Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza de calcul a concediului medical. Stagiu de cotizare FNUASS



Vom afla prin randurile urmatoare care este stagiul de cotizare pentru o salariata angajata in luna aprilie si care a intrat in luna iulie in concediu medical.

Mentionam ca salariata a lucrat anterior la o alta societate de la care nu poate solicita stagiul de cotizare pentru lunile ianuarie-martie (vechea contabila a pierdut baza de date, nu raspunde la telefon, etc).

Daca salariata (asigurata si pe PFA cu 0,85%) face dovada asigurarii la Casa de Sanatate, se pot pune acele venituri ca si baza de calcul a concediului medical care va fi platit de societate?

Iata care este raspunsul consultantului!

Cu exceptia concediilor medicale pentru care nu este necesar stagiul de cotizare, pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca, salariatul trebuie sa indeplineasca conditia stagiului de cotizare.

Potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Conform alin. (2) al aceluiasi articol se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
In speta, conditia stagiului este indeplinita cata vreme salariata a prestat activitate in lunile aprilie – iunie iar angajatorul a platit in aceasta perioada contributia la FNUASS. In ceea ce priveste baza de calcul, apreciem ca angajatorul nu poate lua in calcul veniturile din activitati independente pentru care salariatul a platit contributie la FNUASS.

In legatura cu veniturile pentru care a platit contributie la FNUASS in calitate de persoana fizica autorizata dar si cu posibilitatea de a beneficia de indemnizatie de incapacitate temporara de munca pentru aceasta contributie, salariatul se va adresa casei de sanatate.  

Tags: jurisprudentastagiu de cotizarePFAconcediu medical


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Baza de calcul a concediului medical. Stagiu de cotizare FNUASS
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"