Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Medierea, cea mai buna metoda de rezolvare a conflictelor



Astazi vom discuta despre tipurile de conflicte ce pot fi supuse medierii. Domeniile in care se poate apela la mediere sunt orice conflicte in domeniul:
 

A. Civil
In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii, solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc fie din initiativa partilor, fie la recomandarea instantei, acceptata de parti.
Deocamdata nu este reglementata obligatia instantei de a trimite litigiul spre mediere, dar o modificare a Codului de procedura civila in acest sens este posibila.
 
Atentie!
In domeniul civil medierea poate fi aplicata numai cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii.
Conditia caracterului tranzactionabil al drepturilor supuse medierii aduce aminte de regulile din arbitraj.
Tranzactia este contractul prin care partile previn sau sting un litigiu, inclusiv in faza executarii silite, prin concesii sau renuntari reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la una la cealalta.
In principiu, se poate incheia tranzactie in litigii care privesc orice drepturi indiferent de izvorul lor (acte juridice – fapte juridice) si de natura lor (drept de proprietate, alte drepturi reale, drepturi de creanta). Prin exceptie, nu pot face obiectul unei tranzactii:

a) Drepturile personale nepatrimoniale (dreptul la nume, drepturile decurgand din starea civila, drepturile morale/nepatrimoniale de autor etc.)

b) Drepturile patrimoniale indisponibile, adica inalienabile, necesionabile, netransmisibile sau, in alti termeni, bunurile scoase din circuitul civil. Ca orice contract, tranzactia poate avea ca obiect numai bunurile ce sunt in circuitul civil. Din aceasta categorie nu fac parte bunurile proprietate publica, ele fiind declarate inalienabile prin art. 135 alin. (4) din Constitutie.

c) Drepturile si obligatiile patrimoniale care intereseaza ordinea publica sau bunele moravuri. Ca orice contract, tranzactia nu poate infrange legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri
Nu se poate tranzactiona asupra unei actiuni penale. In schimb se poate tranzactiona asupra unei actiuni civile ce deriva dintr-o infractiune (art. 2268 alin. (2) Noul Cod civil). Prin tranzactie nu este afectata actiunea penala, iar despagubirile (acordare/neacordare, nivel, conditii etc.) nu sunt de ordine publica.
 
Atentie!
Persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-si solutiona disputele prin mediere atat in afara, cat si in cadrul procedurilor obligatorii de solutionare amiabila a conflictelor prevazute de lege.
 
Precizari:
• medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului.
• la inchiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, in toate cazurile, sa informeze in scris instanta de judecata daca partile au ajuns sau nu la o intelegere in urma procesului de mediere.
• pentru desfasurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de catre instantele judecatoresti sau arbitrale va fi suspendata la cererea partilor, in conditiile prevazute de art. 411 alin. (1) pct. 1 din Noul Cod de procedura civila („Judecatorul va suspenda judecata cand amandoua partile o cer”)
• cursul termenului perimarii este suspendat pe durata desfasurarii procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere (art. 62 alin. (2) din lege).
• in cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 438 Noul Cod de procedura  civila.
• odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia.
 
B. Comercial
Interesant este ca legea reglementeaza pe larg procedura medierii doar in materie civila, considerandu-se ca litigiul comercial este doar o varietate a celui civil, apeland in multe cazuri la aceleasi reguli procedurale. Intre timp, conceptia a fost intarita prin aparitia Noului Cod civil, care a inclus in cadrul sau rigid si contracte eminamente comerciale (intermediere, agentie, consignatie, comision, transport etc.)
 
C., D. De familie si in domeniul penal.
 
E. In domeniul protectiei consumatorilor
Procedura medierii se poate aplica in cazul in care consumatorul invoca, in conflict cu un comerciant, existenta unui prejudiciu ca urmare a:
• achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase
•  nerespectarii clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate
• existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si agentii economici
• incalcarii altor drepturi prevazute de legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor (spre exemplu in cazul comertului on-line, contractelor la distanta etc.).


Jr. Horatiu Sasu
Consilier in afaceri

Tags: procedurimediereconflicterezolvarea alternativa a conflictelor


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Medierea, cea mai buna metoda de rezolvare a conflictelor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"