Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul civil - Despre acceptarea si repudierea mostenirilor



Codul civil


Despre acceptarea si repudierea mostenirilor



SECTIUNEA I: Despre acceptare



Art. 685

Succesiunea poate fi acceptata curat si simplu, sau sub beneficiu de inventar. (C. civ. 686 si urm., 699 si urm., 704 si urm.).

Art. 686

Nimeni nu este obligat de a face acceptarea unei mosteniri ce i se cuvine. (C. civ. 693. 703, 712).

Art. 687

Minorii si interzisii nu pot face valabil acceptarea unei mosteniri decit conform dispozitiilor titlului de la minoritate si tutela.

Art. 688

Efectul acceptarii se suie pina la ziua deschiderii succesiunii. (C. civ. 651).

Art. 689

Acceptarea poate fi sau expresa sau tacita. Este expresa cind se insuseste titlul sau calitatea de erede intr-un act autentic sau privat; este tacita cind eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l faca decit in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare. (C. civ. 690 si urm., 703, 712, 1171 si urm., 1176 si urm.).

Art. 690

Actele curat conservatorii, de ingrijire si de administratie provizorie, nu sint acte de primirea mostenirii, daca cel ce le-a facut n-a luat titlu sau calitate de erede. (C. civ. 707).

Art. 691

Donatiunea, vinderea sau transportul (cesiunea) drepturilor succesorale facute de un erede, trage dupa sine acceptarea succesiunii.

Tot asemenea se intimpla:
1.Cind unul din erezi renunta chiar gratuit in folosul unui sau a mai multi din coerezi.
2.Cind renuntarea se face in folosul tuturor coerezilor fara deosebire, si se primeste de renuntator pretul renuntarii (C. civ. 707).

Art. 692

Cind acela carui se cuvine o succesiune a murit fara sa se fi lepadat de dinsa, sau fara sa o fi acceptat expres sau tacit, erezii sai pot de-a dreptul sa accepte sau sa se lepede de dinsa. (C. civ. 689, 693, 700).

Art. 693

Daca erezii sai nu se invoiesc pentru acceptarea sau pentru lepadarea succesiunii, succesiunea se va accepta sub beneficiu de inventar. (C. civ. 692, 704 si urm.).

Art. 694

Majorele nu poate sa-si atace acceptarea expresa sau tacita a unei succesiuni decit in cazul cind aceasta acceptare a fost urmarea unei viclenii ce s-a intrebuintat in privinta-i. El nu poate reclama in contra acceptarii pentru cuvinte de vatamare, decit in cazul in care succesiunea ar fi absorbita sau micsorata cu mai mult de jumatate, prin descoperirea unui testament necunoscut in momentul acceptarii. (C. civ. 953, 960, 1165).


SECTIUNEA II: Despre renuntarea la succesiune

Art. 695 - Abrogat

Art. 696

Eredele ce renunta este considerat ca n-a fost nicioadata erede. (C. civ. 699, 701, 752).

Art. 697

Partea renuntatorului profita coerezilor sai; daca este singur, succesiunea trece la gradul urmator. (C. civ. 660 si urm., 701).

Art. 698

Eredele renuntator nu poate fi reprezentat niciodata. Daca renuntatorul este singur in gradul sau, sau daca toti coerezii sai renunta, copiii lor vin la succesiune in virtutea propriului lor drept, pentru parti egale. (C. civ. 664 si urm., 668).

Art. 699

Creditorii acelui ce renunta in paguba lor pot sa ia autorizatia justitiei ca sa accepte succesiunea pentru debitoarele lor, in locul si rindul sau.
Intr-aces caz renuntarea este anulata numai in favorul creditorilor si numai pina la concurenta creantelor lor. Acceptarea nu se face in folosul eredelui care a renuntat. (C. civ. 974, 975).

Art. 700

Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
In cazul cind mostenitorul a fost impiedicat de a se folosi de dreptul sau, din motive de forta majora, instanta judecatoreasca, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data cind a luat sfirsit impiedicarea. (C. civ. 692, 709, 1890)

Art. 701

In tot timpul in care prescriptia dreptului de a accepta nu este dobindita in contra erezilor ce au renuntat, ei au inca facultatea de a accepta succesiunea, daca succesiunea nu este deja acceptata de alti erezi. Nu se pot vatama insa drepturile care ar fi dobindite de alte persoane asupra bunurilor succesiunii, sau prin prescriptie, sau prin acte valabile, facute de curatorele succesiunii vacante. (C. civ. 1882, 1890).

