Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cerere de interventie in fata Curtii de la Strasbourg



Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, face pentru prima oara o cerere de interventie in fata Curtii de la Strasbourg, intr-un dosar aflat pe rolul acesteia. Dosarul este: Centrul de Resurse Juridice pentru Valentin Campeanu vs. Romania avand numarul 47848/08.

Incepand cu anul 2003, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) viziteaza inopinant institutiile in care se afla persoanele cu dizabilitati mintale. In urma unei astfel de vizite, in februarie 2004, la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare, observand tratamentele inumane si degradante aplicate celor peste 400 de persoane internate, precum si decesele survenite ulterior vizitei, CRJ a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa ICCJ. Dupa batalii judiciare de aproape 5 ani, nu a mai ramas decat Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Numai aceasta mai poate sa faca dreptate unor persoane fara familii, fara rude, majoritatea provenite din orfelinatele comuniste, de care statul nu a avut grija nici inainte de 1989 dar nici mult dupa 2000.

Valentin Campeanu a fost un tanar care, in opinia noastra, a murit in conditii suspecte la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare. Un tanar care a fost scos din sistemul de protectie al copiilor la implinirea varstei de 18 ani si purtat apoi pe drumuri, pana la momentul decesului, intre Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare si Unitatea Medico-Sociala Cetate, judetul Dolj. Nu avea nici un fel de rude, fiind abandonat la nastere, cu retard sever si fiind infestat cu virusul HIV. Nu avea nici macar medicamente anti retro‐virale. Reprezentanta CRJ l-a vazut cu putin timp inainte de a muri.

In schimb, institutiile statului au fost foarte grabite in a da NUP‐uri, dar mai putin grabite atunci cand au facut necropsiile, adica la mai bine de 6 luni de la data mortii. S‐au mai grabit sa invoce lipsa calitatii procesuale active a CRJ, intrucat nu am fost mandatati de familia victimei (ea, victima, asemenea celorlalti, nu avea familie; cine sa ii protejeze atunci in fata statului care ii abuza?)
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Intr-o speta atat de complicata, CRJ s‐a trezit a avea aliati extrem de importanti. Unul dintre acestia este chiar Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, care introduce o cerere de interventie, pledand pentru recunoasterea calitatii procesuale active a CRJ in numele tanarului decedat, Valentin Campeanu, in fata Curtii ( a se vedea https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1851457).

Pentru punerea in aplicare efectiva a Conventiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (CDPD), Comisarul considera ca in circumstante exceptionale, pe care Curtea va dori sa le defineasca, ONG‐urile trebuie sa fie capabile sa trimita Curtii plangeri in numele victimelor, incluzand aici:
- "organizatii care conduc vizite de monitorizare in institutii de tip inchis si care au fost martore la incalcari ale drepturilor omului", si
- "atunci cand este vorba despre un aspect de interes general - abuzurile perpetuate impotriva persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate"

In concluzie, in opinia Comisarului, persoanele se indreapta spre CEDO pentru ca se simt incapabile sa isi gaseasca dreptatea acasa. Totusi, accesul la justitie in cazul persoanelor cu dizabilitati intelecutale sau a celor cu probleme de sanatate mintala ramane o problema centrala, in mod particular pentru cele care se afla in institutii mari de tip inchis si izolate de societate. Pentru a preveni si a pune punct acestor abuzuri, rolul ONG‐urilor care aduc lumina in cazurile de abuzuri, trebuie recunoscut in mod oficial. Conventia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati Mintale si Protocolul Optional la Conventia Impotriva Torturii (OPCAT) ofera Romaniei mecanisme pentru a asigura accesul egal la justitie si prevenirea tratamentelor inumane a persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate.

„A obtine drepturi reale pentru persoane cu dizabilitati presupune inlaturarea barierelor care impiedica accesul acestor cetateni la justitie pentru a‐si revendica drepturile si pentru a lupta impotriva izolarii lor in institutii de specialitate sau in propriile case. Esecul in ceea ce priveste accesul acestor persoane la justitie va face ca abuzurile impotriva lor sa continue”, mai sustine Comisarul Hammerberg.

Tags: cerere de interventie in fata curtii de la strasbourgdrepturile omuluicentru de resurse juridiceorfelinate comunistepersoane cu dizabilitatiplangeri


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cerere de interventie in fata Curtii de la Strasbourg
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"