BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Evidentierea bonurilor fiscale in jurnalul pentru cumparari
De cele mai multe ori, in afara bonurilor fiscale primite pentru alimentarea cu combustibilii auto, pentru achizitiile marunte necesare activitatii administrative ale firmei noastre primim bonuri fiscale emise de casele de marcat electronice fiscale, asa cum sunt reglementate prin O.U.G. nr. 28 din 25 martie 1999, republicata, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Le acceptam fiindca trebuie sa justificam cheltuirea unor sume preluate din casieria firmei, fapt permis si prin art. 1 din O.M.F.P. nr. 1.714 din 14 noiembrie 2005 privind aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 831/1997 (M.Of. nr. 1.042 din 23 noiembrie 2005). Le acceptam chiar daca sunt sub 100 de lei, desi cunoastem faptul ca le putem utiliza doar ca documente de inregistrare a platilor in Registrul de casa, nicidecum ca documente pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA inscrise pe „micul bon“.
Suma inscrisa pe bonul fiscal foloseste doar firmei vanzatoare inregistrate in scopuri de TVA pentru determinarea sumei TVA colectate intr-o perioada fiscala.
Tocmai
de aceea consider optionala evidentierea in jurnalul de cumparari a
bonurilor fiscale cu o valoare de pana la 100 lei, altele decat cele
aferente achizitiei de combustibili auto. Acest fapt rezulta si din
prevederile O.A.N.A.F. nr. 94/2008 prin care se precizeaza faptul ca
„Nu este obligatorie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt
incluse in baza impozabila“, conform instructiunilor date in aplicarea
randului 19.
In situatia in care doriti totusi sa le inregistrati in evidenta fiscala astfel incat sa aveti o corelatie intre evidenta contabila si jurnalul de cumparari, aveti posibilitatea sa procedati astfel: