Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Omisiunea constituirii rezervei legale. Aspecte penale, fiscale si contabile



Intrebare: In anul 2006 s-a majorat capitalul social, iar la sfarsitul anului nu am repartizat la rez. legala acei 5% din profitul brut, la fel s-a procedat si in anii 2004, 2005, singurele repartizari au fost facute in 2003, apoi in 2007, in 2008 s-a inregistrat pierdere.

Intregul profit in toti anii a fost repartizat la "alte rezerve" in 1068 dar nu in rez.legala si, de asemenea, ca nu s-a repartizat in nici un an dividende. Cunosc prevederile legii 31 si sanctiunile cu privire la infractiune si pedeapsa cu inchisoare de la 1-3 ani. Considerati ca in cazul in care s-au repartizat la "alte rezerve" neaplicandu-se prevederilor codului fiscal cu deductibilitatea a 5% din profitul brut si in cazul in care nu s-au retras dividende cazul este la fel de grav? Considerati ca as mai putea face acum o reglare si sa le pot trece in "rez. legala" -1061- incalcand doar prevederile codului fiscal, cu privire la deductibilitatea celor 5% din pr.brut, eu neputand-o considera o cheltuaiala nedeductibila acum?

Raspuns: Potrivit art. 183 alin. (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Cota de minim 20% din capitalul social care constituie fondul de rezerva se calculeaza prin raportare la capitalul nominal si nu la cel efectiv varsat. Rezerva legala are rolul unei asigurari juridice, rezerva legala are aceeasi natura cu cea a capitalului social, fiind o prelungire a acestuia. Formarea sa este obligatorie, dispozitiile art.183 alin.(1) fiind de ordine publica.
Intr-adevar, consecintele neconstituirii rezervei legale in conditiile stabilite de art. 183 sunt prevazute la art. 272 din Legea 31/1990 potrivit carora, pentru incalcarea dispozitiilor art.183 se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii.
pentru societate si pentru creditorii ei, pentru acoperirea eventualelor deficite din anii mai putin favorabili societatii. Din punct de vedere al naturii

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Potrivit art.181 din Codul penal, introdus prin Legea 6/1973, fapta prevazuta de legea penala nu constituie infractiune atunci cand, datorita atingerii minime pe care o aduce vreuneia dintre valorile aparate de legea penala si tinand seama de continutul ei concret, este in mod vadit lipsita de importanta si nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
La stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.

Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 22 alin. (1) lit. (a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal coroborat cu prevederile punctului 50 din Titlul II al Normei metodologice de aplicare a acesteia, rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare. Rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz. In cazul in care aceasta este utilizata pentru acoperirea pierderilor sau este distribuita sub orice forma, reconstituirea ulterioara a rezervei nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil.

Astfel, in aceasta situatie, rezerva legala constituita  in anul 2009 din profitul nerepartizat, sau repartizat la alte rezerve, aferent anilor 2004 - 2007, nu va fi deductibila la calculul profitului impozabil, intrucat nu mai indeplineste conditiile prevazute de Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Din punct de vedere contabil, articolul 206 alin. (2) al Reglementarii conforma cu Directiva  IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 1752/2005, in vigoare pana la data de 31.12.2009, prevede ca, rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege si din alte surse prevazute de lege.

Aceste prevederi se regasesc si in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009, reglementari ce au intrat in vigoare incepand cu 01 ianuarie 2010, la art. 247 alin. (2) si (3).



Tags: cod fiscalcontabilitaterezerva legala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Omisiunea constituirii rezervei legale. Aspecte penale, fiscale si contabile
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Casa de marcat electronica fiscala. Conditii care obliga la emiterea bonului fiscal

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati X care detine un magazin prin care efectueaza comert cu echipamente hardware atat cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Cadouri eficiente fiscal pentru companii

Deoarece 8 martie bate la usa, companiile se pot orienta anul acesta catre o serie de cadouri eficiente fiscal. Mai exact, astfel de cadouri...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Retineri din salariu. Rate. Cotizatii (video)

de Www.consiliertv.ro
O institutie publica poate face retineri din salariu pentru CAR si cotizatia la Colegiul Medicilor? Legea Educatiei a fost modificata si conform...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Inregistrare diferente de pret (video)

de Www.consiliertv.ro
Un furnizor de materii prime ne-a trimis o factura cu diferente de pret in decembrie 2011. Diferentele au fost calculate conform clauzelor...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."