Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Venituri din expropriere. Cedarea unui teren



Analizam astazi cazul unei societati comerciale cu obiect principal de activitate "Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii", cod CAEN 6810. Societatea este despagubita de primarie pentru expropierea unui teren.

Vom stabili daca cedarea terenului este considerata venit din vanzarea marfurilor sau venit din despagubiri si penalitati, stabilind totodata si daca cifra de afaceri a acestei societati va cuprinde acest venit.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere contabil, conform pct. 34 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , veniturile si cheltuielile care apar altfel decat in cursul activitatilor curente ale entitatii trebuie prezentate la "Venituri extraordinare" si "Cheltuieli extraordinare".

De exemplu, pierderile rezultate in urma unui cutremur sau unui alt dezastru natural pot fi calificate de catre majoritatea entitatilor ca elemente extraordinare. De asemenea, exproprierea activelor este un eveniment extraordinar.
Astfel cum prevede pct. 116, in cazul distrugerii totale sau partiale a unor imobilizari corporale, creantele sau sumele compensatorii incasate de la terti, legate de acestea, precum si achizitionarea sau constructia ulterioara de active noi sunt operatiuni economice distincte si trebuie inregistrate ca atare pe baza documentelor justificative.

Astfel, deprecierea activelor se evidentiaza la momentul constatarii acesteia, iar dreptul de a incasa compensatiile se evidentiaza pe seama veniturilor conform contabilitatii de angajamente, in momentul stabilirii acestuia.

Exemple de asemenea compensatii pot fi inregistrate in urmatoarele situatii:

a) sume platite/de platit de catre companiile de asigurare pentru deprecierea sau pierderea unor imobilizari corporale cauzata, de exemplu, de dezastre naturale sau furt;
b) sume acordate de guvern, in schimbul unor imobilizari corporale, de exemplu, terenuri care au fost expropriate.

Potrivit pct. 251, elementele extraordinare sunt veniturile sau cheltuielile rezultate din evenimente sau tranzactii care sunt clar diferite de activitatile curente si care, prin urmare, nu se astepta sa se repete intr-un mod frecvent sau regulat, de exemplu exproprieri sau dezastre naturale.

Valoarea exproprierilor de active se inregistreaza in contabilitate in debitul contului 671 "Cheltuieli privind calamitatile si alte evenimente extraordinare".

Sumele primite sau de primit drept compensatie se inregistreaza in creditul contului 771 "Venituri din subventii pentru evenimente extraordinare si altele asimilate".

Asadar, sumele acordate de guvern, in schimbul terenului care a fost expropriat nu constituie venit din vanzarea marfurilor chiar daca societatea are ca obiect de activitate cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii iar terenurile reprezinta marfuri nu active imobilizate.

Tags: venituri din expropriereOMFP 3055/2009bunuri imobiliareinregistrari contabile


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Studiu de caz: Venituri din expropriere. Cedarea unui teren
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"