Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studii de caz: impozit cladiri



Întrebare:

Daca pentru apartamente construite in regie proprie sau in antrepriza si inregistrate in cotul 371 pentru a fi vandute trebuie platit impozit pe cladiri la primarie pana la data instrainarii lor?

Raspuns:

Sigur, se datoreaza impozit pe cladire – chiar daca aceasta nu este inregistrata de Dvs. in contul 212 “ Constructii” ci in conturi de marfuri 371. In momentul in care ati definitivat constructia in baza procesului verbal de receptie, ati operat si inregistrarile contabile din 333 in 371.

Tot in baza procesului verbal de receptie cladirea/ apartamnetele au fost (sau vor trebui) inregistrate pe rol la Administratia locala. Din momentul receptiei (care se face de catre persoanl din cadrul administratiei locale), pana la momentul vanzarii societatea Dvs. datoreaza impozit pe cladiri.

Nu are relevanta faptul ca este inregistrata in contul 371 sau 212. Din punct de vedere al Codului fiscal – art 254, al taxelor si impozitelor locale este un bun pentru care se datoreaza impozit.

Astfel, conform art 254, in cazul unei clădiri care a fost dobândită sau construită de o persoană în cursul anului, impozitul pe clădire se datorează de către persoana respectivă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care clădirea a fost dobândită sau construită.

Conform normelor metodologice de aplicare ale art.254 Cod fiscal, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile executate potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările ulterioare, data dobândirii clădirii se consideră după cum urmează:

§ pentru clădirile executate integral înainte de expirarea termenului prevăzut în autorizaţia de construire, data întocmirii procesului-verbal de recepţie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data terminării efective a lucrărilor;

§ pentru clădirile executate integral la termenul prevăzut în autorizaţia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea întocmirii procesului-verbal de recepţie în termenul prevăzut de lege;

§ pentru clădirile ale căror lucrări de construcţii nu au fost finalizate la termenul prevăzut în autorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilităţii autorizaţiei, în condiţiile legii, la data expirării acestui termen şi numai pentru suprafaţa construită desfăşurată care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, în speţă pereţi şi acoperiş.
Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte la data expirării termenului prevăzut în autorizaţia de construire, consemnându-se stadiul lucrărilor, precum şi suprafaţa construită desfăşurată în raport de care se stabileşte impozitul pe clădiri.

Procesele verbale de receptie se intocmesc de catre compertimentele specilizate din aparatul autoritatilor administratiilor locale.

Atentie, mai mult decat atat, pentru a putea vinde constructiile respective veti avea nevoie la Notariat de certificat de atestare fiscala de la Directia de Impozite si taxe locale, din care sa rezulte ca ati achitat impozitul pe cladire/ pe teren aferent.

Sursa: Contabilul.ro


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Studii de caz: impozit cladiri
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Casa de marcat electronica fiscala. Conditii care obliga la emiterea bonului fiscal

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati X care detine un magazin prin care efectueaza comert cu echipamente hardware atat cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Cadouri eficiente fiscal pentru companii

Deoarece 8 martie bate la usa, companiile se pot orienta anul acesta catre o serie de cadouri eficiente fiscal. Mai exact, astfel de cadouri...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Retineri din salariu. Rate. Cotizatii (video)

de Www.consiliertv.ro
O institutie publica poate face retineri din salariu pentru CAR si cotizatia la Colegiul Medicilor? Legea Educatiei a fost modificata si conform...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Inregistrare diferente de pret (video)

de Www.consiliertv.ro
Un furnizor de materii prime ne-a trimis o factura cu diferente de pret in decembrie 2011. Diferentele au fost calculate conform clauzelor...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"