Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asocierea in participatie cf. Noului Cod civil



“Asocierea in participatiune era reglementata anterior prin articolele 251 – 256 din Codul comercial si se constituia doar pe baza contractului in forma scrisa incheiat intre asociati persoane fizice sau persoane juridice. In prezent, asocierea in participatiune se regaseste sub denumirea de asociere in participatie si este reglementata de art. 1949-1954 Cod civil.

Contractul de asociere in participatie este contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde (art. 1949).

Asocierea in participatie nu poate dobandi personalitate juridic a si nu constituie fata de terti o persoana distincta de persoana asociatilor. Tertul nu are niciun drept fat ã de asociere si nu se obliga decat fata de asociatul cu care a contractat.

Asociatii raman proprietarii bunurilor puse la dispozitia asociatiei, daca prin contract nu au convenit ca ca bunurile aduse in asociere, precum si cele obtinute in urma folosirii acestora sa devina proprietate comuna.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Situatie: Daca incheiem un contract de asociere in participatie cu o societate comerciala straina, ce ar implica acest fapt din punct de vedere fiscal?

Solutie: Asocierea in participatie naste implicatii de natura fiscala. Conform art. 28 din Codul fiscal, in cadrul unei asocieri dintre o persoana fizica rom ana si o persoana juridica romana, persoana juridica este aceea care indeplineste obligatiile care ii revin fata de bugetul statului.

In cazul in care participantii la asociere sunt o persoana juridica rom ana si una straina, nu exista probleme specifice referitoare l a contabilitatea asocierii ori la plata impozitului pe profit pentru activitatea desfasurata conform contractului de asociere. In asemenea cazuri, partea raspunzatoare pentru intocmirea actelor contabile si plata impozitului pe profit este administratorul asocierii, respectiv persoana juridica romana.

Tags: asociere in participatiunenoul cod civilcodulu civil


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Asocierea in participatie cf. Noului Cod civil
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
mircea gliga 27-Sep-2015
Se poate face un contract de participatiune intre o societate de stat si o societate pe legea 31.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."