiterea bonului fiscal

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati X care detine un magazin prin care efectueaza comert cu echipamente hardware atat cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Cadouri eficiente fiscal pentru companii

Deoarece 8 martie bate la usa, companiile se pot orienta anul acesta catre o serie de cadouri eficiente fiscal. Mai exact, astfel de cadouri...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Retineri din salariu. Rate. Cotizatii (video)

de Www.consiliertv.ro
O institutie publica poate face retineri din salariu pentru CAR si cotizatia la Colegiul Medicilor? Legea Educatiei a fost modificata si conform...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Inregistrare diferente de pret (video)

de Www.consiliertv.ro
Un furnizor de materii prime ne-a trimis o factura cu diferente de pret in decembrie 2011. Diferentele au fost calculate conform clauzelor...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."