Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod Civil - in vigoare de la 1 octombrie



Noul Cod Civil intra in vigoare sambata, 1 octombrie, urmand ca  efectele sa se vada imediat, insa procesele in instanta pe baza noii reglementari vor incepe probabil peste cateva luni.


1. Logodna este privita ca o institutie noua aparuta si reprezinta promisiunea reciproca de a incheia casatoria
Conditiile de fond pentru a incheia o logodna sunt aceleasi ca pentru incheierea casatoriei: consimtamantul liber si personal al logodnicilor; varsta minima 18 ani sau, pentru motive temeinice, 16 ani, cu incuviintarea parintilor sau tutorelui; persoanele care se logodesc sa fie de sex diferit (logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie); este interzisa logodna intre rudele in linie dreapta (intre parinti si copii sau intre bunici si nepoti), precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv; incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba (inscrisuri, martori etc.); incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea in prealabil a logodnei.

2.  Prejudiciul cauzat de animale sau de lucruri
Proprietarul unui animal sau cel care se serveste de el raspunde de prejudiciul cauzat de animal, chiar daca acesta a scapat de sub paza sa.

3. Consiliul de familie
Este un organ consultativ (fara personalitate juridica) constituit de instanta de tutela, cu rolul de a supraveghea modul in care tutorele isi exercita drepturile si isi indeplineste indatoririle cu privire la persoana si bunurile minorului. Pana la infiintarea instantelor de tutela, atributiile acestora sunt exercitate de judecatorii.

4.  Conventia matrimoniala
In limbajul obisnuit se foloseste sintagma 'contract prenuptial' (care insa nu se suprapune identic reglementarii conventiei matrimoniale).
Noul Cod Civil prevede trei tipuri de regimuri matrimoniale: regimul comunitatii legale, regimul separatiei de bunuri, regimul comunitatii conventionale.

  5.  Noi  proceduri de divort
Pe cale administrativa poate fi solutionat divortul prin acord, indiferent de durata casatoriei, daca sunt intrunite urmatoarele conditii: sotii isi exprima liber si neviciat consimtamantul, in fata ofiterului de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor, nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.


6.  Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort
In limbaj comun se foloseste sintagma 'custodia copiilor', termen imprumutat din alte sisteme de drept, care nu se suprapune identic exercitarii autoritatii parintesti dupa divort.
O noutate din noul Cod Civil este exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti.
Regula este aceea ca, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti (in limbaj obisnuit 'custodie comuna').

7.  Noul Cod civil impune respectarea vietii private si stabileste limite
Jurnalistii vor trebui sa fie atenti atunci cand vor scrie despre viata privata a unei persoane.
Interceptarea fara drept a unei convorbiri private, comisa prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea in cunostinta de cauza a unei asemenea interceptari, precum si tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, constituie atingeri ale vietii private.

8.  Orice persoana disparuta poate fi declarata moarta dupa doi ani
Noul Cod Civil prevede ca, in cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin doi ani de la data primirii ultimelor informatii despre ea.

 


Tags: noul cod civilreglementari noideclararea mortiicod civil 2011instanta juridicacontract prenuptial


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Noul Cod Civil - in vigoare de la 1 octombrie
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."