Art. 702

Nici chiar prin
contractul  casatoriei (in prezent, raporturile patrimoniale dintre soti sint reglementate de Codul familiei, care nu admite incheierea unui contract  de casatorie) nu se poate renunta la succesiunea unui om in viata, nici nu se pot instraina drepturile eventuale ce s-ar putea dobindi asupra succesiunii. (C. civ. 5, 965).

Art. 703

Erezii care au dat la o parte, sau au ascuns lucruri ale unei succesiuni, nu mai au facultatea de a se lepada de dinsa; cu toata renuntarea lor, ei ramin erezi si nu pot lua nici o parte din lucrurile date la o parte sau ascunse. (C. civ. 712).


SECTIUNEA III: Despre beneficiul de inventar, despre efectele sale si despre obligatiile eredelui beneficiar


Art. 704

Declaratia unui erede ca ia aceasta calitate sub beneficiu de inventar trebuie sa fie facuta la grefa tribunalului de prima instanta a districtului in care succesiunea este deschisa; ea trebuie sa fie inscrisa pe registrul destinat pentru trecerea actelor de renuntare. (C. civ. 685, 693, 705).

Art. 705

Aceasta declaratie n-are efect decit fiind precedata sau urmata de un inventar fidel si exact al bunurilor succesiunii, facut dupa formele cerute de legile de procedura si in termenele mai jos hotarite.

Art. 706

Se da eredelui din ziua deschiderii succesiunii 3 luni pentru facerea inventarului.
I se mai acorda pentru a delibera asupra acceptarii sau repudierii succesiunii un termen de 40 zile, care va incepe a curge din ziua expirarii a celor 3 luni date pentru inventar, sau din ziua incheierii inventarului, daca s-a terminat mai inainte de expirarea celor 3 luni.

Art. 707

Daca cu toate acestea, sint in succesiune obiecte supuse stricaciunii, sau obiecte a caror conservare ar costa mult, eredele poate in calitatea sa de persoana in drept a succede si fara sa se poata zice ca s-a facut acceptare din parte-i, sa ia autorizarea justitiei ca se se vinza acele obiecte.
Aceasta vinzare trebuie sa se faca cu forma vinzarilor publice. (C. civ. 690 si urm., 716, 1388 si urm.).

Art. 708

In tipul termenelor pentru facerea inventarului si pentru deliberare, eredele nu poate fi silit a se pronunta si nu se poate obtine o condamnatiune (hotarire) in contra-i. Daca el renunta dupa expirarea termenelor, sau inaintea expirarii lor, cheltuielile ce legiuit s-au facut de dinsul pina la acea epoca privesc succesiunea. (C. civ. 706, 709 si urm., 723, 1844).

Art. 709

Dupa expirarea termenelor aratate, eredele urmarit poate cere un nou termen, pe care tribunalul ce se afla in cercetarea urmaririi il acorda sau il refuza dupa circumstante.

Art. 710

Cheltuielile urmaririi, in cazurile articolului precedent, privesc succesiunea, daca eredele justifica, sau ca n-a cunoscut evenimentul mortii sau ca termenele i-au fost neindestulatoare, din cauza situatiei bunurilor, sau din cauza contestatiilor ivite. Daca el nu poate justifica, cheltuielile il privesc.

Art. 711

Eredele conserva cu toate acestea, dupa expirarea termenelor acordate de art. 706, chiar dupa expirarea termenelor date de judecator, conform art. 709, facultatea de a face inca inventar si de a se declara erede beneficiar; aceasta insa in caz cind dinsul n-a facut acte de erede sau in caz cind nu este dat in contra-i o hotarire judecatoreasca desavirsita (definitiva), care sa-l condamne ca erede curat si simplu. (C. civ. 689 urm.).

Art. 712

Eredele care a ascuns obiecte de ale succesiunii sau care cu stiinta si rea credinta n-a trecut in inventar efecte (lucruri) dintr-insa, nu se poate folosi de beneficiul de inventar. (C. civ. 703; C. civ.fr. 801).

Art. 713

Beneficiul de inventar da eredelui avantajul:

1.De a plati datoriile succesiunii numai pina in concurenta valorii bunurilor ce el a primit; de a se scuti chiar de plata datoriilor, predind toate bunurile succesiunii creditorilor si legatarilor.
2.De a nu amesteca bunurile sale proprii cu acelea ale succesiunii si de a conserva in contra succesiunii dreptul de a cere plata creantelor sale. (C. civ. 777, 778, 1108 pct. 4.).

