Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala - Capitolul I



Capitolul I


Dispozitii generale

Art. 1.- (1) Prezentele Reguli de procedura arbitrala (RPA-CAB) se aplica in arbitrajul comercial  organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

(2) Organizarea acestui
arbitraj  se face prin Curtea de Arbitraj  Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, denumita in continuare Curtea de Arbitraj , in conditiile Regulamentului sau de organizare si functionare precum si ale prezentelor Reguli, elaborate in baza dispozitiilor Codului de procedura civila Cartea a IV-a „Despre arbitraj” (art. 340-370 3).

Art. 2.- (1) Curtea de Arbitraj  organizeaza si administreaza solutionarea, pe calea arbitrajului, a unor litigii comerciale interne sau internationale, daca partile au incheiat in acest sens o conventie arbitrala scrisa.



(2) In intelesul Regulilor de fata, litigiu comercial este orice litigiu derivand dintr-un contract   comercial , inclusiv referitor la incheierea, executarea sau desfiintarea lui, ca si din alte raporturi juridice comerciale.

(3) Litigiul
comercial  este intern cand decurge dintr-un contract  sau din alte raporturi juridice comerciale interne si este international cand decurge dintr-un contract  sau din alte raporturi juridice comerciale care intereseaza comertul international.

Art. 3.- Persoanele care au capacitatea civila deplina de exercitiu al drepturilor pot conveni sa solutioneze pe calea arbitrajului litigiile patrimoniale dintre ele, in afara de acelea care privesc drepturi asupra carora legea nu permite a se face tranzactie.

Art. 4.- (1) Arbitrajul poate fi incredintat, prin conventia arbitrala, uneia sau mai multor persoane, investite de parti sau in conformitate cu acea conventie, sa judece un litigiu determinat si sa pronunte o hotarare definitiva si obligatorie pentru parti. Arbitrul unic sau, dupa caz, totalitatea arbitrilor astfel investiti constituie, in sensul prezentelor Reguli, tribunalul arbitral.

(2) Solutionarea litigiului revine exclusiv tribunalului arbitral.

Art. 5.- In cazul in care s-a incredintat Curtii de Arbitraj  organizarea unui arbitraj , prin insusi acest fapt partile au acceptat prezentele Reguli, afara numai daca, o data cu incredintarea organizarii arbitrajului, partile au optat, in scris, pentru alte norme de procedura si acestea au fost acceptate de tribunalul arbitral.

Art. 6.- In intreaga procedura arbitrala trebuie sa se asigure partilor, sub sanctiunea nulitatii hotararii arbitrale, egalitatea de tratament, respectarea dreptului de aparare si a principiului contradictorialitatii.

Art. 7.- (1) Curtea de Arbitraj , tribunalul arbitral, precum si personalul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei au obligatia sa asigure confidentialitatea arbitrajului, abtinandu-se de a publica sau a divulga datele de care iau cunostinta in indeplinirea atributiilor ce le revin, fara a avea autorizarea partilor.

(2) Dosarul litigiului este confidential. Nici o persoana, in afara celor implicate in desfasurarea litigiului respectiv, nu are acces la dosar fara acordul scris al partilor.

Art. 8.- (1) Hotararile arbitrale pot fi publicate integral numai cu acordul partilor. Ele pot fi insa publicate partial, ori in rezumat sau comentate sub aspectul problemelor de drept ivite, in reviste, lucrari sau culegeri de practica arbitrala, fara a se da numele sau denumirea partilor, ori date care ar putea prejudicia interesele lor.

(2) Presedintele Curtii de
Arbitraj  poate autoriza, de la caz la caz, cercetarea dosarelor in scopuri stiintifice sau documentare, dupa solutionarea litigiilor si numai daca in acele dosare s-au pronuntat hotarari judecatoresti irevocabile.

Art. 9.- (1) Partile au indatorirea sa-si exercite drepturile procedurale cu buna credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute. Ele vor coopera cu tribunalul arbitral pentru desfasurarea corespunzatoare a litigiului si pentru finalizarea acestuia in termenul stabilit.

(2) Orice act de obstructionare sau de tergiversare a litigiului constituie o incalcare a conventiei arbitrale.

(3) In orice stadiu al litigiului, tribunalul arbitral va incerca solutionarea acestuia pe baza intelegerii partilor.

Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/   pentru a afla totul despre arbitrajul comercial. 

Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati:  www.revistadearbitraj.ro


Tags: arbitraj comercialjuridicelegislatielegiCodul civilCodul penalCodul de Procedura PenalaCurtea Constitutionalastiri juridiceconsilier juridicavocatCodul FamilieiLegea nr. 288/2007Legii nr. 4/1953


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala - Capitolul I
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."