Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala -Capitolul IV



Capitolul IV


Sesizarea tribunalului arbitral. Cererea de arbitrare. Intampinarea.
Cererea reconventionala. Comunicarea actelor.
Masuri asiguratorii si masuri vremelnice. Cheltuielile arbitrale.

Art. 35.- Inainte de sesizarea tribunalului arbitral, partea interesata poate cere Secretariatului Curtii de Arbitraj  informatiile necesare si poate obtine prezentele Reguli, lista arbitrilor si Normele privind taxele si cheltuielile arbitrale.

Art. 36.- (1) Tribunalul arbitral este sesizat de reclamant printr-o cerere scrisa, denumita cerere de arbitrare sau actiune arbitrala, care va cuprinde:


a) numele, domiciliul sau resedinta persoanei fizice iar, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor. Se vor mentiona dupa caz: numarul de inmatriculare in Registrul comertului, numarul de telefon, telex, fax, cont bancar;
b) numele si calitatea celui care angajeaza sau reprezinta partea in litigiu, anexandu-se dovada calitatii;
c) mentionarea conventiei arbitrale, anexandu-se copie de pe contractul  in care este inserata, iar daca s-a incheiat un compromis, copie de pe acesta;
d) obiectul si valoarea cererii, precum si calculul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori;
e) motivele de fapt si de drept pe care se sprijina fiecare capat de cerere, cu trimitere la inscrisurile doveditoare corespunzatoare sau la alte probe. Cand se solicita proba cu martori, se vor arata numele si domiciliul acestora;
f) numele arbitrului numit sau al arbitrului unic propus;
g) dovada platii taxei arbitrale;
h) dovada comunicarii catre parat a cererii de arbitrare si a actelor insotitoare;
i) semnatura partii.

(2) Inscrisurile se depun in original sau in copie certificata de parte.

(3) Daca cererea de arbitrare sau inscrisurile sunt formulate intr-o limba straina, tribunalul arbitral, din oficiu sau la cerere, poate obliga partea sa prezinte o traducere a lor in limba romana sau, in arbitrajul
comercial  international, intr-o limba de circulatie internationala. Partile pot solicita ca traducerea sa fie efectuata pe cheltuiala lor, prin grija Secretariatului Curtii de Arbitraj .

Art. 37.- (1) Cererea se adreseaza Curtii de Arbitraj  si se depune impreuna cu actele insotitoare la registratura acestei Curti.

(2) Data introducerii cererii de arbitrare se considera ziua inregistrarii acesteia la registratura Curtii de
Arbitraj , iar in cazul expedierii ei prin posta, data prevazuta in stampila oficiului postal de expediere.

Art. 38.- (1) In cazul in care cererea nu cuprinde toate mentiunile si cerintele prevazute la art. 36, Secretariatul Curtii de Arbitraj  va instiinta, de indata, pe reclamant sa le completeze in mod corespunzator, intr-un termen care nu va depasi 10 zile, de la data primirii instiintarii.

(2) Daca reclamantul nu a aratat in actiune numele arbitrului, el il va numi in termenul prevazut la alineatul 1. In caz de neconformare, devin aplicabile in mod corespunzator prevederile art. 25 alineatele 2 si 3.

(3) Secretariatul va verifica, de asemenea, plata taxei arbitrale, iar daca aceasta nu a fost platita conform Normelor privind taxele si cheltuielile arbitrale, va comunica reclamantului cuantumul si modalitatea de plata a taxei cuvenite.

(4) Daca dovada platii taxei arbitrale nu se face in conditiile comunicate de secretariat, cererea de arbitrare se restituie reclamantului.

Art. 39.- (1) In termen de cel mult 5 zile de la primirea cererii de arbitrare sau, dupa caz, de la expirarea termenului prescris de art. 38(1), presedintele Curtii de Arbitraj  fixeaza primul termen de arbitrare, pentru cand partile vor fi citate. Acest termen nu poate fi mai mic de 30 zile de la expedierea citatiilor.

(2) In cazul in care cererea de arbitrare nu a fost comunicata paratului, direct de catre reclamant, comunicarea acestei cereri, impreuna cu actele insotitoare, cu prezentele Reguli si cu lista de arbitri, se face, la cererea reclamantului si odata cu citarea, de catre Secretariatul Curtii de
Arbitraj . In acest caz, cererea se depune in atatea exemplare cati parati sunt precum si un exemplar pentru Curtea de Arbitraj .

Art. 40.- (1) Primind cererea de arbitrare, paratul va face intampinare cuprinzand, pe de o parte, numele arbitrului numit de el sau raspunsul la propunerea reclamantului privind solutionarea litigiului de un arbitru unic precum si la persoana acestuia iar, pe de alta parte, exceptiile referitoare la cererea reclamantului, raspunsul in fapt si in drept la aceasta cerere, probele propuse in aparare, precum si, in mod corespunzator, celelalte mentiuni si cerinte prevazute de art. 36 pentru cererea de arbitrare.

(2) In termen de 20 de zile de la primirea cererii de arbitrare, paratul va comunica reclamantului intampinarea impreuna cu actele insotitoare si, de asemenea, o va depune la Curtea de
Arbitraj , atasand dovada de comunicare.

(3) Necomunicarea sau nedepunerea intampinarii nu inseamna recunoasterea pretentiilor reclamantului.

(4) Daca prin necomunicarea sau nedepunerea intampinarii litigiul se amana, paratul va putea fi obligat la plata cheltuielilor cauzate prin amanare.

(5) La cererea paratului, comunicarea intampinarii se face de catre Secretariatul Curtii de
Arbitraj . In acest caz, intampinarea, inclusiv actele insotitoare, se depune in dublu exemplar.

