Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul din perspectiva sociologica



Din perspectiva sociologica, dreptul este expresia unei nevoi individuale, dar si sociale. In ambele situatii, satisfacerea nevoilor inseamna participare la exercitarea lui. Participarea presupune actiune sociala.

Modalitatea de plasare a sistemului juridic in interiorul sistemului social face ca si evenimentele care au loc in interiorul sistemului social sa se rasfranga si asupra sistemului juridic. In acest sens, curentele care bantuie sistemul social volens nolens se rasfrang si asupra sistemului juridic, in sensul ca ii marcheaza destinul.

In acest sens, modernismul/modernitatea si postmodernismul/postmodernitatea constituie realitati culturale si axiologice care marcheaza sistemul social. Modul cum reactioneaza sistemul social la aceste curente determina in mod indirect si modalitatea de existenta a sistemului juridic.

In acord cu Frederic Jameson, modernismul si postmodernismul constituie evenimente culturale care insotesc diferitele etape ale economiei de piata, respectiv ale capitalismului. Jameson identifica 3 faze de baza – primare ale capitalismului care determina la randul lor practici culturale particulare.

Prima faza consta in piata capitalista care a aparut la sfarsitul secolului XVIII – inceputul secolului XIX, in Europa de Vest, Anglia si Statele Unite ale Americii, faza care se identifica cu dezvoltarea tehnologiei si cu un anumit simt al esteticului, respectiv realismul.

Cea de-a doua faza – monopolul capitalismului – apare spre sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX si este asociata cu inventarea motorului cu combustie interna, iar in plan cultural cu modernismul.

Faza trei, care activeaza in prezent, caracterizata prin globalizarea generala respectiv accentuarea societatii de consum, este asociata cu dezvoltarea tehnologiilor nucleare si electronice, iar in plan cultural este asociata cu postmodernismul.

In acceptiunea lui Jameson, instituirea postmodernismului ca realitate sociala si culturala nu se datoreaza tehnologiei sau a productiei (de masa) este gresita, ci postmodernismul isi trage radacinile din istorie si sociologie.

In acest sens, Jameson distinge intre modernism/postmodernism si modernitate/ postmodernitate. Diferenta semnificativa dintre cele doua nuclee consta in aceea ca modernismul se refera in general la curentele estetice din secolul XX, in timp ce modernitatea se refera la un set de idei filosofice, politice si etice care contribuie la dezvoltarea aspectelor estetice ale modernismului.

Modernitatea este mai veche decat modernismul; cuvantul modern si-a facut loc pentru prima data in secolul al XIX-lea pentru a distinge intre prezent si trecut (antichitate).

Modernism si postmodernism in sistemul juridic roman" este o lucrare unica in Romania ce va ofera explicatii transante referitoare la modul in care dreptul, ca fenomen juridic, este influentat de societatea in care se manifesta.


Tags: arbitraj comercialjuridicelegislatielegiCodul civilCodul penalCodul de Procedura PenalaCurtea Constitutionalastiri juridiceconsilier juridicavocatCodul FamilieiLegea nr. 288/2007Legii nr. 4/1953


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Dreptul din perspectiva sociologica
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."