Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala - Capitolul III



Capitolul III


Arbitrii. Constituirea tribunalului arbitral.
Termenul si locul arbitrajului

Art. 17.- (1) Poate fi arbitru orice persoana fizica, cetatean roman sau strain, care are capacitatea deplina de exercitiu al drepturilor, se bucura de o reputatie nestirbita si are o inalta calificare si experienta in domeniul dreptului comercial  si al relatiilor economice internationale.

(2) Arbitrii sunt inscrisi, cu acordul lor scris, intr-o lista care va cuprinde: numele si, dupa caz, ocupatia, specialitatea, titlurile sau prezentarea succinta a activitatii profesionale a fiecarui arbitru.



(3) Partile sunt libere ca, prin conventia arbitrala, sa numeasca arbitri si persoane neinscrise pe lista de arbitri, care, prin competenta si probitate, se bucura de increderea lor.

(4) Arbitrul care este si avocat, inscris pe tabloul avocatilor compatibili, nu poate fi arbitru intr-un litigiu aflat pe rolul Curtii de Arbitraj  cu privire la care a desfasurat sau urmeaza a desfasura activitati avocatiale; de asemenea, nu poate reprezenta sau asista vreo parte in fata acestei Curti.

(5) Activitatile avocatiale prevazute la al. 4 nu pot fi exercitate de avocatul care este si arbitru, nici direct si nici prin substituirea de catre un avocat din cadrul formei de exercitare a profesiei de avocat din care face parte acel arbitru sau de catre alt avocat.

Art. 18.- Nici una dintre parti nu are dreptul sa numeasca un arbitru in locul celeilalte parti sau sa aiba mai multi arbitri decat cealalta parte.

Art. 19.- (1) Partile stabilesc daca litigiul se judeca de un arbitru unic sau de doi, ori de mai multi arbitri.

(2) Daca partile n-au stabilit numarul arbitrilor, litigiul se judeca de trei arbitri, cate unul numit de fiecare dintre parti, iar al treilea - supraarbitrul - ales de cei doi arbitri.

(3) Daca exista mai multi reclamanti sau mai multi parati, partile care au interese comune vor numi un singur arbitru. In caz de neintelegere, arbitrul va fi desemnat de presedintele Curtii de
Arbitraj .

Art. 20.- Arbitrii sunt independenti si impartiali in indeplinirea atributiilor lor jurisdictionale. Ei nu sunt reprezentantii partilor.

Art. 21.- Arbitrii sunt numiti, revocati sau inlocuiti conform conventiei arbitrale si prezentelor Reguli.

Art. 22.- (1) Cand arbitrul unic sau, dupa caz, arbitrii nu au fost numiti prin conventia arbitrala, nici nu s-a prevazut modalitatea de numire a lor si nici nu s-a recurs la procedura prevazuta de art. 347 si 348 din Codul de procedura civila, constituirea tribunalului arbitral se face dupa cum urmeaza:
a) prin cererea de arbitrare reclamantul va numi un arbitru sau va propune ca litigiul sa fie solutionat de un arbitru unic, aratand numele acestuia;
b) prin intampinare sau prin instiintare separata adresata Curtii de
Arbitraj , in termen de cel mult 20 de zile de la primirea cererii de arbitrare, paratul va numi un arbitru aratand numele acestuia sau, dupa caz, va raspunde la propunerea reclamantului privind solutionarea litigiului de un arbitru unic precum si la persoana acestuia.

(2) Se recomanda partilor ca o data cu numirea unui arbitru sa numeasca si un arbitru supleant.

(3) In cazul in care arbitrul numit nu figureaza pe lista de arbitri, partea va indica numele, adresa si numarul de telefon sau de fax, precum si, pe cat posibil, datele prevazute de art. 17 (2) ale acelui arbitru ca si ale supleantului, daca acesta a fost numit.

(4) La cererea partii, arbitrul si supleantul sunt desemnati de presedintele Curtii de
Arbitraj .

Art. 23.- In cazul tribunalului arbitral compus din trei arbitri, cei doi arbitri numiti potrivit art. 22 vor proceda la alegerea supraarbitrului, dintre arbitrii inscrisi pe lista, in termen de 10 zile de la data primirii instiintarii pe care Curtea de Arbitraj  le-a facut-o in acest sens.

Art. 24.- (1) Numirea unui arbitru sau a supraarbitrului se face cu acordul sau prealabil si scris, obtinut de partea care il propune ori, in cazul supraarbitrului, de cei doi arbitri.