Art. 714

Eredele beneficiar administreaza bunurile succesiunii si este dator sa dea socoteala de administrarea sa creditorilor si legatarilor. El nu devine raspunzator cu bunurile sale proprii, decit dupa ce i se va fi cerut darea socotelilor si el nu va fi indestulat aceasta indatorire.
Dupa lamurirea socotelilor, el nu poate fi raspunzator cu bunurile sale proprii, decit pina la concurenta sumelor ce ramine dator. (C. civ. 777).

Art. 715

El nu raspunde pentru administratia sa decit de greseli grave

Art. 716

El nu poate vinde obiecte mobile ale succesiunii, decit prin formele legiuite pentru vinzarile publice.
Daca el reprezinta (prezinta) in natura obiectele miscatoare, nu raspunde decit de deprecierea sau deteriorarea lor cauzata din neglijenta sa. (C. civ. 472 si urm., 707, 1388 si urm.).

Art. 717

El nu poate vinde imobilele decit dupa formele prescrise de procedura. El da
mandat creditorilor ipotecari, care au facut cerere , a primi pretul. (C. civ. 462 si urm.)

Art. 718

El este dator, daca creditorii sau alte persoane interesate o cer, sa dea cautiune solvabila pentru pretul miscatoarelor cuprinse in inventar si pentru portiunea pretului imobilelor nedelegata creditorilor ipotecari. De nu se va da aceasta cautiune, se vor vinde miscatoarele si pretul lor se va depune, ca si portiunea nedelegata din pretul imobilelor, spre a se intrebuinta la desfacerea sarcinilor succesiunii. (C. civ. 1675 si urm.).

Art. 719

Daca unii din creditori se opun, eredele beneficiar nu poate plati decit dupa ordinea si chipul regulat de judecator.
Daca creditorii nu se opun, eredele plateste creditorilor si legatarilor, dupa rindul cererii.

Art. 720

Creditorii ce nu se opun si care se prezinta, dupa lamurirea socotelilor si plata relicvatelor ( prin "relicvat" se intelege ceea ce ii ramine mostenitorului dupa incheierea definitiva a socotelilor), nu au recurs decit in contra legatarilor; acei care se prezinta inaintea lamuririi socotelilor si platii relicvatelor vor avea recurs si in contra creditorilor platiti inaintea lor. (C. civ. 893, 896, 909).

Art. 721

Creditorii ce se opun vor avea recurs si in contra eredelui.

Art. 722

In toate cazurile prevazute de art. 719 (din eroare se face trimitere la art. 719 in loc de art. 721) si 720, recursul se prescrie dupa expirarea termenului de trei ani, care incepe din ziua lamuririi socotelilor si a platii relicvatului.

Art. 723

Cheltuielile pentru peceti (sigilii), pentru facerea inventarului si pentru darea socotelilor privesc succesiunea. (C. civ. 919).


SECTIUNEA IV: Despre succesiunile vacante

Art. 724

Daca dupa expirarea termenelor pentru facerea inventarului si pentru deliberare, nu se prezinta nimeni ca sa reclame succesiunea si daca nu este nici un erede cunoscut, sau daca erezii cunoscuti s-au lepadat de succesiune, succesiunea este privita ca vacanta.

Art. 725

Tribunalul de intiia instanta din districtul in care succesiunea este deschisa numeste un curatore dupa cererea persoanelor interesate, sau dupa aceea a procurorului.

Art. 726

Curatorele unei succesiuni vacante trebuie inainte de toate sa constate printr-un inventar succesiunea; el exercita si urmareste drepturile ei; raspunde la cererile facute in contra-i; administreaza sub indatorire de a varsa numerarul succesiunii, ca si sumele adunate din vinzarea mobilelor si imobilelor, in casa de consemnatiuni si depozite si in fine sub aceea de a da socoteli.

Art. 727

Dispozitiile sectiunii III din acest capitol asupra formelor cerute pentru facerea inventarului, asupra modului de administratie si asupra socotelilor ce eredele beneficiar este dator sa dea, sint indatoritoare si pentru curatorii succesiunilor vacante.

>>> Codul Civil


Tags: codul civilmostenitorijuridicelegislatielegiCodul civilCodul penalCodul de Procedura PenalaCurtea Constitutionala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Codul civil - Despre acceptarea si repudierea mostenirilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."