Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se modifica regimul de impozitare privind TVA. Cazuri particulare. Cum procedam?



Noutate


Cum aplicam regulile referitoare la TVA in cazul modificarii regimului de impozitare? Cand intervine faptul generator? Cum procedam in cazul in care amemis facturi pentru contravaloarea partiala a prestarilor de servicii inainte de 1 ianuarie 2010, iar faptul generator intervine dupa aceasta data? Dar in cazul in care am incasat avansuri inainte de 1 ianuarie 2010? Ce regim de impozitare aplicam in cazul ajustarii bazei de impozitare?

Taxe si Impozite Actual va ajuta sa aplicati corect si
in favoarea dvs. noile modificari aduse de Codul fiscal!

1. Cand intervine faptul generator?

Regula:


Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.

Cazuri particulare:

* Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.
* Pentru bunurile transmise in vederea testarii sau a verificarii conformitatii, se considera ca livrarea bunurilor are loc la data acceptarii bunurilor de catre beneficiar.
* Pentru stocurile la dispozitia clientului, se considera ca livrarea bunurilor are loc la data la care clientul retrage bunurile din stoc in vederea utilizarii, in principal pentru activitatea de productie.
* Pentru livrarile de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrarii este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
* In cazul contractelor care prevad ca plata se efectueaza in rate sau al oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia
contractelor de leasing, data livrarii este data la care bunul este predat beneficiarului.
* Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt
emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.

Totusi, perioada de decontare nu poate depasi un an.

* In cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile de telefonie, livrarile de energie electrica si altele asemenea, se considera ca livrarea/prestarea este efectuata la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an.

* In cazul operatiunilor de inchiriere, leasing, concesionare si arendare de bunuri, serviciul se considera efectuat la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii.
* Pentru prestarile de servicii pentru care taxa este datorata de catre beneficiarul serviciilor, care sunt prestate continuu pe o perioada mai mare de un an si care nu determina decontari sau plati in cursul acestei perioade, se considera efectuate la expirarea fiecarui an calendaristic, atata timp cat prestarea de servicii nu a incetat.

2. Ce regim de impozitare aplicam?
De regula, regimul de impozitare aplicabil este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator.

Pentru cazurile care ne intereseaza, regimul de impozitare aplicabil este regimul in vigoare:

a) de la data emiterii facturii, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) de la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.

In cazul emiterii facturii inainte de data la care intervine faptul generator

In cazul prestarilor de servicii pentru care au fost emise facturi pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv, dar faptul generator de taxa intervine dupa aceasta data, se va proceda astfel:

* se aplica regimul de impozitare valabil la data emiterii facturii, adica cel existent inainte de 31 decembrie 2009, daca factura a fost emisa inainte de 31 decembrie 2009 pentru intreaga contravaloare a serviciului;
* se aplica regimul de impozitare valabil la data prestarii serviciului, adica cel existent dupa 1 ianuarie 2010, daca factura a fost emisa inainte de 31 decembrie 2009 numai pentru contravaloarea partiala a prestarii de servicii. In acest caz se va proceda la regularizarea facturii emise inainte de 31 decembrie 2009.

In cazul incasarii unui avans inainte de data la care intervine faptul generator

In cazul prestarilor de servicii pentru care au fost incasate avansuri pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv, dar faptul generator de taxa intervine dupa aceasta data, se va proceda astfel:

* se aplica regimul de impozitare valabil la data la care se incaseaza avansul, adica cel existent inainte de 31 decembrie 2009, daca avansul a fost incasat pentru intreaga contravaloare a serviciului;
* se aplica regimul de impozitare valabil la data prestarii serviciului, adica cel existent dupa 1 ianuarie 2010, daca a fost incasat un avans inainte de 31 decembrie 2009 numai pentru contravaloarea partiala a prestarii de servicii.

In acest caz se va proceda la regularizarea facturii de avans emise inainte de 31 decembrie 2009.

In cazul ajustarii bazei de impozitare
Taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele care au generat ajustarea bazei de impozitare. Totusi, regimul de impozitare si cotele aplicabile sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente. Asadar, in cazul efectuarii unei ajustari a bazei de impozitare pentru o operatiune ce a avut loc inainte de 1 ianuarie 2010, regimul de impozitare este cel existent inainte de aceasta data.

Reamintim ca baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

a) daca a fost emisa o factura si, ulterior, operatiunea este anulata total sau partial, inainte de livrarea bunurilor sau de prestarea serviciilor;
b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;
c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului;
e) in cazul in care cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.

Concluzie
In cazul modificarii regimului de impozitare, deosebit de importante sunt regulile privitoare la modalitatea de taxare a operatiunilor efectuate inainte de aparitia modificarii si continuate dupa aceasta data.

Acte normative aplicabile:
Art. 1341, art. 1342 alin. (2)-(3) si art. 138 din Codul fiscal, astfel cum au fost modificate prin O.U.G. nr. 109/2009.


Tags: regimul de impozitareTVACodul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Se modifica regimul de impozitare privind TVA. Cazuri particulare. Cum procedam?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Casa de marcat electronica fiscala. Conditii care obliga la emiterea bonului fiscal

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati X care detine un magazin prin care efectueaza comert cu echipamente hardware atat cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Cadouri eficiente fiscal pentru companii

Deoarece 8 martie bate la usa, companiile se pot orienta anul acesta catre o serie de cadouri eficiente fiscal. Mai exact, astfel de cadouri...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Retineri din salariu. Rate. Cotizatii (video)

de Www.consiliertv.ro
O institutie publica poate face retineri din salariu pentru CAR si cotizatia la Colegiul Medicilor? Legea Educatiei a fost modificata si conform...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Inregistrare diferente de pret (video)

de Www.consiliertv.ro
Un furnizor de materii prime ne-a trimis o factura cu diferente de pret in decembrie 2011. Diferentele au fost calculate conform clauzelor...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"