Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afla de ce pot fi sanctionati biciclistii



Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost introdusa pe 12 noiembrie 2012 in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 760.

Noua lege va intra in vigoare la data de 19 ianuarie 2013, iar cele mai importante modificari aduse OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice sunt urmatoarele:

1. Actul normativ introduce in categoria autovehiculelor si mopedul, astfel ca pentru conducerea acestuia este nevoie de permis de conducere.
In acest sens, pentru conducerea acestuia este introdusa categoria de permis AM, care poate fi obtinuta numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti.
Mopedul este definit ca un vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor în cazul vehiculului electric.
Examenul pentru obtinerea permisului de conducere AM , ca si in cazul celorlalte categorii, consta în sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor. Proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate.

2. Noua lege introduce prevederea ca in cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori al schimbarii numelui titularului, autoritatile elibereaza un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului inlocuit sau alt permis de conducere.

3. Alte prevederi se refera la conditiile reinnoirii permisului de conducere.
Astfel, eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se va realiza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale. Pana in prezent, pentru  reinnoirea unui permis auto expirat, nu  era necesara efectuarea examinarii medicale.
Legea mai precizeaza ca eliberarea permiselor de conducere respective se realizeaza fara sustinerea unui nou examen.

4. Cu privire la circulatia bicicletelor, se introduce prevederea ca daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.
Nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor este inclusa in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda).

5. Intrucat legislatia comunitara in materia permiselor de conducere (Directiva 2006/126/CE) instituie o noua abordare privind impartirea vehiculelor pe categorii, renuntandu-se la subcategorii, noile reglementari realizeaza  o serie de echivalari intre anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere.

Tags: modificarea ordonantei de urgentacirculatia pe drumurile publicepierderea permiselor de conducerereinnoirea permisului de conducere


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Afla de ce pot fi sanctionati biciclistii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"