(2) Daca arbitrul sau supraarbitrul numit este inscris in lista de arbitri a Curtii de
Arbitraj , acordul sau se obtine prin intermediul Secretariatului acestei Curti.

(3) Acordul arbitrului va cuprinde si o declaratie scrisa a sa in care va arata, sub semnatura, daca are sau a avut vreo relatie cu partile, daca au existat sau exista conflicte de interese si orice alte fapte sau imprejurari de natura sa puna la indoiala independenta si impartialitatea sa. Daca asemenea relatii, conflicte de interese, fapte si imprejurari survin in cursul litigiului, arbitrul le va declara de indata. Declaratia initiala precum si declaratiile ulterioare se depun la dosarul litigiului pentru ca partile sa ia cunostinta de continutul lor.

(4) Acordul sau neacceptarea de a fi arbitru intr-un anumit litigiu se comunica, in scris si nemotivat, Secretariatului Curtii de
Arbitraj , in termen de trei zile de la data primirii de catre arbitru a propunerii.

Art. 25.- (1) Daca paratul nu raspunde in termen sau nu da curs invitatiei de numire a arbitrului ori exista neintelegere intre parti cu privire la numirea arbitrului unic sau daca cei doi arbitri nu cad de acord asupra persoanei supraarbitrului, presedintele Curtii de Arbitraj , dupa expirarea termenelor prevazute de art. 22 si 23, va desemna arbitrul unic sau, dupa caz, arbitrul paratului ori supraarbitrul, cu acordul prealabil al acestora.

(2) Desemnarea se face in termen de 5 zile de la data cand presedintele Curtii de
Arbitraj  a luat cunostinta de imprejurarile aratate la alin. 1, dintre arbitrii inscrisi pe lista de arbitri ai Curtii, in afara de cazul in care s-a prevazut altfel in conventia arbitrala.

(3) Daca, totusi, dupa desemnarea arbitrului in conditiile alineatelor 1 si 2, paratul isi va numi arbitrul cel mai tarziu pana la constituirea tribunalului arbitral, desemnarea facuta in acele conditii devine caduca.

Art. 26.- (1) Arbitrul poate fi recuzat pentru cauze care pun la indoiala independenta si impartialitatea sa. Cauzele de recuzare sunt cele prevazute de lege pentru recuzarea judecatorilor. Poate constitui o cauza de recuzare si neindeplinirea conditiilor de calificare sau a altor conditii privitoare la arbitri, prevazute in conventia arbitrala.

(2) O parte nu poate recuza arbitrul pe care l-a numit decat pentru cauze survenite sau despre care a luat cunostinta dupa numire.

Art. 27.- (1) Persoana care stie ca in privinta sa exista o cauza de recuzare este obligata sa instiinteze partile si ceilalti arbitri mai inainte de a fi acceptat insarcinarea de arbitru, iar daca asemenea cauze survin dupa acceptare, de indata ce le-a cunoscut.

(2) Aceasta persoana nu poate participa la judecarea litigiului decat daca partile, instiintate potrivit alineatului precedent, comunica in scris ca inteleg sa nu ceara recuzarea. Chiar in acest caz, ea are dreptul sa se abtina de la judecarea litigiului, fara ca abtinerea sa insemne recunoasterea cauzei de recuzare.

Art. 28.- (1) Recuzarea trebuie sa fie ceruta, sub sanctiunea decaderii, in termen de 10 zile de la data cand partea a luat cunostinta de numirea arbitrului sau, dupa caz, de la survenirea cauzei de recuzare.

(2) Cererea de recuzare se solutioneaza de tribunalul arbitral, fara participarea arbitrului recuzat, acesta fiind inlocuit de presedintele Curtii de
Arbitraj  sau de un arbitru desemnat de el.

(3) In cazul in care cererea de recuzare priveste pe arbitrul unic, ea se solutioneaza de presedintele Curtii de
Arbitraj  sau de un arbitru desemnat de el.

(4) Daca cererea de recuzare este admisa, arbitrul, supraarbitrul sau arbitrul unic va fi numit in conformitate cu prezentele Reguli.

(5) Prevederile art. 26 - 28 alin. 1 se aplica in mod corespunzator si expertilor si asistentilor arbitrali. In acest caz, recuzarea se solutioneaza de tribunalul arbitral.

