Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatia de intretinere in Noul Cod civil



Punerea in aplicare este imediata, incepand cu data de 1 octombrie 2011, pentru toate cauzele care sunt pe rolul instantelor de judecata conform art. 51 din legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:
"Dispozitiile art. 531 din Codul civil privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a Codului civil."


—Art. 51 din Legea 71/2011

Potrivit prevederilor art. 5 alin. (2) din actul normativ mai sus amintit „dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil." Acesta este si cazul raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori. Astfel, instanta de judecata, analizand circumstantele concrete ale spetei, va pronunta o solutie in temeiul legii civile noi potrivit principiului mai sus enuntat.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Titlul V, „Obligatia de intretinere”, cuprinde normele referitoare la subiectele obligatiei de intretinere si ordinea in care aceasta este datorata, conditiile obligatiei de intretinere, precum si executarea obligatiei de intretinere.

Jurisprudenta

Potrivit art. 63 din C. familiei, copilul din afara casatoriei, a carui filiatie a fost stabilita prin recunoasterea sau prin hotarare judecatoreasca, are fata de parinte aceeasi situatie ca si copilul din casatorie. Dispozitiile art. 107 din acelasi cod, cu privire la obligatia parintilor de a intretine copilul minor, fiind aplicabile, tatal copilului din afara casatoriei este tinut sa contribuie intretinerea acestuia, de la data nasterii copilului, intrucat- odata admisa actiunea- el are calitatea de tata chiar de la nasterea copilului. Pensia de intretinere avand insa drept scop satisfacerea nevoilor celui care o solicita ,aceasta poate fi acordata numai din momentul din care a fost ceruta. Asadar, in cazul in care prin actiunea in stabilirea paternitatii s-a cerut si obligarea la plata pensiei de intretinere ,aceasta trebuie acordata de la data introducerii actiunii, iar nu de la o alta data -ulterior-, cum in mod gresit a hotarat instanta.

(C.S.J., s.civ., dec. nr. 625/1990, in ”Dreptul” nr. 2-3/1991, p. 70, Doctrina si jurisprudenta romana 1989-1994)

De regula ,pensia de intretinere se datoreaza de la data inregistrarii cererii de chemare in judecata. Ratiunea acestei modalitati de stabilire a datei de la care se datoreaza pensia de intretinere rezida in prezumtia ca intretinerea nu este necesara daca nu se cere. Este adevarat ca finalitatea obligatiei legale de intretinere este de a satiface nevoile actuale ale creditorului ,dar tot atat de adevarat,este ca, din momentul formularii cererii respectiv a introducerii actiunii, paratul debitor se considera pus in intarziere .

(C.S.J., s.civ. ,dec. nr. 641/1990 ,in ”Dreptul” nr. 2-3/1991, p.71, Doctrina si jurisprudenta romana 1989-1994)

Tags: obligatia de intretinere in noul cod civilpensia de intretinereregimul general al bunurilorjurisprudentaprezumtieobligatia legala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Obligatia de intretinere in Noul Cod civil
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Mihaela Ciubotari 09-Aug-2019
Buna seara ,In 2014 fiul meu a cumparat un apart. si ma trecut in contract cu habitatie viagera ,iar 2015 am divortat si am revenit la numele avut anterior ,nu aveam nimic la ce sa facem partaj .Vin cu intrebarea fiul meu vrea sa vinda apart .eu sint de acord se poate sa am probl .daca am hotirirea de divort?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"