Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea cadastrului si publicitatii imobiliare - cele mai importante modificari



Va vom prezenta mai jos cele mai importante modificari aduse Legii cadastrului si publicitatii imobiliare nr. 7/1996. Legea nr. 133/2012 aproba, cu modificari si completari, O.U.G. nr. 64/2010 privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare  nr. 7/1996.

Modificari de termeni

Termenii de „cadastru“ si „carte funciara“ din Legea nr. 7/1996 au fost modificati si definiti mai amplu prin Legea  nr. 133/2012, astfel:
„Cadastrul realizeaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea imobilelor in documentele cadastrale si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale.“
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

„Cartea funciara cuprinde descrierea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, la actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.”

Scopul Legii nr. 133/2012 - Scopul noii legi este acela de a simplifica procedurile de inregistrare a proprietatii.
Astfel devine posibila inscrierea dreptului de proprietate asupra constructiilor pe stadii de executie si se instituie

Programul national de in registrare a proprietatilor imobiliare.
In noul act normativ, se introduce mentiunea ca evidenta imobilelor inscrise in planul cadastral si in cartea funciara se realizeaza si se actualizeaza si din oficiu, pe langa celelalte modalitati prevazute de lege (la cererea persoanelor interesate sau la initiativa autoritatilor publice).

De asemenea, prin introducerea literei d), la art. 2 pct. 2 in Legea nr. 7/1996, se  arata ca prin sistemul integrat de cadastru si carte funciara se realizeaza si publicitatea imobiliara, „care asigura opozabilitatea drepturilor reale imobiliare, a drepturilor personale, a actelor si faptelor juridice, precum si a oricaror raporturi juridice supuse publicitatii, referitoare la imobil”.

Definitia imobilului

Este de retinut faptul ca a fost eliminat din textul de lege termenul de „parcela“, referitor la imobil. Noua definitie a imobilului o gasim modificata prin Legea nr. 133/2012, astfel:
„Prin imobil, in sensul prezentei legi, se intelege terenul, cu sau fara constructii, de pe teritoriul unei unitati administrativteritoriale, apartinand unuia sau mai multor proprietari, care se identifica printr-un numar cadastral unic.”

Acces on-line la cartile funciare

La art. 3 din Legea nr. 7/1996 se introduc noi alineate (alin. (31) si (32)), unde sunt cuprinse reglementari referitoare la relatiile de colaborare dintre unitatea administrativ- teritoriala, instantele de judecata, notarii publici si ANCPI sau OCPI.

Alin. (32) dispune: „In indeplinirea obligatiilor ce le revin, institutiile publice si notarii publici vor avea acces direct, permanent, personal sau prin reprezentant on-line la cartile funciare in format electronic, in vederea obtinerii pe cale electronica a extraselor de carte funciara si transmiterii actelor instrumentate in vederea inscrierii acestora in cartea funciara.

Procedura certificarii de fapte

Cele mai importante modificari aduse Legii nr. 7/1996 de catre Legea nr. 133/2012 consider ca sunt la articolul 111, care introduce o procedura speciala prin care „persoana care poseda un imobil ca proprietar necontestat va fi inscrisa in cartea funciara pe baza procedurii certificarii de fapte indeplinite de notarul public, procedura prin care se constata ca posesorul este considerat proprietar.“

- asa cum se arata la alin. (1) al art. 111. Alin. (2) al art. 11 dispune: „Constatarea ca posesorul este cunoscut ca proprietar al imobilului, pe baza posesiei exercitate sub nume de proprietar necontestat, se indeplineste de catre notarul public, la sesizarea oficiului teritorial, prin eliberarea certificatului pentru inscrierea in cartea funciara a posesorului ca proprietar, in baza caruia se intabuleaza dreptul de proprietate.”

La alin. (3) de la art. 11 se arata ca:
„... Eliberarea certificatului de catre notarul public se face dupa expirarea termenului de solutionare a contestatiilor cu privire la posesor sau a cererilor de rectificare, adresate instantei de judecata.”

Tot la acest alineat se arata care sunt documentele care se vor atasa in copie certificata cererii ce se va adresa oficiului teritorial, pe care insa nu le vom enumera aici, din lipsa de spatiu.

Inscrierea provizorie in favoarea unitatii administrativ-teritoriale
O alta noutate adusa prin Legea nr. 133/2012 este si aceea referitoare la lucrarile de cadastru general, si anume situatia in care proprietarii, posesorii sau alti detinatori nu pot fi identificati cu ocazia efectuarii din oficiu a lucrarilor de cadastru, atunci dreptul de proprietate se va inscrie provizoriu in favoarea unitatii administrativ-teritoriale, urmand ca dreptul de proprietate sa fie intabulat ulterior, la cerere.

av. Roxana Bran

Tags: cadastru si publicitate imobiliarafaptele juridicelegea nr. 7/1996


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Legea cadastrului si publicitatii imobiliare - cele mai importante modificari
Rating:
Nota: 4.73 din 13 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"