Art. 29.- In caz de vacantare pentru orice cauza - recuzare, revocare, abtinere, renuntare, impiedicare, deces - si daca nu s-a numit un supleant sau daca acesta este impiedicat sa isi exercite insarcinarea, se va proceda la inlocuirea arbitrului de catre partea care l-a numit, in termen de 10 zile de cand ea a luat cunostinta de survenirea unei asemenea imprejurari. Daca partea nu numeste un arbitru in acest termen, presedintele Curtii de Arbitraj  desemneaza noul arbitru. Dispozitiile de fata se aplica in mod corespunzator, si in ceea ce priveste supraarbitrul.

Art. 30.- (1) Arbitrii sunt raspunzatori de daune in conditiile legii:
a) daca, dupa acceptare, renunta in mod nejustificat la insarcinarea de arbitru;
b) daca, fara motiv justificat, nu participa la judecarea litigiului sau savarseste alte fapte de natura sa intarzie nejustificat solutionarea litigiului, ori nu pronunta hotararea in termenul stabilit de conventia arbitrala sau de prezentele Reguli;
c) daca nu respecta caracterul confidential al arbitrajului, publicand sau divulgand date de care iau cunostinta in calitate de arbitri, fara a avea autorizatia partilor;
d) daca incalca in mod flagrant indatoririle ce le revin.

(2) Savarsirea vreuneia dintre faptele prevazute in alineatul precedent atrage, in raport cu gravitatea faptei, revocarea arbitrului dintr-un anumit litigiu sau radierea lui de pe lista de arbitri. Revocarea se decide de catre Colegiul Curtii de
Arbitraj  la propunerea Presedintelui Curtii.

Art. 31.- (1) Tribunalul arbitral se considera constituit pe data acceptarii insarcinarii de supraarbitru ori, dupa caz, a acceptarii de catre arbitrul unic, sau, cand tribunalul arbitral este compus din doi arbitri, pe data ultimei acceptari.

(2) Membrii tribunalului arbitral vor semna un angajament prin care, confirmand ca au acceptat numirea, se obliga sa indeplineasca misiunea de arbitru cu nepartinire si cu respectarea stricta a Regulilor de fata.

Art. 32.- (1) Din momentul constituirii, tribunalul arbitral este investit cu judecarea cererii de arbitrare si a celorlalte cereri privind procedura arbitrala, cu exceptia cererilor care, prin dispozitii imperative ale legii, sunt de competenta instantelor judecatoresti.

(2) Comunicarea de cereri, acte, informatii in legatura cu litigiul se face prin Secretariatul Curtii de
Arbitraj , arbitrii neavand legatura directa cu partile.

Art. 33.- (1) Daca partile nu au convenit altfel, tribunalul arbitral trebuie sa pronunte hotararea in termen de cel mult cinci luni de la data constituirii sale.

(2) Termenul se suspenda pe timpul solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate sau al judecarii unei cereri incidente adresate instantei judecatoresti competente ori a completarii tribunalului arbitral potrivit art. 29, precum si in cazul suspendarii litigiului in baza unei dispozitii legale.

(3) Partile pot consimti, oricand in cursul litigiului, la prelungirea termenului arbitrajului, fie in scris, fie prin declaratie orala, data in fata tribunalului arbitral si consemnata in incheierea de sedinta.

(4) De asemenea, tribunalul arbitral poate dispune, prin incheiere, pentru motive temeinice, prelungirea termenului arbitrajului cu cel mult doua luni.

(5) Termenul se prelungeste de drept cu doua luni in cazul prevazut de art. 60, precum si in cazul incetarii personalitatii juridice sau al decesului uneia dintre parti.

(6) Trecerea termenelor prevazute de prezentul articol nu poate sa constituie un motiv de caducitate a arbitrajului, in afara de cazul cand una dintre parti a notificat celeilalte parti si tribunalului arbitral, pana la prima zi de infatisare, ca intelege sa invoce caducitatea.

Art. 34.- Locul arbitrajului este la sediul Curtii de Arbitraj . Partile, de acord cu presedintele acestei Curti, pot conveni insa un alt loc.

Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/   pentru a afla totul despre arbitrajul comercial. 

Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati:  www.revistadearbitraj.ro


Tags: arbitraj comercialjuridicelegislatielegiCodul civilCodul penalCodul de Procedura PenalaCurtea Constitutionalastiri juridiceconsilier juridicavocatCodul FamilieiLegea nr. 288/2007Legii nr. 4/1953


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala - Capitolul III
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."