Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresc taxele si impozitele in Bucuresti



Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, marti, un proiect de hotarare privind majorarea unor impozite si taxe incasate de primariile de sector cu 16%, reprezentand rata inflatiei pe ultimii trei ani. Proiectul a fost adoptat cu 30 de voturi "pentru" si 11 "impotriva".

"Ordonanta guvernamentala nu ne permite sa decidem noi daca vrem majorarea taxelor sau nu, ci obliga cel putin la indexarea taxelor cu rata inflatiei toate primariile care inregistreaza arierate", a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Potrivit edilului-sef, se va aplica impozitul majorat cu 16% la cladiri si terenuri, iar amenzile vor creste si ele. El a spus ca se mentine bonificatia de 10% pentru plata cu anticipatie a impozitelor pe cladiri, terenuri si mijloace de transport datorate de persoanele fizice pentru intreg anul pana la data de 31 martie, aceeasi bonificatie fiind valabila si pentru persoanele care achita diferentele rezultate din aceasta majorare pana la 30 septembrie.

Oprescu a precizat ca raman, la nivelul anului 2012, taxele locale stabilite prin hotarari ale CGMB, taxe care nu sunt prevazute de HG 1309/2012 si nu intra sub incidenta Ordonantei 1/2013. Intra in aceasta categorie taxele pentru utilizarea locurilor publice pentru activitati cu caracter sezonier, pentru comercializarea diverselor produse, pentru terasele de vara, pentru parcarile de resedinta, pentru evenimente si filmari, pentru vizitarea muzeelor, pentru accesul vehiculelor grele in Capitala sau pentru concesionarea locurilor de veci.

Edilul-sef a subliniat ca sunt taxe si impozite locale a caror valoare este situata intre marje de valori care raman la nivelul anului trecut, precum cota de impozit pe cladiri datorata de persoanele juridice pentru cladirile care nu au fost reevaluate, taxa pentru eliberarea sau avizarea anuala a autorizatiei pentru desfasurarea activitatii de alimentatie publica, impozitul pe spectacole. Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafete cuprinse intre 151 mp si 250 mp inclusiv creste cu un leu, iar pentru peste 1.000 mp creste cu 2 lei, potrivit reglementarilor Hotararii Guvernului 1309/2012.

Mircea Raicu, consilier municipal PDL, a sustinut ca ordonanta de urgenta privind majorarea impozitelor si taxelor locale "calca in picioare" autonomia locala, atributul autoritatilor locale de a-si stabili prioritatile si de a le finanta.

"Aceasta ordonanta de urgenta este profund neconstitutionala si va cer sa o atacati la Curtea Constitutionala", a afirmat Raicu.

Claudia Tapardel, consilier USL, a spus ca, desi nu este de dorit o astfel de majorare, este necesara, dar va trebui o disciplina financiara riguroasa si o majorare anuala cu doua-trei procente a taxelor si impozitelor.

Sursa Agerpres

Tags: taxe si impozite majorateBucuresticladiriterenuri


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cresc taxele si impozitele in Bucuresti
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"