Art. 41.- Dupa constituirea tribunalului arbitral, Secretariatul Curtii de Arbitraj  transmite de indata tribunalului arbitral dosarul, facand mentiune scrisa despre acest fapt, cu precizarea datei transmiterii.

Art. 42.- Secretariatul Curtii de Arbitraj  va urmari ca intervalul de timp intre data inregistrarii cererii de arbitrare si primul termen de arbitrare sa nu depaseasca 60 de zile, in afara de cazul in care presedintele prelungeste acest termen pentru motive justificate.

Art. 43.- (1) Daca paratul are pretentii impotriva reclamantului derivand din acelasi raport juridic, el poate face cerere reconventionala.

(2) Cererea reconventionala va fi introdusa in cadrul termenului pentru depunerea intampinarii sau cel mai tarziu pana la prima zi de infatisare si trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si cererea principala. Ea se solutioneaza o data cu cererea principala. Cand insa numai cererea principala este in stare de a fi solutionata, cererea reconventionala poate fi solutionata separat.

Art. 44.- (1) Comunicarea, prin Secretariatul Curtii de arbitraj , a cererii de arbitrare, a citatiilor si a hotararilor arbitrale se face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin posta rapida.

(2) Celelalte inscrisuri, precum si informatiile si diversele instiintari pot fi facute si prin scrisoare recomandata cu recipisa postala de predare, prin posta rapida, posta electronica, telegrama, telex, telefax sau orice alt mijloc de comunicare ce permite stabilirea probei comunicarii si a textului transmis. In cazul comunicarilor telefonice, asistentul arbitral va face mentiune in dosar, precizand data si ora convorbirii.

(3) Inscrisurile comunicate partilor se considera inmanate si in cazul in care destinatarul a refuzat primirea sau nu s-a prezentat la oficiul postal pentru a le ridica, desi exista dovada avizarii sale.

(4) Orice inscris poate fi inmanat si personal partii sau reprezentantului ei, sub semnatura certificata de asistentul arbitral sau de un agent al Curtii de
Arbitraj , cu precizarea datei inmanarii.

(5) Dovezile de comunicare se depun la dosar.

Art. 45.- Comunicarile se fac, dupa caz, la adresa indicata de parte in cererea de arbitrare sau intampinare ori in contractul  si corespondenta dintre parti. Orice schimbare de adresa nu va fi luata in considerare daca nu a fost adusa la cunostinta, in scris, celeilalte parti si Curtii de Arbitraj .

Art. 46.- (1) Inaintea sau in cursul arbitrajului, oricare dintre parti poate cere instantei judecatoresti competente sa incuviinteze masuri asiguratorii si masuri vremelnice cu privire la obiectul litigiului sau sa constate anumite imprejurari de fapt.

(2) La aceasta cerere se vor anexa, in copie, cererea de arbitrare si conventia arbitrala.

(3) Incuviintarea acestor masuri va fi adusa la cunostinta tribunalului arbitral de catre partea care le-a cerut.

Art. 47.- In cursul arbitrajului, masurile asiguratorii si masurile vremelnice, ca si constatarea anumitor imprejurari de fapt pot fi incuviintate si de tribunalul arbitral, in conditiile legii. In caz de impotrivire, executarea acestor masuri se solicita instantei judecatoresti competente.

Art. 48.- (1) Cheltuielile arbitrale cuprind: taxa arbitrala, cheltuielile de administrare a probelor, de traducere a actelor si a dezbaterilor, onorariile arbitrilor, onorariile avocatilor, ale expertilor si consilierilor, cheltuielile de deplasare a partilor, arbitrilor, martorilor, expertilor si consilierilor si alte cheltuieli necesitate de arbitrarea litigiului.

(2) Taxa arbitrala remunereaza serviciile prestate de Curtea de
Arbitraj  in organizarea si desfasurarea arbitrajului.

(3) Cuantumul onorariilor stabilite la art. 1(1)A,B din Normele privind taxele si cheltuielile arbitrale se aplica pentru un singur arbitru.

(4) Cheltuielile arbitrale se stabilesc si se platesc conform Normelor privind taxele si cheltuielile arbitrale, aprobate de Comitetul Executiv al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

(5) Daca taxa arbitrala si celelalte cheltuieli arbitrale nu se platesc conform acestor Norme, nu se va da curs cererii respective sau procedurii arbitrale.

(6) Cheltuielile arbitrale se suporta potrivit intelegerii dintre parti.

(7) In lipsa unei asemenea intelegeri, cheltuielile arbitrale se suporta de partea care a pierdut litigiul, integral daca cererea de arbitrare este admisa in totalitate. Daca cererea de arbitrare este admisa in parte, cheltuiala reprezentand taxa arbitrala va fi acordata prin raportare la pretentiile admise. Tribunalul arbitral va acorda celelalte cheltuieli in masura in care va aprecia ca sunt justificate, in functie de imprejurarile cauzei.

(8) Tribunalul arbitral poate obliga, la cerere, partea prin a carei culpa s-au cauzat celeilalte parti cheltuieli inutile, la plata acestora, cu titlu de despagubiri.

Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/   pentru a afla totul despre arbitrajul comercial. 

Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati:  www.revistadearbitraj.ro


Tags: arbitraj comercialjuridicelegislatielegiCodul civilCodul penalCodul de Procedura PenalaCurtea Constitutionalastiri juridiceconsilier juridicavocatCodul FamilieiLegea nr. 288/2007Legii nr. 4/1953


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala -Capitolul IV
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."