Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legislatie contabila, modificari majore: Ordinul 3.055 si 1.752



Modificari peste modificari! Exista acest mit: ca legislatia contabila nu se va modifica. S-a dus! Stim deja, va fi abrogat celebrul sau, mai degraba, mult prea banalul Ordin 1.752 cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2010! Prin O.M.F.P. nr. 1.752/2005 au fost aprobate Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aplicabile operatorilor economici.


Suntem primii alaturi de dumneavoastra, punctand „ce a fost” si „ce va fi” din punct de vedere contabil, cu incepere de la 1 ianuarie 2010. Va sunt prezentate astfel comentarii privind:

  • cele mai importante articole conform O.M.F.P. nr. 1.752/2005 aplicabila de la 01.01.2006 (versiu ne consolidata in 14.01.2008)

versus

  • articole conform proiectului – 2009 aprobat prin Ordinul nr. 3.055 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 766, din 10 noiembrie 2009 la 01.01.2010


Materialul prezentat dumneavoastra pe suportul CD-ului Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 este structurat astfel:

  1. Creante, datorii si provizioane
  2. Disponibilitati
  3. Stocuri
  4. Venituri si cheltuieli
  5. Imobilizari

 



In ultimele doua luni au disparut sute de companii puternice si peste 20.000 de IMM-uri. Codul fiscal 2009 sucomba. Iar salvarea este asteptata ca intotdeauna tot dinspre departamentul financiar-contabilitate. Vorbim de cateva saptamani deja despre noul Cod fiscal 2010. Sunt mai multe modificari decat putem duce. Dar pe contabilul roman nu il intreaba nimeni cat poate duce... Doar i se arunca pe umeri.

De aceea va asezam sub ochi comentariile specialistilor Rentrop&Straton privind aceste importante schimbari aduse de Ordinul nr. 3.055. CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 vine sa descalceasca si sa va arate cum se va produce schimbarea.

Aplicarea acestui Ordin nr. 3.055 va implica direct. Sunteti din nou raspunzatori pentru interpretarea fiecarui articol modificat. Comentariile din CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 va scot din haos si va ajuta sa distingeti calea corecta legislativa pe care trebuie sa o urmati si mai departe.


De la inceputul viitorului an, legislatia contabila din Romania sufera modificari si completari! Astfel ia nastere Ordinul nr. 3.055/2009. De ce era nevoie sa se modifice si Reglementarile contabile? Nu era suficient ca s-a modificat Codul fiscal? Iarasi sunt sute de pagini de citit, de identificat modificarile comparativ cu versiunea veche a reglementarilor contabile! Iarasi – un inceput de an in ritm de Formula 1!

Abrogarea Ordinului nr. 1.752/2005 este necesara in primul rand pentru a respecta Directivele Europene. Ordinul nr. 3.055/2009 introduce atat schimbari de esenta, cat si clarificari ale unor aspecte practice netratate sau insuficient reglementate de Ordinul nr. 1.752/2005.

Este important (Doamne-ajuta!) de subliniat faptul ca nu sunt aduse modificari formatului situatiilor financiare anuale. Ordinul nr. 3.055/2009 modifica si completeaza planul de conturi aprobat de Ordinul nr. 1.752/2005. Societatile comerciale vor fi nevoite sa isi adapteze programele informatice utilizate.

Nimic nu va mai fi la fel in contabilitate!

Iata, doar cateva din noutatile pregatite de Ordinul nr. 3.055/2009 care va intra in vigoare incepand cu 01.01.2010 si pe care noi vi le prezentam in CD-ul Modifica rile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005.

  1. Clarificarea notiunii de „doua exercitii financiare consecutive” pentru  contribuabilii care ar trebui sa intocmeasca situatiile financiare anuale cu cinci componente 
  2. Costul salarial aferent perioadei de somaj tehnic este s au nu inclus in costul productiei?
  3. Definire a capacitatii de productie si a costului subactivitatii
  4. Acordul de concesiune a serviciilor de tip publ ic - privat
  5. Distinctia intre o imobilizare necorpo rala mentinuta pe un suport fizic si o imobilizare corporala care opereaza in baza unui soft care reprezinta parte componenta
  6. Grupe noi de conturi:
    - grupa 22 „Imobilizari corporale in curs de aprovizionare” unde vor fi reflectate „acele imobilizari corporale cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare”
    - grupa 32 „Stocuri in curs de aprovizionare” unde sunt reflectate „acele stocuri cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare”
  7. Cum sunt reflectate costurile cu demolarea: in costul perioadei sau in costul noii constructii?
  8. Investitia neta intr-o entitate straina
  9. Recunoasterea ansamblurilor de locuinte sau a terenurilor in cadrul stocurilor
  10. Evaluarea lunara a creantelor si datoriilor in valuta
  11. Reflectarea in contabilitate a participarii salariatilor la profit
  12. Reflectarea in contabilitate a beneficiilor catre angajati sub forma de actiuni proprii sau alte instrumente de capitaluri proprii
  13. Reflectarea in contabilitate a reducerilor comerciale primite respectiv acordate ulterior facturarii - s-au introdus noi conturi contabile: „Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 „Reduceri comerciale primite”, respectiv contul 709 „Reduceri comerciale acordate”).”



Ne dorim ca toate aceste modificari sa nu va „inunde” la inceput de an. De aceea am pregatit CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 – un raport comparativ intre versiunea legislativa aplicabila de la 01.01.2010, conform Ordinului nr. 3.055 /2009 si batranul Ordin nr. 1.752/2005.

Pentru a facilita identificarea schimbarilor, in functie de zona de interes pentru dvs., CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 a urmarit structurarea prevederilor legislative in functie de structura bilantului: active imobilizate, creante, datorii si provizioane, disponibilitati, stocuri, venituri si cheltuieli.

Nu pot incheia invitatia de a intra in posesia acestui material pregatit cu grija pentru dumneavoastra, fara a va pune aceasta intrebare:

Considerati ca este necesara o cheltuiala de 6 ori mai mare, pentru participarea la un seminar avand aceasta tema, pentru a afla aceleasi informatii? In fata calculatorului va puteti lua oricand pauza de cafea, punandu-va la punct in acelasi timp cu cele mai importante modificari aduse de Ordinul nr. 3.055/2009. Doar sa comandati CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005!



Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Legislatie contabila, modificari majore: Ordinul 3.055 si 1.752
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Casa de marcat electronica fiscala. Conditii care obliga la emiterea bonului fiscal

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati X care detine un magazin prin care efectueaza comert cu echipamente hardware atat cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Cadouri eficiente fiscal pentru companii

Deoarece 8 martie bate la usa, companiile se pot orienta anul acesta catre o serie de cadouri eficiente fiscal. Mai exact, astfel de cadouri...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Retineri din salariu. Rate. Cotizatii (video)

de Www.consiliertv.ro
O institutie publica poate face retineri din salariu pentru CAR si cotizatia la Colegiul Medicilor? Legea Educatiei a fost modificata si conform...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Inregistrare diferente de pret (video)

de Www.consiliertv.ro
Un furnizor de materii prime ne-a trimis o factura cu diferente de pret in decembrie 2011. Diferentele au fost calculate conform clauzelor...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
Alin Vircan 06-Ian-2010
Cat costa?
2
ariana 16-Dec-2009
Cat costa?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."