Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Distrugerea unui autoturism. Impacarea partilor



Intrebare: In urma unei infractiuni a avut loc distrugerea unui autoturism apartinand unei terte persoane, neimplicata in accident. Accidentul a avut loc in anul 2006, infractiunea pentru care a fost trimis inculpatul in judecata fiind prevazuta de art.184 alin.1.3 din Codul Penal, dosarul fiind finalizat in anul 2010 prin impacarea partilor.

De la ce data curge termenul de prescriptie pentru recuperarea pagubei suferite de terta persoana, avand in vedere ca pe tot parcursul procesului penal nu a formulat nici o cerere de restituire a acestei daune de la cel ce s-a presupus ca este vinovat de producerea accidentului?

Raspuns: Potrivit art. 8 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita, incepe sa curga de la data cand pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca, atat paguba cat si pe cel care raspunde de ea.
 
In cazul in speta prescriptia curge de la data cand proprietarul autoturismului distrus in accident a putut sa cunoasca paguba si pe cel care raspunde de ea.

Probabil paguba a fost cunoscuta imediat sau intr-un termen scurt dupa producerea accidentului, cand a luat cunostinta de distrugerile provocate autoturismului sau.

Pe cel care raspunde de paguba cred ca l-a cunoscut in momentul in care persoana vinovata de producerea accidentului a fost identificata de organele de cercetare penala.

Daca nu l-a cunoscut atunci, totusi instanta ar putea aprecia ca in momentul identificarii vinovatului de catre organele de cercetare penala si in momentul in care acestea au comunicat partii vatamate identitatea acestuia in vederea formularii plangerii prealabile si trimiterii acestuia in judecata, proprietarul autoturismului ar fi avut posibilitatea sa ia cunostinta de identitatea celui raspunzator de paguba, daca ar fi efectuat minime demersuri in acest sens.

Daca acest moment e in urma cu mai putin de 3 ani, proprietarul autoturismului este in termen sa introduca o actiune civila in repararea prejudiciului.

Tags: distrugere autoturismimpacarea partilorcodul penalrecuperare pagubacercetare penalaprejudiciu


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Distrugerea unui autoturism. Impacarea partilor
Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."