Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bonuri de masa. Inregistrare in contabilitate



Intrebare: O societate care presteaza servicii de catering si vinde produse fast food, incaseaza si plateste cu bonuri de masa. As vrea sa stiu cum se inregistreaza in contabilitate.

Raspuns: Regimul juridic al tichetelor de masa este reglementat prin Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa si Norma de aplicare a acesteia.


Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI


Potrivit art. 1 alin. (1) din legea mentionata, salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.

Art. 6 stabileste ca, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.
Tichetele de masa pot fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.
Salariatul poate utiliza intr-o zi maximum doua tichete de masa. In cazul in care activitatea se desfasoara la puncte de lucru situate in afara localitatilor, iar aprovizionarea cu produse alimentare nu se poate face zilnic, salariatul poate utiliza numarul de tichete de masa corespunzator perioadei in care se afla la punctul de lucru respectiv.
Tichetele de masa pot fi utilizate in unitati de alimentatie publica, cantine-restaurant, bufete, cu care unitatile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.
 
In conformitate cu prevederile art. 14 din Norma de aplicare a aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, salariatii care au primit tichete de masa nominale sunt singurele persoane indreptatite sa utilizeze maximum doua tichete de masa pe zi lucratoare sau, dupa caz, un numar de tichete stabilit potrivit art. 10, in zilele lucratoare in care sunt prezenti la lucru si in exclusivitate pentru achitarea unei mese sau pentru achizitionarea de produse alimentare.




Art. 26 al acestei norme stabileste ca, in baza contractelor de prestari de servicii incheiate cu unitatile emitente, unitatile de alimentatie publica au urmatoarele obligatii:
   a) sa respecte interdictiile prevazute pentru salariati la art. 16 lit. a)-c);
   b) sa completeze pe versoul fiecarui tichet de masa nominal utilizat de salariat data primirii tichetului de masa si sa aplice stampila unitatii de alimentatie publica ce a primit tichetul de masa;
   c) sa distribuie salariatilor produse alimentare, fara a diminua valoarea nominala a tichetului de masa cu eventuale sume rezultate din contractele lor incheiate cu unitatile emitente;
   d) sa prezinte unitatii emitente la termenele stabilite prin contract, tichetele de masa primite, datate si stampilate, in vederea decontarii, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (3) din Legea 142/1998;
   e) alte obligatii stabilite in baza contractelor de prestari de servicii incheiate cu unitatile emitente.

Astfel, tichetele de masa sunt nominale iar singurele persoane indreptatite sa le utilizeze, in exclusivitate pentru achitarea unei mese sau pentru achizitionarea de produse alimentare, sunt salariatii care au primit aceste tichete.

Inregistrarea veniturilor incasate sub forma de tichete de masa, pe baza borderoului de vanzare  intocmit zilnic se efectueaza prin urmatoarea formula contabila:

      5328          =       %                                 - cu valoarea totala a borderoului;
 „Alte valori”              707                             - cu veniturile incasate sub forma de tichete de masa;
                               „Venituri din vanzarea
                                marfurilor”    
                                 4427                              - cu T.V.A. aferenta acestor venituri
                        „TVA colectata”




Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Bonuri de masa. Inregistrare in contabilitate
Rating:
Nota: 3.33 din 3 voturi

Articole conexe

Casa de marcat electronica fiscala. Conditii care obliga la emiterea bonului fiscal

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati X care detine un magazin prin care efectueaza comert cu echipamente hardware atat cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Cadouri eficiente fiscal pentru companii

Deoarece 8 martie bate la usa, companiile se pot orienta anul acesta catre o serie de cadouri eficiente fiscal. Mai exact, astfel de cadouri...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Retineri din salariu. Rate. Cotizatii (video)

de Www.consiliertv.ro
O institutie publica poate face retineri din salariu pentru CAR si cotizatia la Colegiul Medicilor? Legea Educatiei a fost modificata si conform...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Inregistrare diferente de pret (video)

de Www.consiliertv.ro
Un furnizor de materii prime ne-a trimis o factura cu diferente de pret in decembrie 2011. Diferentele au fost calculate conform clauzelor...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."