Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiducia: 2 raspunsuri lamuritoare



Intrebare. In ce consta fiducia si care este scopul acesteia?

Noul Cod civil, in art. 773, defineste fiducia ca fiind "operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori al te drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente si viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care le administreaza cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multor beneficiari".

Rezulta ca masa patrimoniala formata din d repturile transferate va fi afectata exclusiv unui scop determinat al fiduciei, iar emolumentul va fi transferat beneficiarilor desemnati. Fiduciarul are obligatia de a administra activele si veniturile ce fac obiectul fiduciei pentru folosul tuturor beneficiarilor. De asemenea, rezulta ca aceste drepturi formeaza o masa patrimoniala autonoma, distincta de celelalte drepturi si obligatii din patrimoniile fiduciarilor.

In ceea ce priveste scopul contractului de fiducie, noul Cod civil prevede ca acesta tre buie sa fie determinat (art. 773), iar natura lui trebuie precizata, precum si intinderea puterilor de administrare si de dispozitie ale fiduciarului (art. 779 lit. f).

Pe de alta parte, conform art. 775 din noul Cod civil, contractul este lovit de nulit ate absoluta daca prin el se realizeaza o liberalitate indirecta in folosul beneficiarului. Scopul acestei prevederi este acela de a proteja rezerva succesorala.

Noul Cod civil mai prevede ca odata atins scopul fiduciei, aceasta inceteaza, conform art. 790 alin. (1). Conform art. 773 din noul Cod civil, scopul general al fiduciei este de a aduce foloase beneficiarului.

Fiducia creeaza posibilitatea partajarii unor active ale unei persoane fizice sau juridice in
cadrul aceluiasi patrimoniu pentru a bene ficia de avantajele raspunderii limitate. Creditorii fiduciari
vor putea urmari numai patrimoniul fiduciar, conform art. 786 alin. (2), in lipsa unor stipulatii
contrare.

Fiduciarul va conduce o evidenta contabila separata pentru masa patrimoniala fiduciara si va transmite trimestrial catre constituitor, pe baza de decont, veniturile si cheltuielile rezultate din administrarea patrimoniului (art. 25 1 Cod fiscal).

Intrebare. Cand inceteaza contractul de fiducie?

Noul Cod civil prevede expres in art. 790 urmatoarele situatii in care inceteaza contractul de fiducie:
- prin implinirea termenului;
- prin realizarea scopului urmarit, cand aceasta intervine inainte;
- in cazul in care toti beneficiarii renunta la fiducie, iar in contract nu s-a precizat cum vor continua raporturile fiduciare intr-o asemenea situatie. Declaratiile de renuntare sunt supuse acelorasi formalitati de inregistrare ca si contractul de fiducie. Incetarea se produce la data finalizarii formalitatilor de inregistrare pentru ult ima declaratie de renuntare;
- in momentul in care s-a dispus deschiderea procedurii insolventei impotriva fiduciarului sau in momentul in care se produc, potrivit legii, efectele reorganizarii persoanei juridice.

Principalul efect al incetarii contra ctului, prevazut in art. 791 alin. (1) al noului Cod civil, este acela ca masa patrimoniala se transfera la beneficiar sau, in lipsa acestuia, la constituitor, dupa plata datoriilor fiduciare.

Tags: Fiduciaincetarea contractuluicontractul de fiducie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Fiducia: 2 raspunsuri lamuritoare
Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"