Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Desfacerea adoptiei



(1) Adoptia este desfacuta de drept in cazul prevazut la art. 462 alin. (2) lit. a).

(2) De asemenea, adoptia poate fi desfacuta in cazul in care fata de adoptat este necesara luarea unei masuri de protectie prevazuta de lege, daca desfacerea adoptiei este in interesul superior al copilului. In acest caz, adoptia se considera desfacuta pe data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care se dispune masura de protectie, in conditiile legii.

Punere in aplicare
„ Adoptiile incuviintate inainte de intrarea in vigoare a Codului civil raman supuse, in ceea ce priveste validitatea lor, legii in vigoare la data cand au fost incuviintate.     ”

— Art. 49 din Legea 71 privind punerea in aplicare a noului Cod Civil

Jurisprudenta

"Din principiul potrivit caruia adoptia se face numai in interesul celui adoptat, rezulta ca si la desfacerea acesteia trebuie sa se tina seama exclusiv de interesul adoptatului, iar nu de vreun interes al adoptatorilor. De aceea, adoptatorii sunt exclusi dintre persoanele care pot cere desfacerea adoptiei.

Asa fiind, actiunea formulata in cauza de adoptatoare a fost corect respinsa de prima instanta.

Instanta de apel admitand actiunea adoptatoarei, dar nu ca una in desfacerea adoptiei - in care adoptatoarea nu avea calitate procesuala activa - ci ca pe o actiune in anulare, a retinut, in esenta, ca desi cu ocazia incheierii actului de adoptie toate partile "au declarat ca inteleg sa-si asume toate consecintele adoptiei, de ordin moral si material, in realitate vointele lor nu s-au concretizat in acele declaratii", urmarindu-se doar ingrijirea fiicei handicapate a adoptatorilor de catre minor si, respectiv, asigurarea vocatiei acestuia la succesiunea adoptatorilor.

Sarcina de a ingriji de fiica handicapata revenea de la lege minorului adoptat, in calitate de frate, astfel incaat asumarea unei astfel de obligatii, corelativ cu interesul urmarit constand in dobandirea vocatiei la succesiunea adoptatorilor, nu pot fi considerate ca fiind contrare spiritului legii, care sa duca la anularea adoptiei.

Cat priveste neintelegerile ivite intre cele doua familii, de aproape 4 ani de la incuviintarea adoptiei, ca urmare a decesului adoptatorului, acestea nu justifica punerea in discutie a insasi legalitatii actului adoptiei, la incheierea caruia au fost intrunite toate cerintele de fond si de forma, impuse de lege."

(Constantin Crisu, S,tefan Crisu, "Practica si literatura juridica 1994-1997; Curtea Suprema de Justitie, sectia civila, decizia nr.1514 din 23 mai 1995)

Tags: desfacerea adoptieinoul cod civilsuccesiunea adoptatorilormasura de protectiehotarare judecatoreascaanularea adoptiei


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Desfacerea adoptiei
Rating:
Nota: 5 din 5 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"