Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instrainarea bunurilor imobile ale unui SA



Intrebare: La un SA, aprobarea pentru vanzarea unui imobil cu o valoare mai mica de 10% din valoarea activelor nete ale societatii, este de competenta AGA Ordinara sau Extraordinara?

Raspuns: La vanzarea unui imobil proprietatea unei SA exista dispozitii specifice numai pentru anumite situatii.
In primul rand este important a se observa dispozitiile actului constitutiv prin care sunt stipulate de regula atributiile care revin atat adunarii generale ordinare, cat si adunarii generale extraordinare. Prin acelasi act constitutiv poate fi prevazut ca, in anumite situatii, hotararile sa poata fi luate de Consiliul de administratie, care, potrivit art. 142 din Legea nr. nr. 31/1990 republicata, cu modificarile ulterioare, “este insarcinat cu indeplinirea tuturor actelor necesare si utile pentru realizarea obiectului de activitate al societatii, cu exceptia celor rezervate de lege pentru adunarea generala a actionarilor.” In aceasta situatie, instrainarea unui astfel de bun se poate face doar de Consiliul director, fara a mai fi nevoie de o noua hotarare a adunarii generale.

De asemenea este important a se stabili persoana cumparatorului, deoarece exista o dispozitie speciala cuprinsa in art. 150 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 republicata, cu modificarile ulterioare. Conform acestor dispozitii, “daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel si sub rezerva dispozitiilor art. 441, sub sanctiunea nulitatii, administratorul va putea, in nume propriu, sa instraineze, respectiv sa dobandeasca, bunuri catre sau de la societate, avand o valoare de peste 10% din valoarea activelor nete ale societatii, numai dupa obtinerea aprobarii adunarii generale extraordinare, in conditiile prevazute la art. 115.” Prin urmare, in aceasta situatie nu va fi nevoie de aprobarea adunarii generale extraordinare atunci cand bunul are o valoare mai mica de 10%.

O alta situatie este prevazuta la art. 15322 din Legea nr. 31/1990 republicata, cu modificarile ulterioare, unde se precizeaza, printre altele, ca vanzarea bunurilor care au o valoare care depaseste jumatate din valoarea contabila a activelor societatii la data incheierii actului juridic, se pot incheia de catre Consiliul de administratie, respectiv directorat, numai cu aprobarea adunarii generale ordinare a actionarilor, data in conditiile art. 115 din acelasi act normativ. Din interpretarea acestui articol rezulta ca, in cazul in care bunurile ce urmeaza sa se instraineze au o valoare mai mica de jumatate din valoarea contabila a activelor societatii, nu este necesara hotararea adunarii generale ordinare a asociatilor.

Un alt text de lege ar fi art. 701 din Legea nr. 31/1990 republicata, cu modificarile ulterioare, prin care se prevede: “actele de dispozitie asupra bunurilor unei societati comerciale pot fi incheiate in temeiul puterilor conferite reprezentantilor legali ai societatii, dupa caz, prin lege, actul constitutiv sau hotararile organelor statutare ale societatii adoptate in conformitate cu prevederile prezentei legi si ale actului constitutiv al societatii, nefiind necesara o procura speciala si in forma autentica in acest scop, chiar daca actele de dispozitie trebuie incheiate in forma autentica.”

Din interpretarea acestor texte de lege reiese ca, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel, instrainarea unor bunuri ale societatii cu o valoare mai mica de 10% din valoarea activelor nete ale societatii se poate face de catre Consiliul director, fara o aprobare speciala.

Avand in vedere insa ca instrainarea bunurilor imobile este supusa publicitatii imobiliare si, pentru o vanzare valida, regula conferita de practica este aceea ca bunurile imobile ale societatilor pe actiuni se pot instraina in conditiile in care s-a luat aceasta hotarare in adunarea generala ordinara a asociatilor.

Tags: bun imobilconsiliu de administratieinstrainare bun


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Instrainarea bunurilor imobile ale unui SA
Rating:
Nota: 4.06 din 18 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"